Vrijdag 11 juli: de gok met de moordenaar van Francina & Edwina

11 Jul

Merwedekade2kweb ‘t Is wat met die Antillianen. Op Curaxc3xa7ao is inmiddels een verdachte aangehouden voor de roofmoord op restauranthouder Pim Timmermans. Politievrouw Gabrixc3xablle Cevat was deze week het slachtoffer van een doorgedraaide Antilliaan en nu moeten we het nog hebben over meneer E.R. van 35 jaar uit Amsterdam. Op 6 juni vermoordde hij in Utrecht de 27-jarige Edwina, in een woning aan de Merwedekade. Dat was niet zijn eerste moord, deze heeft hij te danken aan de psychiaters van het Pieter Baan Centrum en aan de rechters in hoger beroep, en misschien aan zijn advocaat.

In 1999 berooft R. in Utrecht de 72-jarige Francina Korsten uit Utrecht. Daar kan hij niet veel aan doen: hij wilde haar gewoon beroven, maar ja, zij verzette zich daartegen en dan kun je erop wachten. Hij bestal haar in haar eigen woning van 800 euro (schrijven de kranten, ik neem aan dat het om een bedrag in guldens gaat). Omdat hij boos was dat ze niet beter meewerkte aan de beroving, wurgde hij haar in het  toilet. Toen ze al bewusteloos was, stak hij met een mes in haar keel.

Kijk, dat kan natuurlijk niet. In Nederland krijg je daar best straf voor. De rechtbank dacht aan acht jaar plus tbs. R. was namelijk nogal licht krenkbaar en dat is een gedragssoort (ik zeg niks over stoornis) die niet xc3xa9xc3xa9n twee drie te verhelpen is, zeker niet met alleen een celstraf. Voor het hoger beroep bekeken de psychiaters van het Pieter Baan Centrum nog eens grondig en toen snapten ze best dat hij in het geval van die mevrouw Korsten niet veel anders had gekund. Hij had financixc3xable problemen, dus hij moest haar wel beroven. Dat het slachtoffer zich zou verzetten, had hij niet verwacht, dus dat kun je hem moeilijk kwalijk nemen. En stel je voor: als het ontdekt zou worden dat hij haar had bestolen moest hij misschien wel de gevangenis in. Daar moest hij toch echt niet aan denken, want hij had een vriendin en een kind, dan zou hij die heel lang niet kunnen zien.

De eerste onderzoekers, bij de rechtbank, typeerden R. als ‘een gevoelloze persoon die agressief reageerde als hij werd gekrenkt.’  Zij adviseerden dringend opname in een tbs-kliniek, maar voor het hoger beroep namen onderzoekers van het Pieter Baan Centrum er wat meer tijd voor – en die hebben er ook meer verstand van – en zij kwamen na een wekenlange observatie tot de conclusie dat R. weliswaar narcistische en anti-sociale trekken heeft, maar niet in zoxe2x80x99n mate dat er sprake was van een persoonlijkheidsstoornis. Het gerechtshof waardeerde dat met een gevangenisstraf van tien jaar, zonder tbs.

Tja, en wat dan? Dan is het wachten hoe het verder gaat. Wie heeft het best gegokt?  De familie De Bruijn, nabestaanden van Francina Korsten, vertelden in het Algemeen Dagblad dat het voor hen niet de vraag xc3xb3f maar wannxc3xa9xc3xa9r  R. opnieuw door het lint zou gaan. "Het lag er zo dik bovenop dat hij stapelgek is. Het leek wel alsof alleen wij dat zagen."

Nou, dat zagen ze dan verkeerd, want het ging echt nog een hele tijd goed. Begin 2006 werd R. vrijgelaten, pas in juni pleegde hij een nieuwe moord. Dit keer was de 27-jarige Edwina uit Utrecht het slachtoffer. R. kende haar: ze woonde bij haar pleegmoeder, hij kende haar stiefzusje. En hij had weer geld nodig. Op 6 juni stak hij haar even voor middernacht dood voor de ogen van haar dochtertje. Hij was daar binnengedrongen – hij kende het adres natuurlijk al – en bond Edwina vast en dwong haar haar bankpasje af te geven, terwijl hij een pistool op haar hoofd zette. De pleegmoeder vluchtte naar buiten om hulp te halen, maar die kwam te laat. Valt eigenlijk nog best mee dat hij het dochtertje van twee jaar gewoon in leven liet. Was eigenlijk ook geen roofmoord, de politie vindt het ‘een familiedrama’. Wel jammer voor R.: moet hij zijn vriendin en zijn kind weer een hele tijd missen.

Over Edwina hoorde ik overigens dat ze lid was van een Black Gospel koor. Doet er verder niet toe, maar je raakt toch gexc3xafnteresseerd in zo’n familie en hoe dat stiefzusje aan zo’n relatie komt.

No Responses to “Vrijdag 11 juli: de gok met de moordenaar van Francina & Edwina”

 1. Mookie July 11, 2008 at 11:04 am #

  Ik zie 2 contradictie in termini:

  ‘een gevoelloze persoon die agressief reageerde als hij werd gekrenkt’; mijns inziens is het lastig een gevoelloos persoon te krenken…

  ‘bond Edwina vast en dwong haar haar bankpasje af te geven’; lijkt me ook niet al te makkelijk gaan…

  Al met al, uiteraard een bbizar trieste zaak, wat een inzicht hebben de geleerden toch he??? Zouden ze nou wat onrustig slapen? Of zijn ze inmiddels al net zo gevoelloos?

 2. De Pruis July 11, 2008 at 12:39 pm #

  Exc3xa9n heel simpele oplossing voor dit soort psychopaten: kapotslaan met knuppel en karwats.

 3. Jay July 11, 2008 at 1:16 pm #

  @De Pruis

  Klinkt idd als een hele simpele oplossing.

  @Mookie

  Hahaha, geweldig.

 4. Jay July 11, 2008 at 1:17 pm #

  Ehh, de zaak is natuurlijk niet geweldig maar je snapt wat ik bedoel.

 5. De Pruis July 11, 2008 at 1:26 pm #

  @ Jay: kost niks en opgeruimd staat netjes.
  Voor zo’n klus wil ik wel een halve dag vrij nemen.
  Opgeruimd staat netjes, toch?

 6. Jay July 11, 2008 at 1:34 pm #

  Opgeruimd staat idd netjes, alleen is dit natuurlijk geen oplossing. Wat is eigenlijk karwats?? Chris??

 7. De Pruis July 11, 2008 at 1:41 pm #

  Oooh, geen oplossing? Iedere week zo’n figuur in het openbaar dooslaan, en zeker weten dat de rest het wel uit zijn hoofd laat in het vervolg.
  Nee, wij willen dat dit soort idioten een humane vervolging krijgen, en niet te hard aangepakt worden, want dat werkt alleen maar averechts.
  Stel je voor dat zo iemand daar een trauma van oploopt.
  Vervolgens kost zo’n kankerlijer de staat een vermogen, en het helpt allemaal geen zak, dat blijkt wel.
  Gewoon langzaam doodmaken, dat hij smeekt om z’n moeder.

 8. Jay July 11, 2008 at 1:47 pm #

  Je bedoeld terug naar de tijd waarin een beul midden op het dorpsplein de verdachte doodknuppeld. Tja, leuk event, is weer eens wat anders dan bijv. Dance Valley…

 9. De Pruis July 11, 2008 at 1:50 pm #

  De karwats die ik bedoel is een handgreep met een ketting. Aan het uiteinde daarvan een stalen bol met pinnen erop.
  Zoals je ze vroeger in de middeleeuwen had. (ook wel bekend uit die ridder-films).

  De karwats zoals anderen deze zich voorstellen is een wat vriendelijker atribuut. Leren zweep met knopen en grote knopen aan het einde. Deze word o.a. gebruikt in de SM-scene.
  Deze zou je eigenlijk net zo goed kunnen gebruiken. Het duurt wat langer dan hxc3xa9.

 10. punisher July 11, 2008 at 3:27 pm #

  @mookie

  Enkelvoud: contradictio in terminis

  Meervoud: contradictiones in terminis

  Sterkte verder!

 11. Gerrit July 11, 2008 at 9:28 pm #

  contradictio in terminis is een tegenspraak in zichzelf, toch?
  Mijn lieve God, wat moet je met dit soort mensen? Het zijn ook telkens vrouwen die het slachtoffer worden, een sterke kerel is natuurlijk te link, te veel risico. Wat een lafaard, en daar lopen er veel te veel van rond. Wees een vent en beroof een bank! Mag ook niet, maar als het je lukt zonder dat er een schot valt, dan heb ik daar op een bepaalde manier nog enig respect voor, maar dit? Zo gek als een deur, levensgevaarlijk, opbergen zonder einde. Enne…tja, dat doodknuppelen is misschien zo gek nog niet, wie weet wil haar vader of broer zich wel even uitleven, ik bedoel: net zo lang tot ie niet meer beweegt. Dan staat tenminste vast, dat hij dat wat ie heeft gedaan, nooit meer zal doen. Da’s duidelijk. Als het mijn zus was geweest, had ik gezegd: Geef mij die knuppel maar en laat me maar even alleen met dit zwijn, want jullie weten: Uiteindelijk eindigen alle zwijnen als hammen bij de slager!

 12. De Pruis July 12, 2008 at 12:06 pm #

  Of mij effe m’n gang laten gaan met mijn NURK

 13. paul July 12, 2008 at 3:52 pm #

  Ben wel een beter schrijfstijl van je gewend! Lees juist deze site omdat er inhoudelijk wordt geschreven, voor dit soort populistische taal lees ik wel geenstijl.

 14. Hans July 12, 2008 at 6:08 pm #

  een instantie zoals een TBS kliniek stelt weinig voor als je de berichten leest wie er al niet ontsnapt is en opnieuw in de fout gaan. Ik zou niet weten wat we met dit soort mensen moeten doen maar ze voor langere tijd (of levenslang) uit de maatschappij houden is 1 ding wat zeker is.

 15. chris July 12, 2008 at 7:15 pm #

  Tsja, HJK, ik ben bang dat je dit soort GeenStijl reacties over jezelf afroept als je dit soort cynisme in je bijdrage stopt.

  Met alle respect, maar ik vind dat je de deskundigen in deze zaak en de psychologische en psychiatrische aspecten van een rechtszaak tekort doet, door zo overduidelijk gekleurd te schrijven.

  Ik ken het dossier niet in deze zaak, maar het zou me niets verbazen als de waarheid over de geestesgesteldheid en de diagnose van de deskundigen heel wat genuanceerder ligt dan je ons nu zegt.

  Je maakt in deze de best wel kwalijke fout om de woorden van de deskundigen te ‘vertalen’ naar een collectief onderbuik-gevoel dat helaas in deze maatschappij leeft.

  Je suggereert een beetje dat de deskundigen verantwoordelijk zijn voor de tweede moord omdat zij geen persoonlijkheidsstoornis hebben geconstateerd. Je suggereert dat deze man daarom uiteindelijk zijn gang kon gaan. Dit versterk je nog door anderen te citeren die zeggen dat iemand gek is.

  TBS dient twee doelen. Ten eerste de beveiliging van de maatschappij, ten tweede de behandeling. Voor een behandeling is een stoornis een vereiste. Is die er niet, dan volgt wellicht een veroordeling tot TBS om de maatschappij te beveiligen. Daar is hier niet voor gekozen en dat is beslist niet uitzonderlijk. Een gevangenisstraf van tien jaar is, justitieel gezien, best lang.

  Ik kan alleen maar zeggen dat verreweg de meeste toekomstige moordenaars op dit moment gewoon vrij rondlopen. Zonder geconstateerde stoornis.

 16. De Pruis July 12, 2008 at 7:29 pm #

  Chris, weet jij wat een NURK is?

 17. chris July 12, 2008 at 7:42 pm #

  Stel je jezelf nu voor?

 18. De Pruis July 12, 2008 at 7:48 pm #

  Neger Uit-Roei Knuppel……….

  LOL

 19. E-bee July 20, 2008 at 5:18 pm #

  Remember Andre van der W., in Geuzenveld-Slotermeer. Was voor gewaarschuwd, de troeteltbs,er van de Gemeente Amsterdam, een meervoudig veroordeelde. Ze hebben de kat op het spek gebonden zoadat hij zijn compulsies nogmaals kon uitvoeren, het slachtoffer nog een laatste rondleiding bezorgen in een kliko door het stadsdeel en aan de vissen in de Sloterplas voeren…Ze hadden hem moeten slachten toen het nog kon…

 20. Zusje slachtoffer Edwina. January 21, 2010 at 7:43 pm #

  had me voorgenomen niet te reageren maar kan het niet aanzien dat de pers/media zo slecht in dit soort zaken hun verhaal checken!
  Voor mij is dit namenlijk niet zomaar een zaak het gaat verdorie over mijn zus!!
  Mijn zus kende de dader vaag soort uitgaans kennis.
  Verder wat heeft het gospelkoor waar mijn zus zong ermee te maken, gaan mensen van die zingen in een gospelkoor nooit uit of zo?!
  dus erg jammer dat er zo raar over geschreven word!
  Mijn zus was een nette vrouw, die haar leven goed op orde had en gelukkig was met haar zoontje.
  en niemand heeft het recht zomaar aan een ander te zitten en zeker niet om een ander van het leven te beroven!!!
  En wat onze familie betreft, we zijn een gewone familie zoals zovele in Nederland, dus ik snap niet echt het sarcasme wat ik proef uit de zinje raakt toch gexc3xafnteresseerd in zo’n familie en hoe dat stiefzusje aan zo’n relatie komt.
  het woord stief is zo ie zo onzin maar goed!
  Ik moest even dit kwijt omdat ik er niet tegen kan dat er dingen gesuggereerd worden die niet kloppen!
  En wat maakt het uit wie en hoe het slachtofer was, laten we ons eerder buigen over het rechtssysteem in Nederland wat een 2de moord van dit beest had kunnen voorkomen door hem na de 1ste moord al achter slot en grendel te houden voor de rest van zijn leven!!!!!!!

 21. gulfem kostak February 18, 2011 at 9:19 pm #

  hej mensen schoften en klootzakken””… of gewone normale mensen die op zo een nieuwsbrief normaal kunnen reageren!!! ik was haar beste vriendin ja idd, was haar beste vriendin!!!! jullie kennen haar niet! dus hou je onzin praatjes bij je!! nog steeds 2011 heb ik verdriet om haar ze was me alles.. een echte goede vriendin waar je op kon bouwen en iemand die voor je klaar stond als dat nodig was! terwijl zij het zelf niet een goed had!!! ze lag daar dan met haar zoontje, terwijl ik snachts een slaapplek zocht!!! en ik was altijd welkom!! niet alleen in slechte dagen maar ook goede!! ze belde mij ook om te vragen of ik bij haar kwam eten terwijl ze niet eens genoeg had! ze was een vriendin waar je trots op kon zijn inalles hoe ze ook deed en was!!!! het ergste was dat ik mijn brief niet mocht voorlezen toen ze begraven werd!! omdat ik haar ken hoe ze echt echy echt was! maakt allemaal niet meer uit… want ik weet dat zij een meid was uit duizenden!! dus fok al die onzin berichtjes van jullie… en kom met comentaar als je eiegen zusje of vriendin of moeder op zo een manier ten einde komt!!!,,,,,,,,,,,,,

  gr, gulfem kostak!!!!!!!!!!!!!!!!

  Beste Gulfem,

  Je reageert op een bericht over Edwina, maar er is niemand die op deze site een ‘onzinbericht’ of reactie over haar heeft geschreven.

  Hendrik Jan

 22. yolanda de bruijn July 4, 2011 at 2:14 pm #

  geachte heer hendrik jan korterink,

  misschien dat u toch beter boeken kunt blijven schrijven. ik vind bij toeval deze site op internet. ik weet niet waar u uw gegevens vandaan heeft gehaald, maar er klopt niet zo heel veel van.

  hoogachtend,

  yolanda de bruijn, dochter van mevr francina de rijk-korsten

  Beste Yolanda,

  Ik kan je precies uitleggen waar ik de informatie vandaan heb. O.a. van een artikel waar jullie zelf aan hebben meegewerkt, in het AD, en van de verslagen van het proces. Dat is dan alleen nog maar ‘onder andere’. Ik ben dan ook erg benieuwd wat er niet klopt aan het verhaal.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: