Donderdag 17 juli: schuld en straf & Ferry

17 Jul

Schuld en straf, daar zou je een boek over kunnen schrijven (gebeurt ook wel eens). Met familiedrama’s bemoei ik me meestal niet, dat zijn in de meeste gevallen (niet alle) wanhoopsdaden die voor mij niet onder criminaliteit vallen. De dood van de driejarige Andrea uit Staphorst valt ook in de categorie wanhoopsdaden, maar de 29-jarige moeder zal er wel straf voor krijgen, ook van de rechterlijke macht.

In de regionale krant komt de predikant van het gezin, ds. Tj. de Jong, aan het woord. We kennen hem van ‘Staphorst in tegenlicht’ met dat fragment uit een preek over vloeken: dat doen ze in de hel, de hele dag door, hij smeekt zijn gelovige jongens en meisjes om dat niet te doen, met dat steeds herhaalde, temerige, dramatische: ‘Zullen jullie ‘t hier nxc3xadet doen! Zullen jullie ‘t hier nxc3xadet doen!’ Volgens de dominee hebben ze op huisbezoek bij de familie B. nooit iets gemerkt.

                                                              *

Jacog1webKort na elkaar twee toch tamelijk verrassende vrijspraken: van Hans P. voor de verdwijning van Deborah Rosiek en van Jaco G. (foto rechts) voor de moord op Tamara Wolvers. ‘t Lijkt of de rechters na ‘Putten’ en ‘Schiedam’ voorzichtiger zijn geworden: bij twijfel geen veroordeling. Zo hoort dat natuurlijk ook, maar achteraf is het wel erg wrang voor degenen die wel ten onrechte zijn veroordeeld, ‘op minder’. Het is ook nog de vraag hoe het in hoger beroep gaat.

                                                             *

Ferrymieremet1web

FerryhockeyRevu (het Nieuwe is er vanaf) deze week een portret van Ferry de Kok, ‘de tweede man’. Ik kan er niet te lovend over zijn, aangezien ik het zelf heb gemaakt. Aanleiding was het feit dat hij in Belgixc3xab is veroordeeld wegens bedreiging. Dat is een merkwaardige verhaal: dat speelde drie jaar geleden, de betreffende man heeft er toen geen aangifte van gedaan. volgens Ferry is het wraak van de Nederlandse justitie: ze zijn boos op hem omdat hij geen verklaringen wil afleggen over zijn vrienden (en vijanden).

Op de foto links Ferry en John Mieremet op zakenreis, rechts Ferry als ijshockeyer.

No Responses to “Donderdag 17 juli: schuld en straf & Ferry”

 1. Richard July 17, 2008 at 12:09 pm #

  Waar kan ik de t-shirts van Ferry bestellen ? Mischien nog een koffie kop van Thea Moear erbij ?

  zou bijna vergeten dat het toch echt geen lieverdjes zijn allemaal..

 2. Gerrit July 18, 2008 at 12:44 am #

  Na al de rechterlijke dwalingen, probeert men nu terug te gaan naar de basis van een onafhankelijke en kritische rechtspraak. Dat komt de geloofwaardigheid van de rechters natuurlijk alleen maar ten goede. Nou de hoge raad nog. Trouwens, HJ, die vrijspraak voor Hans P. vond ik allerminst verrassend, wel onontkombaar. Het had niet eens tot een aanklacht mogen komen, laat staan tot een proces. Een regelrechte aanfluiting en als ik het OM was, dan zou ik hoger beroep maar uit mijn hoofd laten, geen enkele kans van slagen. Alleen nieuw bewijsmateriaal kan hier uitkomst bieden, zoals de stoffelijke overschotten, maar als dat er niet is, vergeet het dan maar, Hans P. zal de ware toedracht nooit prijsgeven, hoe schuldig hij ook is, de hufter.

 3. chris July 18, 2008 at 9:03 am #

  Al die rechterlijke dwalingen? Hoe veel zijn dat er dan?

  Erg weinig, durf ik wel te zeggen. Ten eerste omdat de bekende dwalingszaken (als er daar al sprake is van een dwaling)gerust incidenten kunnen worden genoemd op al die tienduizenden veroordelingen op jaarbasis (ter illustratie: een klein arrondissement ‘doet’ jaarlijks al meer dan 10.000 zaken af)

  Ten tweede is het maar zeer de vraag of een rechter werkelijk verantwoordelijk is voor een dwaling. De fouten in een zaak worden immers (inherent aan het systeem) al eerder gemaakt door bijvoorbeeld de opsporingsdiensten. Of door getuigen die iets niet goed herinneren. Of door een valse aangifte. Of….

  enzovoort, enzovoort. De variabele factoren in een rechtszaak zijn schier oneindig. Het is het onmogelijke vragen van een rechtbank om daar de volledige waarheid uit te halen. Dat hoeft ook niet, een rechter hoeft niet te bewijzen dat iemand het op zeker heeft gedaan. Het gaat om de overtuiging (en dit is logisch omdat anders bijna NIEMAND zal kunnen worden veroordeeld)

  Het is een utopie om te denken dat rechters altijd en 100% de juiste man/vrouw veroordelen of vrijspreken. De waarheid heeft veel vijanden.

 4. rob July 19, 2008 at 1:20 am #

  wat ik me afvraag ,zit ferry nu in holland of nog steeds in het verre oosten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: