Dinsdag 8 juli: verslaafd aan verdriet

8 Jul

Er zijn van die berichten die je lang niet elke dag kunt plaatsen, omdat het dan in verband wordt gebracht met een actuele situatie. Ik had al een poosje een stukje liggen, maar het kwam er steeds niet van. Vandaag moet het wel kunnen.

Ik heb het er wel vaker over gehad, maar nu is het ‘wetenschappelijk bewezen’: verdriet over de dood van een geliefde kan verslavend zijn. Bij mensen die maar niet over de dood van een geliefde heenkomen, blijkt xc3xb3xc3xb3k het beloningscentrum in de hersenen geactiveerd te worden als ze aan de overledene denken. Bij mensen die wel met het verlies leren leven, is dat niet zo. Dat blijkt uit hersenonderzoek onder 23 vrouwen van wie de moeder of een zus onlangs was overleden. Het wordt binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift NeuroImage.                                  

De meeste mensen wennen aan het verlies van een dierbare. Maar 15 tot 20 procent houdt lang last van verlangen naar de overledene en dagdromen over hem of haar.

Bij alle rouwende vrouwen in het onderzoek activeerden foto’s van de dierbaren hersengebieden die met pijnverwerking geassocieerd worden. Maar alleen bij de elf zeer langdurig rouwende vrouwen was ook het belonings- of genotscentrum actief, dat een rol speelt bij sociale hechting, maar ook bij verslavingen. Rouwtherapie moet bij hen dus niet zozeer de pijn aanpakken, maar het verlangen en het gevoel van beloning daarbij.

Tot zover het bericht. Mij gaat het vooral om de manier waarop nabestaanden van een door een misdrijf omgekomen geliefde ermee omgaan. Er zijn er die daar ook nooit meer uit komen. Daar kun je alle begrip voor hebben (heb ik ook), maar voor hen zelf zou het soms beter zijn als ze de draad van hun leven weer een beetje zouden oppakken.

No Responses to “Dinsdag 8 juli: verslaafd aan verdriet”

 1. chris July 8, 2008 at 11:19 am #

  De vraag is natuurlijk of ze dat zelf KUNNEN. Veel zogenaamde ‘geestesziekten’ zijn niets meer of minder dan lichamelijke ziekten. Ze worden veroorzaakt door een storing of disbalans in de hersenen (zie bijvoorbeeld Onze Hersenen – Rene Kahn)

  In dit geval zouden deze mensen dus eens goed onderzocht moeten worden en zou er ook gekeken moeten worden naar de werking van de hersenen.

  Verder blijft hersenwerk een beetje een kip en het ei-verhaal. We kunnen met moderne middelen wel zien welke delen van de hersenen worden geactiveerd, maar het blijft lastig om vast te stellen waardoor ze worden geactiveerd.

  Zo lijkt het in het bovenstaande onderzoek of de gevolgen in de hersenen direct te linken zijn aan de getoonde foto’s. Maar is dat wel zo? Onze geest is complex en in staat tot multitasken. Dachten deze vrouwen wellicht ook niet aan andere dingen tijdens het onderzoek?

  Blijft lastig

 2. Mookie July 8, 2008 at 11:53 am #

  Komkommertijd???

 3. Pol July 8, 2008 at 12:26 pm #

  Bas Heijne schreef hierover een leuk stukje in de NRC vorige week. Volgens hem lijden Nederlanders die de hele tijd klagen over het ‘verloren Nederland’ ook aan dit syndroom.

 4. chris July 8, 2008 at 12:31 pm #

  Lijkt me een ongepaste vergelijking. Mensen die oprecht rouwen en mensen die klagen over het ‘verloren nederland’

 5. gerrit July 8, 2008 at 1:26 pm #

  verveel jij je op die camping?? denk dat het nu wel eens tijd word dat je weer eens over wat zinnings gaat schrijven.

 6. chris July 8, 2008 at 2:07 pm #

  Is het te moeilijk voor je, gerrit?

 7. Raalst July 8, 2008 at 2:37 pm #

  Eigenaardig dat dit onderzoek alleen bij vrouwen is gedaan. Heb zelf namelijk zo’n can’t-get-over man in mijn omgeving. Tja vasthouden aan je verdriet zal iemand op de een of andere manier toch wel wat opleveren denk ik zo. Op het moment dat je er echt ontzettend strontgenoeg van hebt, kap je er wel mee of zoek je hulp. Mijn inziens.

 8. Fredje July 8, 2008 at 5:29 pm #

  Raalst,

  Is dat ook niet zoiets met drank- en drugsverslaafden.
  Die ook zxc3xb3xc3xb3xc3xb3 genoeg hebben van hun gebruik en alle narigheid die erbij komt dat ze zeggen: “dit was xc3xa9cht de laatste keer, nu kap ik”.
  Helaas, tussen denken en doen zit inderdaad een verschil.

 9. chris July 8, 2008 at 6:17 pm #

  Fredje:

  nee, dat is niet zo. Met name drugsverslaafden hebben in de regel problemen met het motivatiecentrum in de hersenen. Door de aanvoer van de sterk prikkelende cocaine, werkt dit centrum niet meer als het moet reageren op normale alledaagse prikkels. Waar ‘normale’ mensen met een geringe dosis hersenchemie tot actie over zal gaan, zal dit bij een verslaafde bij lange na niet genoeg zijn. Normale prikkels, zoals het rationele argument dat drugs slecht zijn, zullen dan ook niet helpen.

  De motivatie om te stoppen met drugs is letterlijk stuk gemaakt door de forse aanvoer van drugs in het verleden.

  Je zou dus kunnen zeggen dat een zwaar verslaafde letterlijk fysiologisch niet meer in staat is om zomaar te stoppen. Dit heeft niets te maken met de door jou geopperde wilszwakte.

 10. Fredje July 8, 2008 at 6:56 pm #

  Jij weet wel veel hxc3xa9 Chris ?!

 11. chris July 8, 2008 at 7:19 pm #

  de vraag stellen is hem beantwoorden

 12. Marina July 8, 2008 at 9:40 pm #

  De vergelijking van Fredje is nog niet zo gek.
  Verdriet over de dood van een geliefde kan deprimerend zijn. Sombere en negatieve gedachtes beheersen je leven.
  Merkwaardig dat ik hier niets lees over een depressie, van lange of korte duur.
  Iemand die bijv. lijdt aan een borderline persoonlijkheisstoornis, denkt, voelt anders, impulsief gedrag en is gevoelig voor drank- en drugsmisbruik. Deze stoornis zie je wel vaker bij vrouwen maar ook bij criminelen.
  Dagdromen is ook een symptoom; in een andere wereld zitten.
  Je hoeft nou ook weer niet ongerust te worden.

 13. chris July 8, 2008 at 10:38 pm #

  Borderline is een ontzettend container-begrip. De diverse symptomen van een borderliner komen zowat bij alle stoornissen en ‘normale’ geestesproblemen wel voor. Nogmaals: er is geen onderscheid tussen criminelen en niet-criminelen. We zijn allemaal mensen en zijn derhalve allemaal vatbaar voor problemen. Gevoeligheid voor drank- en drugsproblemen zit in de mens, niet in een stoornis.

  Ik snap je hele betoog niet. Je rijgt diverse stellingen aan elkaar zonder verband. Wat is je punt?

 14. Marina July 8, 2008 at 11:53 pm #

  We wijken af van het onderwerp maar in aansluiting op jouw vervelende opmerking de volgende punten dan;

  Een depressie kan eenieder overkomen door een ingrijpende gebeurtenis. Normaal, daarom vind ik het eigenlijk zelfs niet nodig er zo gecompliceerd over te doen.

  Waarom de een wel en de ander niet voor een lange periode of een leven lang blijft rouwen of blijft steken in zijn verdriet is mijn vraag dan. Waarom iemand gevoeliger is voor een drank- en drugsprobleem kan verschillende oorzaken hebben.

  Ik herken in het verhaal van H.J. symptomen van borderline en die komen inderdaad bij ‘normale’ geestesproblemen voor. Vandaar mijn logica.

 15. Jay July 9, 2008 at 12:00 am #

  @ fredje & Chris

  Verschrikkelijk waarom wisselen jullie geen msn uit kunnen jullie lekker discussieren.

 16. Marina July 9, 2008 at 12:19 am #

  lekker?

 17. Jan July 9, 2008 at 12:31 am #

  Mensen die gokverslaafd zijn, hebben ook zo’n soort omgekeerd beloningssysteem voor de hersenen. Als ze een groot geld bedrag winnen maken ze niet die stof aan en als ze verliezen maken ze wel die stof aan die de hersenen registreren als beloning.

 18. Marina July 9, 2008 at 12:33 am #

  you’re so vain, so vain …

 19. CB July 9, 2008 at 8:53 am #

  Als je verdachte omstandigheden vermoed waar niks mee wordt gedaan door de politie(zoals nu bijvoorbeeld met de dood van een 2e jongen uit een hanggroep in Schiedam), kan ik me voorstellen dat je blijft hangen, geen afsluiting hebt.
  Maar een dode eer je over het algemeen het meest door zo te blijven als je was en het leven nog een beetje meer te vieren.

 20. Fredje July 9, 2008 at 1:43 pm #

  Nou Marina, persoonlijkheidsstoornis, drugsmisbruik, crimineel… ik begin me nu toch zorgen te maken.

 21. Fredje July 9, 2008 at 1:44 pm #

  Sexverslaafd mis ik nog in mijn rijtje

 22. chris July 9, 2008 at 2:32 pm #

  Naar mijn bescheiden mening missen jullie het belangrijkste punt.

  Het uitgangspunt moet niet zijn DE verslaafde of DE crimineel, maar DE mens.

  Drugs worden niet voor niets heel vaak genomen als zelfmedicatie. Het gaat in dat geval met EEN mens al niet goed en de problemen worden vervolgens ‘opgelost’ door drank en drugs.

  Het zijn deze genotsmiddelen die vervolgens letterlijk schade toebrengen aan de hersenen en het lijf, waardoor het weer moeilijk zo niet onmogelijk is om te veranderen.

  De reageerders hier verdelen de wereld zo hard in verslaafd tegen niet-verslaafd en crimineel tegen niet-crimineel. Alsof het verschillende groepen zijn met compleet andere mechanismen.

 23. Jay July 9, 2008 at 6:46 pm #

  Gaat er nu iemand onder mijn alias reageren??? (9 juli 2008 om 0.00)

  Ook al ben ik met je eens en heb ik niet het alleenrecht doe het aub ff onder Jay1 ofzo om verwarring te voorkomen. Thanks

 24. Jay July 9, 2008 at 7:37 pm #

  Ohh, een inside grapje van Marina. I see… Nou, schuddebuiken hier hoor meissie

 25. Jay1 July 10, 2008 at 12:45 pm #

  Haha ik wist het niet maar vanaf nu ben ik jay1 😉

 26. Jay July 10, 2008 at 1:16 pm #

  ohh, dan heb ik Marina vals beschuldigd. Nou bij deze dan, Marina excuse moi. Zal ik niet vaak doen dus maak er gebruik van zou ik zeggen. 🙂

 27. Marina July 10, 2008 at 7:22 pm #

  “Ha Ha ik wist het niet…”, nemen we met een korrel zout. Een dissociatieve
  identiteitsstoornis kan dan ook in het rijtje van Fredje worden toegevoegd. Je telkens afvragen; wie ben ik ?

  Jay, het is niet je eerste valse beschuldiging aan mijn adres, dus pas maar op je tellen.

 28. chris July 10, 2008 at 7:38 pm #

  Iemand met een dissociatieve stoornis vraagt zich helemaal niet telkens af wie hij is. In tegenstelling: de persoon in kwestie is zich vaak helemaal niet bewust van zijn alter ego (s)

 29. Jay July 10, 2008 at 7:49 pm #

  Dit vraagt om een reactie… (op mijn tellen passen, haha:) Hoezo niet mijn eerste valse beschuldiging?? Vertel op, krijg je nog een keer excuses maar dan niet meer op zijn frans.

 30. Fredje July 10, 2008 at 9:20 pm #

  Chris, jij weet erg veel, of tenminste, je doet alsof (LOL).
  Wat betekend dan “een bipolaire stoornis van de derde graad met cognitief gexc3xafnduceerde distorties in de stereotypische formatie van de oordeelsvorming”.
  Ik ken namelijk iemand die hier mee rond loopt.
  Moet ik me zorgen maken?

 31. chris July 10, 2008 at 9:29 pm #

  Ik zou me geen enkele zorgen maken. Het is een vrij onschuldig ziektebeeld dat tot nu toe alleen gesignaleerd is bij een postbode uit Duitsland.

 32. Fredje July 10, 2008 at 9:42 pm #

  Ja klopt. Maar niet alleen bij die postbode hoor.
  Maar dan weet ik nog niet wat het precies betekend.
  Jij ook niet? Goh, valt me tegen van je Chris

 33. chris July 10, 2008 at 9:46 pm #

  Exc3xa9n dwaas kan meer vragen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden – Chinees gezegde

 34. Fredje July 10, 2008 at 10:02 pm #

  Is het waarachtig?

 35. Fredje July 10, 2008 at 10:04 pm #

  Een dissociatieve identiteitsstoornis kan dan ook in het rijtje van Fredje worden toegevoegd…….

  Marina, leg eens uit. Heb ik iets gemist ofzo ??

 36. Marina July 10, 2008 at 11:03 pm #

  Fredje, ik dacht dat jij een rijtje bijhield (turfen) van genoemde stoornissen, gelet op jouw eerdere reactie. Het leek mij leuk om bepaalde ge(mis)dragingen daar aan toe te voegen, dat is alles.

 37. Fredje July 11, 2008 at 7:18 am #

  Oh, bedoel je zo. Maar ik heb het daar niet over mezelf hoor !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: