Donderdag 17 juli: schuld en straf & Ferry

17 Jul

Schuld en straf, daar zou je een boek over kunnen schrijven (gebeurt ook wel eens). Met familiedrama’s bemoei ik me meestal niet, dat zijn in de meeste gevallen (niet alle) wanhoopsdaden die voor mij niet onder criminaliteit vallen. De dood van de driejarige Andrea uit Staphorst valt ook in de categorie wanhoopsdaden, maar de 29-jarige moeder zal er wel straf voor krijgen, ook van de rechterlijke macht.

In de regionale krant komt de predikant van het gezin, ds. Tj. de Jong, aan het woord. We kennen hem van ‘Staphorst in tegenlicht’ met dat fragment uit een preek over vloeken: dat doen ze in de hel, de hele dag door, hij smeekt zijn gelovige jongens en meisjes om dat niet te doen, met dat steeds herhaalde, temerige, dramatische: ‘Zullen jullie ‘t hier nxc3xadet doen! Zullen jullie ‘t hier nxc3xadet doen!’ Volgens de dominee hebben ze op huisbezoek bij de familie B. nooit iets gemerkt.

                                                              *

Jacog1webKort na elkaar twee toch tamelijk verrassende vrijspraken: van Hans P. voor de verdwijning van Deborah Rosiek en van Jaco G. (foto rechts) voor de moord op Tamara Wolvers. ‘t Lijkt of de rechters na ‘Putten’ en ‘Schiedam’ voorzichtiger zijn geworden: bij twijfel geen veroordeling. Zo hoort dat natuurlijk ook, maar achteraf is het wel erg wrang voor degenen die wel ten onrechte zijn veroordeeld, ‘op minder’. Het is ook nog de vraag hoe het in hoger beroep gaat.

                                                             *

Ferrymieremet1web

FerryhockeyRevu (het Nieuwe is er vanaf) deze week een portret van Ferry de Kok, ‘de tweede man’. Ik kan er niet te lovend over zijn, aangezien ik het zelf heb gemaakt. Aanleiding was het feit dat hij in Belgixc3xab is veroordeeld wegens bedreiging. Dat is een merkwaardige verhaal: dat speelde drie jaar geleden, de betreffende man heeft er toen geen aangifte van gedaan. volgens Ferry is het wraak van de Nederlandse justitie: ze zijn boos op hem omdat hij geen verklaringen wil afleggen over zijn vrienden (en vijanden).

Op de foto links Ferry en John Mieremet op zakenreis, rechts Ferry als ijshockeyer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: