Donderdag 10 juli: Gabrixc3xablle Cevat, 'net als Allegonda'

10 Jul

Allegonda1webEen politieagente doodgeschoten, twee doden bij een steekpartij in Brunssum en een moord in Rotterdam, dat lijkt niks op komkommertijd.

De dood van de agente doet me denken aan die van Allegonda Gremmer, die als eerste vrouwelijk lid van een arrestatieteam dodelijk werd getroffen toen ze de woning van Benny S. binnenstormden. Hij kreeg er levenslang voor, naar Allegonda werd een straat vernoemd.

Voor zover ik het nu begrijp was Gabrixc3xablle Cevat (28) alleen toen ze in Amsterdam na een melding een kennelijk doorgedraaide levensgevaarlijke verdachte wilde aanhouden. Ik weet niet hoe het tegenwoordig werkt bij de politiesurveillance, ik dacht dat ze altijd op z’n minst met z’n tweexc3xabn moesten zijn en als er sprake was van gevaar dat je moet wachten op versterking. Maar ook weer niet te lang, zoals in die beruchte moordzaak in Pernis. Gabrixc3xablle was waarschijnlijk nog niet begonnen aan haar nachtdienst: ze was onderweg naar het bureau.

De Rotterdamse hoofdagente Allegonda Gremmer was net als Gabrixc3xablle Cevat 28 jaar toen ze in oktober 1997 doodgeschoten. De vriend van Allegonda pleegde later zelfmoord met zijn dienstpistool. Het gebeurde in de vroege ochtend van dinsdag 28 oktober 1997. Bij een woning aan de Onyxhorst in Den Haag speelt zich een tafereel af dat zo in een spannende politiethriller kan, maar hier is het bittere werkelijkheid.

De 41-jarige Molukker Benny S. moet worden aangehouden. Hij staat bekend als vuurwapengevaarlijk. De man is afkomstig uit Almelo en wordt verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op het echtpaar Meijerink in hun woning in Beckum, bij Enschede. De slachtoffers zijn gruwelijk afgetuigd, vermoedelijk omdat de daders zich in het adres hadden vergist. Andrxc3xa9 Meijerink (47) overleed enige tijd later, zijn vrouw kwam er weer bovenop. Hun drie kinderen bleven ongedeerd.

Gremmer1webDe aanslag was waarschijnlijk bedoeld voor Andreas K. (22), bedrijfsleider van een seksclub, die Braziliaanse prostituees zou hebben opgelicht. Er is een tip binnengekomen dat Benny S. zich zou schuilhouden op een adres in de Onyxhorst, in de Haagse wijk Mariahoeve, bij de Bezuidenhoutseweg. Het Arrestatieteam Rotterdam-Rijnmond heeft de opdracht gekregen Benny S. aan te houden en om zes uur xe2x80x99s morgens wil men de woning binnenvallen. Benny S. is gepokt en gemazeld in de criminele wereld, hij is niet alleen voorbereid op het binnenvallen van een politieteam, hij heeft zeker zoveel te duchten van zijn vijanden uit het milieu, hij doet er alles aan om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen.

Het arrestatieteam moet bliksemsnel handelen: alles is gericht op het verrassen van het doelwit, elke seconde telt. De eerste tegenvaller is dat de voordeur zodanig is gebarricadeerd dat ze tot de conclusie komen dat ze hierdoor niet naar binnen kunnen. Binnen enkele seconden moet worden overgegaan op een ander scenario: het inslaan van een ruit en daardoor binnenvallen.

Ook dat gaat razendsnel. Zodra men binnen is wordt elke ruimte op de begane grond doorzocht, maar daar is Benny S. niet te vinden. Er zit niets anders op dan naar boven te gaan. Er moet ernstig rekening mee worden gehouden dat de man wakker is geworden van het lawaai dat gepaard ging met het inslaan van de ruit en het doorzoeken van de benedenverdieping. Benny S. blijkt inderdaad wakker te zijn, hij heeft zich verschanst bovenaan de trap naar de eerste verdieping. Zoals hij later steeds zal verklaren dacht hij dat vijanden uit het criminele milieu het op hem hadden gemunt, hij wist niet dat het om een arrestatieteam ging.

Zodra hij hoort dat er iemand naar boven stormt, schiet hij. De kogel raakt de vooroplopende Allegonda Gremmer net boven het kogelwerende vest en doorboort haar nek. Als Benny S. doorkrijgt dat hij met politie te maken heeft, gooit hij zijn wapen weg en wordt hij meteen door de ongeschonden leden van het team in de boeien geslagen en afgevoerd.

De dodelijk getroffen Allegonda Gremmer, oorspronkelijk afkomstig uit het Groningse Nieuw Tonge, overlijdt enkele minuten na het fatale schot. Allegonda werkte sinds 1991 voor de politie en was de eerste vrouw die ooit bij een Arrestatieteam was gekomen. Na zes jaar in de Basis Politie Zorg was ze eind juli 1997 door de loodzware training en selectie gekomen, sinds augustus werkte ze in de actieve dienst voor het Rotterdamse Arrestatieteam. Ze stond bekend als een geestelijk en fysiek zeer sterk persoon. Collegaxe2x80x99s kenden haar onder de bijnaam Tweety.

Behalve politievrouw was ze ook een goede sportvrouw: nog geen maand voor haar dood had ze samen met een andere collega een zware politiesurvival gewonnen waaraan meer dan 92 verschillende teams uit de hele wereld aan hadden meegedaan. Op zaterdag 1 november 1997 werd ze onder overweldigende belangstelling begraven in het Groningse Nieuwolda. Burgemeester Peper gaf meteen al aan dat hij een straat naar haar wilde vernoemen. Een jaar later was het zover: een korte zijstraat bij het politiebureau aan het Marconiplein draagt sinds 8 mei 1998 haar naam.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde Benny S. in juli 1998 tot levenslang voor de moord op Allegonda. Voor de dodelijke mishandeling van het echtpaar Meijerink kwam het bewijs niet rond. Behalve Benny S. zouden daar zijn twee neven Bernardo S. en Reavell H. bij betrokken zijn geweest. De twee neven werkten als uitsmijter bij seksclubs, maar ook tegen hen was onvoldoende bewijs voor een veroordeling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: