Maandag 14 juli: vol gas vooruit & levenslang

14 Jul

Autobahn1web

Autobahn1aweb

Wie zich over de Duitse autobanen beweegt, ontkomt niet aan de nieuwe reclameborden van ‘Runter vom Gas’. Als argeloos langsrijder denk je toch nog even: zouden dat nou echte verkeersslachtoffers zijn? Ralf, Alex, Lea en Felix L.: te hard over de natte rijbaan… Maar er is nooit een happy family L. geweest, het zijn modellen.

                           *

Allegonda1web

Dat was Duitsland. Terug in Nederland wil ik het eerst nog even hebben over de dood van Gabrielle Cevat. Wat voor straf staat de schutter te wachten? Het zal de meeste mensen niet lang genoeg kunnen zijn en ik vind ook dat een rechter er rekening mee kan houden dat het slachtoffer een politieagente was. Toch wringt daar iets. Benny S. kreeg levenslang voor het doodschieten van Allegonda Gremmer, lid van een arrestatieteam. Ik heb die zaak redelijk gevolgd, ben er in de loop der jaren ook verschillende keren over benaderd, maar er is in bladenland weinig animo het op te nemen voor Benny S. Feit is dat hij een agente heeft doodgeschoten.

Er zijn meer van dat soort gevallen. Heineken-ontvoerder Jan Boellaard schoot een douanier neer. De vraag is: wisten ze op wie ze schoten? In de zaak van Gabrielle Cevat lijkt het mij wel: ze identificeerde zich en de schutter had alle reden te denken dat de politie achter hem aan zat. Bij Benny S. is daar veel meer onduidelijkheid over: hij had ook het een en ander te duchten van anderen. Bij Jan Boellaard was dat ook zo, hij had meer reden aan te nemen dat er iemand anders achter hem aanzat dan een (niet als zodanig herkenbare) opsporingsambtenaar.

Er zijn meer mensen die levenslang hebben gekregen die ik liever op straat tegen zou komen dan (bijvoorbeeld) de man die de Utrechtse Edwina vermoordde en in 1999 al tbs had moeten krijgen. Neem Frenky P., van de Bende van Venlo. Het zou mij niet verbazen als hij uiteindelijk bij maar xc3xa9xc3xa9n moord (de uit de hand gelopen roofmoord op Jeu Wissink) betrokken zou zijn geweest. Natuurlijk moet hij daarvoor gestraft worden, maar levenslang? Frenky is het slachtoffer geworden van onaangepastheid, van zijn minachting voor de rechters en het rechtssysteem. Daar kunnen die beschaafde en gestudeerde heren niet goed tegen. Als je ‘t verhaal mooi kunt brengen, met veel spijt en respect, dan kom je er genadig af, anders is het: ‘We zullen je wel krijgen!’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: