Verilabs wel, Eikelenboom niet?

23 Jun

CsiUpdate 10.00 uur:

Vanaf vandaag is het bedrijf Verilabs toegelaten tot de Nederlandse markt voor het onderzoeken van alle mogelijke sporen die achterblijven bij misdrijven, meldt de Telegraaf. Daarmee is er voor het eerst sprake van een belangrijke concurrent voor het Nederlands Forensisch Instituut, dat decennia een monopolie had.

Ik ben vast niet de enige die dit bericht met enige verbazing heeft gelezen. De enige concurrent van het NFI die flink aan de weg timmert is het bedrijf Independent Forensic Services van oud-NFI-medewerker Richard (en Selma) Eikelenboom, dat in Nunspeet is gevestigd. Aan het telefoonnummer te zien zit Verilabs in Leiden. Dicht bij het NFI dus. Wat heeft Verilabs wel dat Eikelenboom niet heeft? Wordt hier een politiek spelletje gespeeld of is hier helemaal niks bijzonders aan de hand?

Voor alle duidelijkheid: op de foto staan niet Richard en Selma, maar een paar figuren uit de serie CSI. Is altijd leuk bij een stukje over forensisch onderzoek, ook al slaat dat qua realiteitsgehalte als een tang op een varken (is dat eigenlijk wel een gangbare uitdrukking, of is het streektaal? Ik had eigenlijk dat … op Dirk willen gebruiken, maar dan krijg ik  allemaal spam)

No Responses to “Verilabs wel, Eikelenboom niet?”

 1. Joopie June 23, 2008 at 10:32 am #

  Als je op de site van Verilabs(.nl) kijkt zie je dat de tests in feite door het verwante bedrijf BaseClear(.nl) worden uitgevoerd.

  Dat bedrijf heeft de noodzakelijke iso-certificering(en) die -neem ik aan- wettelijk verplicht zijn.

  Wrs heeft IFS deze certificeringen (nog) niet. En misschien zit er wat oud zeer tussen het NFI en IFS. De oprichter van IFS is immers afkomstig van het NFI.

  Verder is het volgens mij niet zo dat het “concurrenten” zijn, maar is het eerder zo dat er zoveel werk is in dit vakgebied dat het NFI het alleen niet afkan en daarom werk uitbesteed.

 2. Willem June 23, 2008 at 12:45 pm #

  Tja, het echtpaar Eikelenboom verdedigde een blouse-onderzoek(ding was 4 jaar zoek in de politie-opslag)als kwaliteits-vakwerk.
  Die blunder heeft zelfs de overheid nu in de gaten, Eikelenboom is geen WO-er en die intelligentie-handicap wordt hem nu , terecht, funest.

 3. Pim Volkers June 23, 2008 at 1:08 pm #

  Beste HJ,
  Je helemaal gelijk dat Richard en Selma sinds enige tijd aan de weg timmeren. Ze zijn ook vast en zeker bezig met hun ISO 17025 accreditatie. Dat is de nu eenmaal de wet in NL en wat ons betreft terecht om de kwaliteit te garanderen. In een markt met zoveel krapte is er plaats voor zowel IFS als het NFI, Maastricht en wij waarbinnen iedereen zich moet bewijzen.
  Groet,
  Pim

 4. Gerrit June 24, 2008 at 2:21 am #

  Bij de FBI is een forensisch medewerkster ontmaskerd, die in honderden zaken het bewijs had ‘rondgemaakt’, zeg maar passend gemaakt. Maar er kwam natuurlijk een moment waarop iemand kon bewijzen dat hij of zij ondanks het zgn. forensische FBI-bewijs, toch echt onschuldig was. En als de verdenking eenmaal bestaat, gaat het balletje rollen en dus waren er al snel honderden herzieningsverzoeken, die allemaal in behandeling moesten worden genomen, waarna een golf van rechtzaken begon voor schadevergoeding. Waar gebeurd. Dus we moeten die mannen en vrouwen van die forensische instituten toch een beetje in de gaten houden. Na anderhalf jaar nog een haar vinden in een auto die ook al anderhalf jaar op het politieburo staat, terwijl er al diverse forensische onderzoeken in die zelfde auto hebben plaatsgevonden, vind ik allerminst overtuigend. De rechter vonniste conform.
  Het is wel heel makkelijk geworden om er iemand in te luizen en vertrouwen is goed, maar controle is beter.

 5. Snorretje June 24, 2008 at 9:24 am #

  Helemaal gelijk Gerrit. HJK, misschien een idee om een boek over corruptie bij de OM-beffers, platte petten bij de speurneuzen en platte bewaarders, foute advocaten, foute journalist(en), bloopers en blunders inzake rondslingerende laptops en usb-sticks, allesweters, te schrijven? Dat boeit mensen absoluut. Zeker na de stroom van niet aflatende boeken over poldermaffioso.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: