Fritzl's kelderkroost & het Haagse incest-drama

31 May

Incestcover1985web_2In april 2008 komt het Oostenrijkse kelder-drama aan het licht: Josef Fritzl misbruikte zijn eigen dochter Elisabeth 24 jaar lang en verwekte zeven kinderen bij haar. Schokkend, vooral ook omdat hij Elisabeth al die tijd verborgen hield. In de jaren tachtig maakte ik voor Panorama een reportage over een Haagse vrouw die acht keer zwanger raakte van haar eigen vader. Hier eerst het Oostenrijkse verhaal, gevolgd door het Haagse incest-drama.

Josef Fritzl uit het Oostenrijkse Amstette is een seksmaniak, maar wel een slimme: hij leert van zijn xe2x80x98foutenxe2x80x99. In 1967 wordt de dan 32-jarige man twee keer opgepakt: hij zou een vrouw van 24 en een vrouw van 21 jaar hebben verkracht. Het blijft bij voorlopige hechtenis en na verloop van tijd wordt het delict van zijn strafblad afgevoerd. Vanaf 1977 bedenkt hij een andere, minder riskante oplossing om seksueel aan zijn gerief te komen. Hij begint zijn dan elfjarige dochter Elisabeth seksueel te misbruiken. Ze loopt een paar keer van huis weg. In 1983 bouwt hij zogenaamd een atoomkelder, in 1984 sluit hij de dan net achttien jaar geworden Elisabeth op en vanaf dat moment verkracht hij haar 24 jaar lang als hij daar zin in heeft.

Fritzl1xe2x80x98Is God daarboven?xe2x80x99 vraagt de vijfjarige Felix aan een politieman als ze in de auto zitten. Het is april 2008. Het knulletje wijst met zijn vinger naar boven: hij heeft nog nooit eerder de buitenlucht en het zonlicht gezien. Zijn vrijheid heeft hij te danken aan het feit dat zijn oudste zus Kerstin (19) die haar hele leven lang ook nooit buiten de xe2x80x98kelderxe2x80x99 was geweest, ziek was geworden. Elisabeth had haar vader gesmeekt haar naar een ziekenhuis te brengen. Voor Kerstin hoeft vader Josef niet bang te zijn: zij is zo verzwakt door inwendige krampen dat ze buiten bewustzijn is en kunstmatig in leven wordt gehouden. Op 19 april brengt hij Kerstin inderdaad naar de kliniek. Hij zegt dat ze een vriendin is van een dochter. De artsen vertrouwen het niet, maar er is nog geen aanleiding om in te grijpen. Op 26 april zullen Josef en Elisabeth samen een bezoek brengen aan de kliniek. Er is iemand die iets van de hoed en de rand weet en die de politie tipt over het bezoek en wat er aan de hand is.

De politie wacht de twee op bij de kliniek. Josef wordt aangehouden en Elisabeth vertelt haar onvoorstelbare verhaal.

LEES MEER:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: