Dinsdag 24 juni: de erfenis van Mieremet & moordverhalen

24 Jun

Woudwegweb‘Een schip op het strand is een baken in zee.’ Leerden wij vroeger. Schepen die stranden zie je in Nederland maar zelden, het is voor ons iets uit de oude doos: een wrak als waarschuwing voor andere zeelieden. Wat je wel vaak ziet is dat er villa’s te koop staan die voorheen eigendom waren van een crimineel. Soms gaat dat goed. Zo woont Renxc3xa9 Froger al heel lang in een voormalig pand van Charles Zwolsman, maar niet altijd lukt het een goede koper te vinden. Vorige week was om uiteenlopende redenen even in Neerpelt, waar John Mieremet drie panden heeft bezeten. Het pand op de foto staat aan de Woudweg en grenst met de achterkant aan de villa waar hij het laatst woonde en waar weduwe Ria nog wel eens vertoeft.

De villa aan de Woudweg maakt een desolate indruk. Zoon Barry heeft er nog een tijdje gewoond, maar sindsdien staat het al jaren leeg, het is zelfs nog enige tijd gebruikt als paardenstal. Panden van criminelen, je zou er een boek over kunnen schrijven. Ben ik niet van plan. Ik heb wel een keer een reportage gemaakt over panden van Henk Rommy, waar het ook niet goed mee ging en waar ik allerlei figuren tegenkwam die nog steeds opduiken: Jos van der Meer, wijlen Bertus Lxc3xbcske, de schoonvader van Richard Witschge, Oscar Hammerstein… Dat staat hier.

Over de panden van Mieremet in Neerpelt heb ik wel een columnpje gemaakt, voor www.bepster.com

                                                           *

LeistracoverwebMogelijk trap ik menig bezoeker op het hart met deze opmerking, maar: het weekblad Elsevier behoort niet to mijn favoriete lectuur. De enkele keren dat ik het zie ben ik er binnen tien minuten mee klaar: er staat vrijwel nooit iets in dat mij interesseert, op xc3xa9xc3xa9n ding na: de stukjes of stukken van Gerlof Leistra. Daar heeft hij nu een mooie mouw aan gepast met het boek ‘Moordverhalen’. Een bundeling van zijn beste reportages. Hoeven we Elsevier helemxc3¡xc3¡l niet meer te kopen. Het zijn voor mij vrijwel allemaal bekende zaken en de meeste verhalen heb ik ook wel gelezen, maar het is toch altijd interessant om het nog eens terug te zien. Toen ik het verhaal over de Geldnet-gabbers aan het doorkijken was viel mijn oog op hoofdverdachte Michiel O. Ooit was er even sprake van dat ik hem zou spreken, hij zou zijn verhaal wel kwijt willen, maar om een of andere reden is dat er nooit van gekomen. Toevallig zag ik nog geen tien minuten die achternaam in een rouwadvertentie in NRC Handelsblad staan. Het is een naam die weinig voorkomt en die je niet vergeet. Michiel stond er overigens niet bij.

Een scala aan oude en actuele verhalen trekt aan je geestesoog voorbij in de ‘Moordverhalen’: de Leidse balpenmoord, de Edese hakbijlmoord (Eva van R.), het gezinsdrama (tandartsechtpaar) in Hoofddorp, de slachtpartij in seksclub Esther in Haarlem, de moord in Den Dungen (Adriaan Hakkert), de pindakaasmoord. Een van de mooiste reconstructies is die van de moord op milieuambtenaar Chris van de Werken uit Nunspeet, Leistra is er als een van de weinigen in geslaagd de weduwe te spreken. Dat is mij en menig ander die er ook veel aandacht aan heeft besteed nooit gelukt.

Meer informatie over het boek is te vinden op de website van Leistra. Kun je meteen even zijn laatste column lezen, over het verbazingwekkende interview dat Holleeder-rechter mr. Rino Verpalen gaf een John van den Heuvel en Bert Huisjes (afgelopen zaterdag in de Telegraaf). Ik had het ook met verbazing gelezen.

                                                           *

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: