Vrijdag 11 juli: de gok met de moordenaar van Francina & Edwina

11 Jul

Merwedekade2kweb ‘t Is wat met die Antillianen. Op Curaxc3xa7ao is inmiddels een verdachte aangehouden voor de roofmoord op restauranthouder Pim Timmermans. Politievrouw Gabrixc3xablle Cevat was deze week het slachtoffer van een doorgedraaide Antilliaan en nu moeten we het nog hebben over meneer E.R. van 35 jaar uit Amsterdam. Op 6 juni vermoordde hij in Utrecht de 27-jarige Edwina, in een woning aan de Merwedekade. Dat was niet zijn eerste moord, deze heeft hij te danken aan de psychiaters van het Pieter Baan Centrum en aan de rechters in hoger beroep, en misschien aan zijn advocaat.

In 1999 berooft R. in Utrecht de 72-jarige Francina Korsten uit Utrecht. Daar kan hij niet veel aan doen: hij wilde haar gewoon beroven, maar ja, zij verzette zich daartegen en dan kun je erop wachten. Hij bestal haar in haar eigen woning van 800 euro (schrijven de kranten, ik neem aan dat het om een bedrag in guldens gaat). Omdat hij boos was dat ze niet beter meewerkte aan de beroving, wurgde hij haar in het  toilet. Toen ze al bewusteloos was, stak hij met een mes in haar keel.

Kijk, dat kan natuurlijk niet. In Nederland krijg je daar best straf voor. De rechtbank dacht aan acht jaar plus tbs. R. was namelijk nogal licht krenkbaar en dat is een gedragssoort (ik zeg niks over stoornis) die niet xc3xa9xc3xa9n twee drie te verhelpen is, zeker niet met alleen een celstraf. Voor het hoger beroep bekeken de psychiaters van het Pieter Baan Centrum nog eens grondig en toen snapten ze best dat hij in het geval van die mevrouw Korsten niet veel anders had gekund. Hij had financixc3xable problemen, dus hij moest haar wel beroven. Dat het slachtoffer zich zou verzetten, had hij niet verwacht, dus dat kun je hem moeilijk kwalijk nemen. En stel je voor: als het ontdekt zou worden dat hij haar had bestolen moest hij misschien wel de gevangenis in. Daar moest hij toch echt niet aan denken, want hij had een vriendin en een kind, dan zou hij die heel lang niet kunnen zien.

De eerste onderzoekers, bij de rechtbank, typeerden R. als ‘een gevoelloze persoon die agressief reageerde als hij werd gekrenkt.’  Zij adviseerden dringend opname in een tbs-kliniek, maar voor het hoger beroep namen onderzoekers van het Pieter Baan Centrum er wat meer tijd voor – en die hebben er ook meer verstand van – en zij kwamen na een wekenlange observatie tot de conclusie dat R. weliswaar narcistische en anti-sociale trekken heeft, maar niet in zoxe2x80x99n mate dat er sprake was van een persoonlijkheidsstoornis. Het gerechtshof waardeerde dat met een gevangenisstraf van tien jaar, zonder tbs.

Tja, en wat dan? Dan is het wachten hoe het verder gaat. Wie heeft het best gegokt?  De familie De Bruijn, nabestaanden van Francina Korsten, vertelden in het Algemeen Dagblad dat het voor hen niet de vraag xc3xb3f maar wannxc3xa9xc3xa9r  R. opnieuw door het lint zou gaan. "Het lag er zo dik bovenop dat hij stapelgek is. Het leek wel alsof alleen wij dat zagen."

Nou, dat zagen ze dan verkeerd, want het ging echt nog een hele tijd goed. Begin 2006 werd R. vrijgelaten, pas in juni pleegde hij een nieuwe moord. Dit keer was de 27-jarige Edwina uit Utrecht het slachtoffer. R. kende haar: ze woonde bij haar pleegmoeder, hij kende haar stiefzusje. En hij had weer geld nodig. Op 6 juni stak hij haar even voor middernacht dood voor de ogen van haar dochtertje. Hij was daar binnengedrongen – hij kende het adres natuurlijk al – en bond Edwina vast en dwong haar haar bankpasje af te geven, terwijl hij een pistool op haar hoofd zette. De pleegmoeder vluchtte naar buiten om hulp te halen, maar die kwam te laat. Valt eigenlijk nog best mee dat hij het dochtertje van twee jaar gewoon in leven liet. Was eigenlijk ook geen roofmoord, de politie vindt het ‘een familiedrama’. Wel jammer voor R.: moet hij zijn vriendin en zijn kind weer een hele tijd missen.

Over Edwina hoorde ik overigens dat ze lid was van een Black Gospel koor. Doet er verder niet toe, maar je raakt toch gexc3xafnteresseerd in zo’n familie en hoe dat stiefzusje aan zo’n relatie komt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: