Vrijdag 18 juli: De Kok en Bibob & de Betuwelijn

18 Jul

Ferrymieremet1webDe reportage in Revu over Ferry de Kok gaat vooral over de vermeende mishandeling van Cor de Boer, de man die de exploitatie van twee gokhallen in Amsterdam had overgenomen van Mieremet (op papier: van diens vriendin Ria Eelzak, het stond op haar naam). Per 1 mei 2005 werden de vergunningen nietverlengd, in het kader van de wet Bibob. Dat is niet geheel onbegrijpelijk. Het personeel vreest dat het op straat komt te staan zonder een fatsoenlijke regeling (hoe komen ze daar nou toch bij?) en besluit de kluis met contant geld te kraken en de inhoud veilig te stellen. Mieremet is woest en laat De Boer in Neerpelt op het matje komen. Daar wordt hij naar zijn zeggen door Ferry, Mieremet en zoon Barry onderhanden genomen en enigszins toegetakeld keert hij terug naar Amsterdam.

De Boer was niet betrokken bij de diefstal, maar het personeel heeft nu wel in de gaten dat je dit soort acties niet ongestraft kunt doen en men weet niet hoe gauw men het geld in Neerpelt moet komen afleveren, met de welgemeende excuses.

Het vreemde aan het verhaal is dat De Boer hier toen – drie jaar geleden – geen aangifte van heeft gedaan, dat doet hij pas in 2007. Dan wordt er ook een medisch rapport opgemaakt door een Belgische arts. Ferry ontkent dat hij De Boer mishandeld heeft. "Het enige dat klopt aan het verhaal is dat die jongens dat geld hadden gestolen. De zaak is pas twee jaar later opgepakt door de Nederlandse politie en toen aangeleverd aan Belgixc3xab, het was een zaak van niks. Cor de Boer heeft zelf nooit de moeite genomen aangifte te doen en hij heeft zich ook niet onder medische behandeling laten stellen na de zogenaamde mishandeling." Volgens Ferry is de zaak opgepakt omdat de Nederlandse politie boos op hem is omdat hij geen verklaringen wil afleggen in wat lopende strafzaken (zoals de zaak-Holleeder).

Het klopt in elk geval dat het initiatief voor de heropening van deze zaak niet bij De Boer lag, maar dat de politie hem heeft benaderd. Hij wil daar niet veel over kwijt. In het stuk in Revu ontbreekt een klein stukje (kwestie van paar versies die door elkaar liepen). Wil ik hier toch nog wel even noemen: Ferry denkt dat De Boer – die zelf nog actief is als ondernemer in het Amsterdamse – onder druk is gezet om alsnog aangifte te doen. "Ik denk dat politie en justitie hem hebben gedreigd met de wet Bibob, voor zijn huidige vergunning en dat ze het op een akkoordje hebben gegooid. Maar als er iemand is met criminele contacten dan is het Cor de Boer, ik heb vergunningen voor minder ingetrokken zien worden.xe2x80x9d

Als De Boer als ondernemer ongemoeid is gebleven, is dat inderdaad opmerkelijk. Niemand beweert dat de man zelf crimineel is, maar dat hij criminele contacten had kan moeilijk worden ontkend. Bij anderen is dat in het kader van de wet Bibob meer dan genoeg om welke vergunning dan ook in te trekken.

                                                              *Betuwelijnweb

Bij het doorkruisen van een nagenoeg filevrij Nederland – was het maar altijd vakantie – reed ik van de week weer eens lang de roestbruine rails van de Betuwelijn. Het project heeft 4,7 miljard euro gekost. Omgerekend per Nederlander is dat ruim 300 euro per persoon (kan ook 30 of 3000 zijn, ik ben geen sterk rekenaar, maar een nulletje meer of minder maakt in dit geval niet uit). Als je zuigelingen en werklozen niet meerekent kun je stellen dat dat grapje de werkende vaderlander minstens 1000 euro heeft gekost.

Ik ben niet speciaal voor referendums (da) maar ik heb zo ‘t idee dat als het Nederlandse volk hierover geraadpleegd was, dat meer dan de helft (ik schat: 98 procent) niet voor dat lijntje had gekozen. Er gaat wel eens wat mis met democratie en volksvertegenwoordiging, maar zolang het ‘maar geld’ is, kraait er geen haan naar.

Inmiddels heb ik waar voor mijn geld gekregen: ik heb nu voor het eerst een trein op de lijn zien rijden. Ik had even het idee dat we er misschien beter een museum van konden maken (het langste museum ter wereld) maar dat hoeft dus niet, het is allemaal niet voor niks geweest, het staat nu vast dat er in elk geval xc3xa9xc3xa9n trein gebruik van heeft gemaakt.

No Responses to “Vrijdag 18 juli: De Kok en Bibob & de Betuwelijn”

 1. Anonymous July 18, 2008 at 11:45 am #

  Geloof het of niet, maar ik heb er ook een keer een trein over zien rijden! Het was ergens vlak boven Tiel, meen ik me te herinneren. De zon ging net onder toen.

 2. K.Hakvoort July 18, 2008 at 12:33 pm #

  Het aantal treinen dat wekelijks over de Betuwelijn rijdt, was begin dit jaar al zo’n vijftig. Volgens de verwachtingen van toen zouden dat inmiddels meer moeten zijn.

 3. Gerrit July 18, 2008 at 5:19 pm #

  Volgens mij is het 29.375 euro per nederlander, inclusief zuigelingen , oude van dagen, werkelozen, gevangenen, gehandicapten en invalide mensen. Ik weet het niet, hoor, maar het is een heleboel geld. De meeste Nederlanders hebben geen spaarpotje van 30 mille. Mijn buurman wilde net 20 euro lenen om wat eten te kopen voor zijn kinderen. De man is gescheiden. Hij vangt over 12 dagen, hoe het tot die tijd moet, schijnt hij in ieder geval niet te weten. De 20 euro hebben we hem geschonken, want met lenen komt hij niet verder, denken wij. Onze Staat der Nederlanden zorgt erg goed voor zichzelf en zijn dienaren, maar veel gewone mensen die buiten hun schuld in de problemen zijn verzeild, worden maar wat graag vergeten en ondertussen vragen of we geld willen storten voor bijv. Birma. Ik weet dat die mensen het verdomd slecht hebben, maar in Nederland is lang niet alles in orde, denk maar aan het groeiend aantal voedselbanken. Mijn buurman schaamt zich teveel om er naar toe te gaan, misschien niet verstandig, maar wel heel begrijpelijk, toch?
  Dat geval De Boer is een opzetje van politie en justitie, da’s duidelijk. Maar ja, als hij een gewone hardwerkende man was geweest, dan was dit niet gebeurd en al vind ik het belangrijk dat de regels van de rechtstaat worden gevolgd, het is niet gezegd dat die hier gebroken zijn.

 4. Pol July 18, 2008 at 5:50 pm #

  286,090638383867896734671020114 euro p.p. Iedere Nederlander zou jaarlijks een gratis ritje moeten mogen maken.

 5. chris July 19, 2008 at 10:41 am #

  Ik wil niet flauw doen, maar volgens mij kan je de economische meerwaarde van dit soort projecten pas over tientallen jaren bepalen. Het gaat bovendien niet louter om de lijn zelf, de extra mogelijkheid voor Rotterdam om goederen weg te sluizen, zorgt ook voor meerwaarde. Tel daar de inkomsten van de bij de lijn betrokken bouwbedrijven bij op en je komt waarschijnlijk op een andere berekening.

  ik vind het altijd lastig om kosten per inwoner om te slaan. Kijk wat de nieuwe F35 (JSF) moet gaan kosten (en al heeft gekost qua ontwikkeling). Dat zijn hele forse bedragen, maar er zijn ook aardig wat bedrijven die mee kunnen profiteren.

 6. Fredje July 19, 2008 at 12:28 pm #

  Het project werd geraamd op 1,1 miljard euro (2,5 miljard gulden), waarvan de helft door de belastingbetaler en de andere helft door private financiers zou moeten worden opgebracht. De rekening voor de staat stond in 1990 dus op 550 miljoen euro. Inmiddels staat de teller op 4,7 miljard euro, ruim acht keer zo veel.

  Ach Chris………bewezen is al dat die hele betuwelijn nooit rendabel zal worden. Dit in tegenstelling tot wanneer men per schip die containers had gaan vervoeren.

  Zo berekende het ministerie van Defensie in 1999 dat het project ruim EUR 4,5 miljard zou kosten, bij afname van 114 toestellen. Volgens de laatste berekeningen, gebaseerd op 85 toestellen gedurende 30 jaar, zullen de kosten EUR 14,6 miljard belopen.

  Laat ik voor de rest maar zwijgen……..

 7. chris July 19, 2008 at 2:45 pm #

  Knap om nu al bewijzen te hebben voor rendementen in de toekomst….

  wat zeiden ze ook al weer over de eerste auto? De eerste computer? De eerste telefoon?

  Verder ga je, zoals gewoonlijk, niet in op mijn argument dat kosten altijd uit gaan voor de baten.

  Wat de F35 betreft, het geld voor de vervanging van de F16 is al in de begroting van Defensie gereserveerd en komt dus niet (of niet in zijn geheel, afhankelijk van de reserving) uit andere potjes voor bijvoorbeeld zorg of onderwijs.

  Daarbij dient nog opgemerkt te worden dat de keuze voor de F35 nog niet definitief is gemaakt. Vast staat al wel dat de andere beoogde opvolgers (Advanced f16, de Eurofighter en de Rafale) duurder zijn.

 8. Fredje July 19, 2008 at 3:05 pm #

  Hebben we niet genoeg andere problemen in dit land waar dit geld beter aan besteed zou zijn, als een dergelijk ‘prestige-object zoals een Betuwelijn of beter nog die HSL-lijn.
  Wat betreft kosten voor de baten uit…het is bewezen en uitgerekend dat de Betuwe-spoorlijn nooit rendabel zal zijn en zichzelf onmogelijk kan terugverdienen.

 9. chris July 19, 2008 at 4:33 pm #

  @fred: zou je zo aardig willen zijn om de link naar het wetenschappelijke rapport over de onrendabele Betuwe-lijn te geven?

 10. Fredje July 19, 2008 at 6:19 pm #

  Is een tijd geleden een hele reportage geweest bij Netwerk of Zembla, dat weet ik niet precies meer.
  Daar werd haarfijn uitgelegd waarom de Betuwe-spoorlijn nooit rendabel zal zijn en worden. Dit in tegenstelling tot wanneer ze voor het vervoer per containerschip hadden gekozen.
  Of twijfel je weer aan mijn antwoord? Kan ik het weer niet onderbouwen, zoals nooit niemand, met argumenten, bewijzen, of zijn mijn bronnen weer dubieus o.i.d.

 11. Fredje July 19, 2008 at 6:22 pm #

  – Er zal niet veel gebruik worden gemaakt van de Betuwelijn, omdat de scheepvaart goedkoop zal blijven.

  – Er is geen xe2x80x98flankerend beleidxe2x80x99 ontwikkeld. Er zijn geen heffingen op het vrachtvervoer over de weg gekomen. Een Betuweroute geeft geen substantixc3xable vermindering van het vervoer over de weg.

  – De Betuwelijn is een onrendabel project en gaat niets opleveren, het zal alleen geld kosten aan onderhoud en renteafschrijving. De overheid en de NS zullen er uiteraard alles aan doen om de lijn alsnog te laten renderen door te proberen om bedrijven aan te trekken..

  – In de Betuwelijn zal volgens prognoses minstens 20 miljard gulden worden gexc3xafnvesteerd. Het is onverantwoord om een dergelijk hoog bedrag te investeren in een twijfelachtig prestigeproject terwijl er schrijnende wachtlijsten bestaan in de zorg, terwijl ons onderwijs volloopt en de milieuschuld de pan uit loopt.

  – De Betuwelijn zal een verwacht rendement van nul opleveren. Het rendement kan ook negatief zijn, als er in de toekomst nog meer geld bij moet. Als er een positief rendement werd verwacht, zouden bedrijven bereid zijn erin te investeren.

  bron:http://www.pieternieuwland.nl/Menu_Items/Vakken/Aardrijkskunde/betuwelijn/

 12. Fredje July 19, 2008 at 6:40 pm #

  De Betuwelijn
  De aanleg van de Betuwelijn is het grote voorbeeld van overheidsverspilling in de transportsector. De aanlegkosten van de Betuwelijn zijn minstens 5 miljard euro. Nederland krijgt een Betuwelijn die, alle tunnels ten spijt, het landschap aantast en voor extra lawaai zorgt. De vijf miljard euro had veel en veel nuttiger kunnen worden besteed. Het enorme bedrag wordt uitgegeven door de overheid, terwijl de transportsector bepaald niet staat te trappelen om het spoor te gaan gebruiken en dan nog het minst ter vervanging van het meer milieuvervuilende wegtransport. De Betuwelijn was deels bedoeld om het transport over de weg te verminderen. Het vrachtverkeer over de weg zou hiertoe extra belast worden. Dat is er niet van gekomen. In 2000 kreeg de zwaar concurrerende vrachtautosector van de Nederlandse overheid zelfs accijnskorting op diesel. De dieselaccijns in Nederland is lager dan die in o.a Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannixc3xab. De Betuwelijn blijft de overheid ook na de aanleg geld kosten. De kosten voor beheer en onderhoud van de lijn zullen in 2007 ongeveer 22 miljoen euro bedragen. Dit bedrag loopt door extra onderhoud op tot ongeveer 37 miljoen in 2025. Dat blijkt uit onderzoek, dat minister Peijs februari 2004 deed toekomen aan de Tweede Kamer. Minister Peijs verwacht dat voorlopig slecht een klein deel, ongeveer 7 miljoen euro per jaar, door de gebruikers van het spoor zal worden opgebracht.

  bron:http://www.milieudefensie.nl/verkeer/visie/goederenvervoer/goederenvv_4a.htm

 13. Anonymous July 19, 2008 at 6:42 pm #

  http://www.milieudefensie.nl/verkeer/visie/goederenvervoer/
  goederenvv_4a.htm

 14. Fredje July 19, 2008 at 7:43 pm #

  En nog eentje voor Chris, en dan houd ik er mee op:
  De Betuweroute staat vanaf het begin van de studies onder druk. Er wordt door velen, waaronder erkende en onafhankelijke deskundigen, zeer ernstig getwijfeld of de spoorlijn wel rendabel zal zijn. Zo zou de binnenvaart goedkoper zijn en de capaciteit van de binnenvaart zou makkelijk kunnen worden uitgebreid. Toch is de Tweede Kamer telkens weer akkoord gegaan met het voortzetten van het project, ondanks de aanhoudende kritiek vanuit wetenschap en maatschappij.

  De kosten van de aanleg van de Betuweroute, in de planologische kernbeslissing uit 1992 geschat op xe2x82xac 2,3 miljard, bedragen inmiddels een veelvoud daarvan, xe2x82xac 4,7 miljard, waaronder xe2x82xac 1,7 miljard voor de Havenspoorlijn en xe2x82xac 2,8 miljard voor het gedeelte langs de A15. De kosten zijn gedurende de politieke discussie over het project steeds hoger geworden, omdat de aanvankelijke begroting te laag bleek, en onder andere omdat er onvoorziene kostbare maatregelen zijn getroffen om de spoorlijn zo goed mogelijk in te passen in de omgeving.

  Genoeg gelezen Chris?

 15. Anonymous July 19, 2008 at 7:45 pm #

  bron: Wikipedia

 16. chris July 19, 2008 at 8:40 pm #

  Ik kan met de beste wil van de wereld Milieudefensie en wikipedia niet betitelen als wetenschappelijke instellingen, laat staan als autoriteit op dit gebied.

  Praat eens met mensen die er echt verstand van hebben. Dan zul je zien dat de Betuweroute op termijn wel eens zeer belangrijk zou kunnen worden voor het vervoer naar het achterland.

  Het is zo typisch Nederlands om te kijken naar de kosten en vervolgens te blijven zeuren over al die centen van de belastingbetaler.

  Praat eens met Anne Marie van Dongen

  http://www.nieuwsbladtransport.nl/dossiers/artikelen/id4-Betuweroute_In_het_geweer_tegen_de_bijziendheid.html

 17. Fredje July 19, 2008 at 9:14 pm #

  Chris, ik had geen andere reactie van je verwacht (….of zijn mijn bronnen weer dubieus o.i.d.)
  De kostenpost, die is eigenlijk niet noemenswaardig belangrijk.
  Vooralsnog zullen we een omzet behalen van 7 miljoen per jaar, dat we in het verleden 4,7 miljard hebben uitgegeven doet er niet toe.
  Ben je gek, niet teveel over lullen…..

 18. chris July 19, 2008 at 9:24 pm #

  Ik ontken niet dat het nu tegenvalt, maar je moet met dit soort projecten verder kijken dan je neus lang is. Wat denk je dat nieuwe wegen kosten in Nederland? Of bruggen? Daar heeft toch ook niemand het over? Die projecten leveren zelfs helemaal niets op, kosten alleen maar geld. Kijk eens wat verder. Naar bereikbaarheid, concurrentiepositie, ontlasting van het overige verkeer en toekomstige verbindingen met en vooral in Duitsland, Zwitserland en nog verder.

  De toekomst ligt in Nederland in het oosten. Daar krijgen we straks een economische boost te zien. En daar moet je klaar voor zijn.

  En ach, wat is 4,7 miljard. Onze gezondheidszorg kost de Staat ieder jaar 12 miljard euro. Wij lappen daar nog eens 13 miljard bij….

 19. Fredje July 19, 2008 at 9:48 pm #

  Goede gezondheidszorg is een noodzakelijk kwaad, waarbij niemand zonder kan. Ook jij niet, ook ik niet.
  Maar voor de Betuwe-spoorlijn waren veel beter alternatieven al vooraf bekend. Ondanks heel veel protest heeft de politiek toch doorgedrukt. Eenmaal begonnen was er met alle tegenslagen geen weg meer terug.
  Maar ach Chris, waar zitten we eigenlijk over te discussixc3xabren. Op een misdaad-site nog wel.
  Alhoewel, die Betuwe affaire is eigenlijk ook een grote misdaad. Daar zijn er een paar hxc3xa9xc3xa9l rijk geworden op een minder nette manier.

 20. thuglife July 20, 2008 at 12:24 pm #

  wat een bullshit over de betuwelijn hierzo
  praat over zinnige zaken

 21. Fredje July 20, 2008 at 2:24 pm #

  Dat bepaalt de heer Korterink altijd zelf nog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: