Vrijdag 20 juni: lezen Surinamers geen kranten?

20 Jun

FayarythmOp Schiphol zijn zeven leden van een Surinaamse toneelgroep opgepakt omdat ze bolletjes cocaxc3xafne hadden geslikt. Op 7 juni liepen leden van Surinaamse brassbands op dezelfde manier tegen de lamp (Telegraaf). Het is nu al de vierde keer dat een ‘culturele groep’ uit Suriname wordt opgepakt wegens illegale slikkerij.

Het eerste wat je je afvraagt is: lezen die gasten in Suriname geen kranten? Of heeft De Ware Tijd hier onvoldoende aandacht aan besteed, wegens drukte omtrent politieke ontwikkelingen? Anders neem je als groep toch niet zoveel risico?

Het klinkt simpel: bolletje slikken, vliegreisje, in Nederland naar het toilet en klaar is kees. Ik heb pas iemand gesproken die mij haarfijn heeft uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat (hij maakte zelf die bolletjes), maar dat is nog wel even slikken, daar komt nog heel wat bij kijken.

Als hij deze Surinaamse bolletjes had geprepareerd waren ze overigens nooit ontdekt, maar ik mocht zijn trucje niet verklappen.

Afgezien daarvan: vertragingen kunnen ook funest zijn, zeker als ze acht uur duren. Advocaat Arthur van der Biezen was vorige week in Paramaribo. Toen hij op Zanderij arriveerde bleek het toestel (KLM) nog op Schiphol te staan. Dat voelt niet lekker, met een lading bolletjes in je maag.

Er zitten nog wat meer haken en ogen aan de berichten. Op 7 juni zijn inderdaad 14 leden van de brassband Faya Rhytm aangehouden (voor hun website en een vrolijk muziekje: klik

hier). In De Ware Tijd reageert Marciano Geffrey, penningmeester van de kawinaband Parapas Krioro, op de berichten dat zeven leden van zijn groep zijn aangehouden. Dat klopt niet: de band is wel van plan binnenkort naar Nederland te vertrekken voor deelname aan het Kwakoe Festival, maar heeft nog geen visum aangevraagd. Vermoed wordt dat personen die bij aankomst op Schiphol met drugs zijn aangehouden valse verklaringen hebben afgelegd en hebben gezegd dat ze lid zijn van de kawinaformatie.

Bij Parapas Krioro heeft men maatregelen getroffen: om te voorkomen dat individuele leden zich toch aan drugssmokkel bezondigen trekt de hele band zich met de leiding vxc3xb3xc3xb3r vertrek naar het buitenland samen terug in een woning ‘zodat niemand verkeerde dingen kan gaan doen.’

                                                        *

Oranjeefteling1web

Oranjeefteling2webIn de nabijheid van een bekend pretpark in het zuiden des lands viel mijn oog op deze oranje-supportsters. Daar mag ik mij eigenlijk niet mee bemoeien, want misdaad is een serieuze zaak, daarbij mag je niet te veel zijpaden bewandelen. Ik was gisteren even op het spoor van wat geliquideerde personen en dat stemt niet vrolijk. Na de dood van iemand die zijn rijkdom heeft vergaard met misdaad ontstaat er een bizar vacuum. Dat zag je bij Endstra ook: vooral de vrouwen annex minnaressen worden meegezogen in een gat waar ze onmogelijk op eigen kracht uit kunnen komen. Niet alleen de vroegere zakenrelaties, ook justitie heeft meestal nog menig appeltje te schillen. Ik kom er volgende week op terug.

        

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: