Vrijdag 30 mei: Koud Bloed en Moordenaars op oranje sokken

30 May

Update 13.15 uur:

Koudbloed1web

KoudbloedcovernwwebDe foto van korpschef Bernard Welten met naast hem Siem Eikelenboom, bedenker van ‘Koud Bloed’. Zijn naamgenoot Richard Eikelenboom (geen familie) figureert in een van de verhalen, het ‘DNA-bewijs in de Deventer moordzaak’. Hij is de laatste tijd vaak in het nieuws, ondermeer in de programma’s van Peter de Vries, met zijn onafhankelijk forensisch bureau IFS. Ik heb de reportage nog niet gelezen. Ik kom er nog op terug, er staat meer moois in. Als je op de cover klikt wordt-ie groter en kun je een onderwerpen lezen. Meer ook op de website van Koud Bloed

Koudbloedrtlweb_2Hoorde ook nog dat Peter de Vries in RTL Boulevard aandacht aan ‘Koud Bloed’ besteedde en zowaar Bart Middelburg en mijn naam noemde. Hij heeft er zelf (nog) niet aan meegewerkt, maar dat zal vast wel een keer gebeuren. Uiteindelijk is hij ook ‘schrijvend journalist.’

Ik kan hier nu uiteraard niet roepen dat hij een van de best schrijvende misdaadverslaggevers is, zoveel stroop-heen-en-weer kunnen onze vijanden niet verdragen. Het Boulevard-filmpje staat hier.

                                              *

Volgens het Eindhovens Dagblad is Renate Jonkers – het tuinlijk van Bekkevoort – om het leven gekomen bij een gewelddadig verlopen healing, kort voor de jaarwisseling, door haar spiritueel leider David Angelo Ram onder het oog van vier andere volgelingen. Volgens een Belgische advocaat waren de healings aanvankelijk niet gewelddadig, maar ‘het geweld sloop er langzaam in’.

De vijf verdachten en het slachtoffer noemden zichzelf een ‘healersgroep’. Renate Jonkers, Rani, deed aan voetreflextherapie. Hoofdverdachte David Angelo Ram bracht ‘Europees sjamanisme’ in.

Het doet mij denken aan mijn ‘moordenaars op zwarte kousen’: uit de hand gelopen duiveluitdrijving in een gesloten groep. Daar was het godsdienstwaanzin, bestaat er ook zoiets als ‘Oosterse godsdienstwaanzin?’

                                                         *

Er had hier een foto moeten staan van de Amsterdamse korpschef Bernard Welten die gisteravond het eerste exemplaar van ‘Koud Bloed’ kreeg overhandigd. Hij hield een gedreven toespraak – dat kan hij als geen ander – waarin hij het aanwezig misdaadjournaille voorhield dat het eigenlijk allemaal mislukte politiemensen zijn.

Bij de politie gaat wel eens wat fout, bij de pers ook. Het sd-kaartje uit mijn camera is van een iets te moderne versie voor mijn lap-top. Per ongeluk de verkeerde erin gestopt. Moest gistermiddag wegens plotselinge belangwekkende ontwikkelingen enigszins gehaast weg, vandaar. Ben nu nog in Amsterdam, hoop in de loop van de dag de foto’s online te zetten.

No Responses to “Vrijdag 30 mei: Koud Bloed en Moordenaars op oranje sokken”

 1. chris May 30, 2008 at 3:46 pm #

  Welten heeft wel een punt. De misdaadjournalistiek beschreef vroeger slechts wat er gebeurde, maar probeert nu steeds meer, in navolging van Peter R. de Vries, zelfstandig daders te ontmaskeren.

 2. Pipo de Brown May 30, 2008 at 3:55 pm #

  Nou HJ, dat de Vries de best schrijvende journalist is zal ik niet zeggen.
  Maar feit is wel dat hij toch wel xc3xa9xc3xa9n van de allerbeste boeken geschreven heeft binnen de vaderlandse misdaadliteratuur.
  Bij iedereen wel bekend als “De ontvoering van Freddie Heineken”.
  (Ja Bas, jou Erven Bruinsma was ook een knaller hoor!)

 3. Pipo de Brown May 30, 2008 at 4:02 pm #

  Enne, de “fine fleur” van de misdaadjournalistiek, o.a. Bart Middelburg en Hendrik-Jan Korterink.
  Nou, dat lijkt me toch wel een groot compliment HJ. xe2x82xac9.95 is wel aan de prijs, maar ik ga hem maar eens kopen denk ik.

  ine fleur is een chic Frans leenwoord voor ‘toplaag’ van iets. Dit woord wordt in het Nederlands vaak gebruikt voor het schaarse talent of toplaag van de maatschappij.

 4. Mia May 30, 2008 at 7:12 pm #

  “Richard Eikelenboom figureert in een van de verhalen, het ‘DNA-bewijs in de Deventer moordzaak.’Ik kom er nog op terug”.

  HJ, ik ben benieuwd…

 5. Fred May 30, 2008 at 7:31 pm #

  Ik heb het blad gezien, maar waarom in godsnaam zwartwit op goedkoop papier? Mocht zeker niks kosten.

 6. Meelezer May 31, 2008 at 12:18 am #

  Mia cq David, kom er maar niet op terug want wij kennen jou inmiddels als schizo

 7. Ada May 31, 2008 at 2:09 am #

  Meelezer maakt deel uit van de Louwes mob, kannie anders… 😉

 8. Mia May 31, 2008 at 8:42 am #

  Ada, het probleem van meelezer is dat hij niet goed meeleest. Ala, lijkt mij meer zijn probleem dan de mijne.

  Dat er weer gedemoniseerd moet worden -van die zijde- is wel duidelijk. Er mag blijkbaar niet gediscussieerd worden over het geschrevene van Richard Eikelenboom mbt het DNA-bewijs in de Deventer moordzaak.

 9. chris May 31, 2008 at 10:12 am #

  In de zaak Louwes blijkt maar weer eens hoe voor- en tegenstanders zich vast kunnen bijten in hun eigen gelijk. Iedereen heeft een mening, velen nog een uitgesproken mening ook. 100% schuldig! Volkomen onschuldig!

  Volgens mij zijn er niet zo gek veel mensen die zeker weten hoe het is gegaan. Enige bescheidenheid is hier op zijn plaats.

 10. Mia May 31, 2008 at 6:29 pm #

  Helemaal mee eens, Chris.
  Ik ben nog steeds benieuwd naar de zienswijze van HJK. Hij zou erop terug komen.

  Het artikel is vanochtend al door iemand van de “ErnestLouwesis100%onschuldigclub” op het www gezet.

 11. mijnver June 5, 2008 at 3:35 pm #

  Cocaine gebruik en andere verdovende middelen is explosief toegenomen onder studenten. Met name een Wo studenten grijpen steeds vaker aan drugs om de druk van hun studie aan te kunnen.
  Discussieer mee op:

  http://www.mijnverslaving.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: