Vrijdag 18 juli: De Kok en Bibob & de Betuwelijn

18 Jul

Ferrymieremet1webDe reportage in Revu over Ferry de Kok gaat vooral over de vermeende mishandeling van Cor de Boer, de man die de exploitatie van twee gokhallen in Amsterdam had overgenomen van Mieremet (op papier: van diens vriendin Ria Eelzak, het stond op haar naam). Per 1 mei 2005 werden de vergunningen nietverlengd, in het kader van de wet Bibob. Dat is niet geheel onbegrijpelijk. Het personeel vreest dat het op straat komt te staan zonder een fatsoenlijke regeling (hoe komen ze daar nou toch bij?) en besluit de kluis met contant geld te kraken en de inhoud veilig te stellen. Mieremet is woest en laat De Boer in Neerpelt op het matje komen. Daar wordt hij naar zijn zeggen door Ferry, Mieremet en zoon Barry onderhanden genomen en enigszins toegetakeld keert hij terug naar Amsterdam.

De Boer was niet betrokken bij de diefstal, maar het personeel heeft nu wel in de gaten dat je dit soort acties niet ongestraft kunt doen en men weet niet hoe gauw men het geld in Neerpelt moet komen afleveren, met de welgemeende excuses.

Het vreemde aan het verhaal is dat De Boer hier toen – drie jaar geleden – geen aangifte van heeft gedaan, dat doet hij pas in 2007. Dan wordt er ook een medisch rapport opgemaakt door een Belgische arts. Ferry ontkent dat hij De Boer mishandeld heeft. "Het enige dat klopt aan het verhaal is dat die jongens dat geld hadden gestolen. De zaak is pas twee jaar later opgepakt door de Nederlandse politie en toen aangeleverd aan Belgixc3xab, het was een zaak van niks. Cor de Boer heeft zelf nooit de moeite genomen aangifte te doen en hij heeft zich ook niet onder medische behandeling laten stellen na de zogenaamde mishandeling." Volgens Ferry is de zaak opgepakt omdat de Nederlandse politie boos op hem is omdat hij geen verklaringen wil afleggen in wat lopende strafzaken (zoals de zaak-Holleeder).

Het klopt in elk geval dat het initiatief voor de heropening van deze zaak niet bij De Boer lag, maar dat de politie hem heeft benaderd. Hij wil daar niet veel over kwijt. In het stuk in Revu ontbreekt een klein stukje (kwestie van paar versies die door elkaar liepen). Wil ik hier toch nog wel even noemen: Ferry denkt dat De Boer – die zelf nog actief is als ondernemer in het Amsterdamse – onder druk is gezet om alsnog aangifte te doen. "Ik denk dat politie en justitie hem hebben gedreigd met de wet Bibob, voor zijn huidige vergunning en dat ze het op een akkoordje hebben gegooid. Maar als er iemand is met criminele contacten dan is het Cor de Boer, ik heb vergunningen voor minder ingetrokken zien worden.xe2x80x9d

Als De Boer als ondernemer ongemoeid is gebleven, is dat inderdaad opmerkelijk. Niemand beweert dat de man zelf crimineel is, maar dat hij criminele contacten had kan moeilijk worden ontkend. Bij anderen is dat in het kader van de wet Bibob meer dan genoeg om welke vergunning dan ook in te trekken.

                                                              *Betuwelijnweb

Bij het doorkruisen van een nagenoeg filevrij Nederland – was het maar altijd vakantie – reed ik van de week weer eens lang de roestbruine rails van de Betuwelijn. Het project heeft 4,7 miljard euro gekost. Omgerekend per Nederlander is dat ruim 300 euro per persoon (kan ook 30 of 3000 zijn, ik ben geen sterk rekenaar, maar een nulletje meer of minder maakt in dit geval niet uit). Als je zuigelingen en werklozen niet meerekent kun je stellen dat dat grapje de werkende vaderlander minstens 1000 euro heeft gekost.

Ik ben niet speciaal voor referendums (da) maar ik heb zo ‘t idee dat als het Nederlandse volk hierover geraadpleegd was, dat meer dan de helft (ik schat: 98 procent) niet voor dat lijntje had gekozen. Er gaat wel eens wat mis met democratie en volksvertegenwoordiging, maar zolang het ‘maar geld’ is, kraait er geen haan naar.

Inmiddels heb ik waar voor mijn geld gekregen: ik heb nu voor het eerst een trein op de lijn zien rijden. Ik had even het idee dat we er misschien beter een museum van konden maken (het langste museum ter wereld) maar dat hoeft dus niet, het is allemaal niet voor niks geweest, het staat nu vast dat er in elk geval xc3xa9xc3xa9n trein gebruik van heeft gemaakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: