Woensdag 9 juli: maffia-praktijken, met Bea in Pisa & Fried Friebel

9 Jul

Florencemuisjes2 "Ik moet nog eens wat jatten van een Italiaan…" Is van Toontje Lager, uit "Ik heb nog zoveel te doen". Gisteren waren we in Florence en tot mijn verbazing stonden daar ook weer verkopers met dansende Mickey Mousjes: het lijkt of de papieren poppetjes spontaan bewegen op de muziek van een draagbare radio. Een jaar of tien geleden ben ik er zelf ingetrapt in Venetixc3xab: leuk souveniertje. Ik geloof dat we er een stuk of vijf hebben gekocht, paar gulden per stuk, dus zo erg was het niet, maar je voelt je toch bij de neus genomen. De poppetjes zitten aan een onzichtbaar draadje. In Florence nam ik een beetje wraak: of ging even voelen en inderdaad: er loopt een draadje. De verkoper was niet geamuseerd.

Pisatoren1webInmiddels heb ik de foto van toren-tegenhoudende Pisa-toeristen kunnen lezen (rechts). Het was overigens de tweede keer dat ik in Pisa was, de eerste keer was omstreeks 1983 of 1984. Voor Panorama maakte ik toen de rubriek Deze`Week en het was toen dat Onze Majesteit Beatrix met vakantie in Pisa met haar auto tegen een Italiaanse Eend was geknald. Ik ben ter plekke poolshoogte gaan nemen. Hare Majesteit was helaas niet meer aanspreekbaar, maar het slachtoffer nog wel. Het was in het pre-computertijdperk, ik heb het verhaal niet paraat, maar die Panorama moet nog wel ergens liggen. Het was een soort Maxima-botsing: slecht uitzicht, boem is ho.

Het was wel de schuld van Beatrix, maar verder een botsinkje van niks. Die Italiaan heeft wel op alle mogelijke manieren gebprobeerd er een slaatje uit te slaan. Een verslaggever en fotograaf van de Telegraaf annex Privxc3xa9 waren mij net voor geweest en die hadden flink in de buidel getast. Ik ontkwam er niet aan de onsympathieke Italiaan ook enigszins tegemoet te komen. Zou Bea tegenwoordig nog zelf rijden? Ik ben haar wel een keer tegengekomen toen ze met een paard over het strand in Noordwijk reed (wandelde?), maar dat is weer wat anders dan een botsing met een (groene) Deux Chevaux.

                                                        *

Ik was van plan de Italiaanse maffia dezer dagen wat links te laten liggen, maar helemaal ontkom je er toch niet aan. Ik ben al in verschillende steden een ‘Via Aldo Moro’ tegengekomen en daar word je toch niet vrolijk van. Aldo Moro was de rechter die de strijd aanbond met de maffia en dat moest bekopen met zijn leven, door een verschrikkelijke autobom. Een dappere man: je weet dat je je leven op het spel zet als je aan zoiets begint. Wat nog wel eens vergeten wordt: hij was niet het enige dodelijke slachtoffer, maar over de ‘bijrijders’ hoor je nooit wat. Terwijl die net zo dapper zijn (en hun gezinnen ook).

Aanvulling:

Eh, foutje. Ik dacht dat Aldo Moro die rechter was, maar ik word er op gewezen dat hij de premier was die is vermoord door de Rode Brigade. Ik bedoelde Giovanni Falcone. Moet nu dus op zoek naar een ‘Via Falcone’. Anders haal ik dit stukje wel weg.

                                                          *

Friebeldaderweb

Friebel1webVan de Italiaanse naar de Nederlandse ‘maffia’: er zijn zes tips binnengekomen na de uitzending van Opsporing Verzocht waarin de vermoedelijke dader (foto links) van de moord op Hagenaar Fried Friebel te zien was (foto rechts) te zien was. Da’s niet veel, maar xc3xa9xc3xa9n goeie tip is meer waard dan tien in de lucht. Het is wel redelijk bekend wat er aan de hand is en uit welke hoek de opdrachtgever komt, maar met vermoedens kom je als justitie niet ver. Het lijkt of de Amsterdamse ziekte is overgewaaid naar Den Haag: uitvoerders van liquidaties maken fouten die tot nu toe ondenkbaar leken. Meer achtergronden over de liquidatie van Fried Friebel staan op crimesite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: