Profiel van advocaat Jan-Hein Kuijpers

1 Jul

Kuijpersbunkersep1xe2x80x9cIk vond het niet eerlijk, met zxe2x80x99n allen tegen xc3xa9xc3xa9n. Dat had ik als kind al, bij vechtpartijen op school. Er moet iemand zijn die voor die ene opkomt,xe2x80x9d zegt Jan-Hein Kuijpers(39), op de vraag waarom hij advocaat wilde worden.

Hij is geboren in Waalwijk en studeerde aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij zou drie maanden stage lopen bij de bekende Utrechtse strafpleiter Piet Doedens, het werden zeveneneenhalf jaar. xe2x80x9cDoedens is allesbehalve een saaie advocaat. Hij durfde dingen aan de kaak te stellen. Hij heeft samen met Jan Boone de IRT-affaire blootgelegd.xe2x80x9d

In 2000 gaat Kuijpers een samenwerking aan met Paul Bovens, ook een oud-medewerker van Doedens, maar dat is van korte duur. Bovens krijgt te maken met ernstige bedreigingen, er ontploft een bom in zijn kantoor, en besluit een ander vak te kiezen. In mei 2001 begint Kuijpers samen met Arthur van der Biezen in Den Bosch een eigen kantoor.

Bij Doedens raakte Kuijpers verzeild in de wereld van de grote drugscriminelen: de Zwarte Cobra, Zwolsman, de Hakkelaar. xe2x80x9cDat is mijn werkterrein: drugs, moorden, zwaar geweld, in het criminele milieu. Het boeiende van de georganiseerde misdaad is dat er overal zijlijnen lopen die elkaar raken, op de een of andere manier is er altijd verband, de Nederlandse onderwereld is maar klein. In elk dossier kom je wel iets tegen dat naar een andere zaak verwijst.xe2x80x9d

Kuijpers20069180

In februari 2007 werd hij van de ene op de andere dag xe2x80x98een Bekende Nederlanderxe2x80x99. Tot dan toe stond hij Marcel Kaatee bij, een van de verdachten in de Holleeder-zaak, maar toen Bram Moszkowicz zich gedwongen voelde terug te treden als de advocaat van Willem Holleeder (justitie had volgens hem xe2x80x98abject en infaamxe2x80x99 geopereerd) werd Kuijpers de nieuwe Holleeder-advocaat. Het werden hectische tijden. Werkweken van zeventig xc3¡ tachtig uur waren hem niet vreemd, tijdens het Holleeder-proces werd het mxc3xa9xc3xa9r: xe2x80x9cDan ging ik soms nachten door.xe2x80x9d

Hoe heeft hij zijn transformatie tot Bekende Nederlander ervaren?

xe2x80x9cVolgens mij ben ik niks veranderd.xe2x80x9d

Wat wel veranderde: in maart 2008 werd een nieuw kantoor aan de Prinsengracht in Amsterdam geopend. Daar is hij ook gaan wonen, met zijn vriendin Renata Honig. Zij is ook advocaat. In mei 2008 is hun zoontje Ruben geboren. Als het zover zou zijn, zou hij stoppen met roken,xe2x80x9d had hij aangekondigd, xe2x80x9cik had eerst beloofd dat te doen als Holleeder was vrijgesproken. Dat ging dus niet door.xe2x80x9d Het zou nog een hele toer worden en ondanks manhaftige pogingen moet na de zomer van 2008 worden geconstateerd dat het grotendeels, maar niet geheel is gelukt.

KuijpersrenatawebSinds je aantreden als Holleeder-advocaat was je niet meer uit de media en van de buis te slaan. Wat doet dat met een mens?

xe2x80x9cOp zich is er vrij weinig veranderd, ik deed altijd al mooie zaken en dat doe ik nog. Het enige waar je wel eens verbaasd over bent is dat er zoveel mensen zijn die je ineens kennen. Ik kom zelf uit Oss, daar ken ik iedereen en iedereen kent mij. Nu maak ik een beetje datzelfde mee in Amsterdam. Voor mijzelf heb ik helemaal niet het gevoel dat ik veranderd ben, als persoon ben ik hetzelfde gebleven.xe2x80x9d

Wie in Nederland zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, krijgt vanzelf te maken met kritiek, negatieve reacties. Heeft hij daar veel last van gehad?

xe2x80x9cEigenlijk niet, ik heb zelf haast niks gehoord. Als er al kritiek was, was dat van mensen die niet weten waar ze over praten. Ik weet heel goed waarom ik bepaalde dingen doe, daar heb ik natuurlijk wel over nagedacht.xe2x80x9d

Maar er zijn wel meer mensen die vinden dat hij Holleeder misschien iets te zielig heeft afgeschilderd?

xe2x80x9cIk vind dat ik het nog heel netjes heb gehouden. Toen hij het ziekenhuis werd binnengebracht had hij een overlevingskans van tien procent. Dat is een feit. De publieke opinie baseert zich op verhalen van justitie die roept dat hij bij 28 liquidaties betrokken is geweest. Dat zijn verzinsels.xe2x80x9d

Als we de publieke opinie even beperken tot de xe2x80x98misdaadverslaggeversxe2x80x99: in die kringen zijn er niet veel die denken dat Holleeder binnen afzienbare termijn op vrije voeten komt.

xe2x80x9cDat kan best, maar ik heb nog steeds hoop op en vertrouwen in ons rechtssysteem. Zonder bewijs kan een rechtbank iemand niet veroordelen. Een goede rechter kijkt puur naar de feiten en het bewijs. Wat een officier van justitie allemaal roept, vind ik eigenlijk niet zo interessant, daar heb ik uiteindelijk niet veel mee te maken, het gaat erom wat de rechter ergens van vindt. En daar baseren Holleeder en ik onze verwachting op een positieve afloop op.xe2x80x9d

Bij het xe2x80x98proces van de eeuwxe2x80x99 uitte Kuijpers geregeld kritiek op de handelwijze van het Openbaar Ministerie, bijvoorbeeld met het werken met zogenaamde beschermde getuigen. Maar het gaat toch om waarheidsvinding?

xe2x80x9cNiet ten koste van alles. Eerst mag het niet van de top van justitie, dan ineens wel, dat is een glijdende schaal. Er wordt met minder kwaliteit genoegen genomen dat tast de moraal van de rechtspraak aan.xe2x80x9d

Als je xe2x80x99t de gemiddelde Nederlander vraagt, zegt-ie waarschijnlijk: opsluiten die Holleeder en al die andere criminelen. Die geluiden zul je als advocaat toch ook wel eens horen?

xe2x80x9cTuurlijk. Ik heb ook vrienden die elke keer vragen: hoe kun je die zware criminelen nou verdedigen? Dat is helemaal een tendens aan het worden, dat veroordeeld worden door de publieke opinie en dat wordt door justitie gevoed. Wat dat betreft vind ik het wel goed als er cameraxe2x80x99s in de rechtsbank komen zodat het publiek zelf een beter oordeel kan vormen.xe2x80x9d

Wat doet xe2x80x98nationale bekendheidxe2x80x99 met het sociale leven?

xe2x80x9cNiet veel, hooguit dat er meer op je wordt gelet en dat iedereen je kent. Het strafrecht is op zich niet zo ingewikkeld, xc3xa9xc3xa9n din
g is belangrijk: dat je jezelf blijft, dat je geen trucjes uithaalt of je anders gaat voordoen dan je bent.xe2x80x9d

Het is wel wat drukker geworden, toch?

xe2x80x9cZoxe2x80x99n grote zaak vreet energie, vooral omdat iedereen meekijkt en je veel mensen te woord moet staan. Ik ben zeven kilo afgevallen.xe2x80x9d

Aanvulling:

Voor de behandeling in hoger beroep maakt Holleeder gebruik van de diensten van Stijn Franken en Chrisje Zuur. Zie hierover een bericht op 22 december 2008

Voor meer informatie en contact: zie de website

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: