Donderdag 29 mei: in koelen bloede & een jonkheer met afgehakte handen

29 May

Koudbloed

Ibizastrandhelenweb_2Vanmiddag is de presentatie van ‘Koud Bloed’, het nieuwe tijdschrift over ‘true crime’. De naam verwijst naar ‘de bijbel van de misdaadliteratuur’: Cold Blood van Truman Capote. Hij pakte een vrij willekeurig krantenknipsel over een moord op het Amerikaanse platteland waar anders buiten de regio geen haan naar zou hebben gekraaid, ging wonen in het dorp waar het gebeurd was en maakte een bloedstollende reconstructie.

Ik heb zelf ook een bijdrage geleverd: het verhaal van Tanya, een Britse die tegelijk met Thea Moear in Panama gevangen zat. Ze woont op Ibiza, in april heb ik haar daar gexc3xafnterviewd.

Het eerste nummer wordt overhandigd aan de Amsterdamse hoofdcommisaris Bernard Welten.

                                                            *

Mieremetnw3webOver literatuur gesproken: de vakliteratuur lees ik soms met enige vertraging. Zo had Panorama vorige week een ‘onthullend dossier’ over ‘Opkomst & Ondergang van topcrimineel Mieremet’ (‘John was de man van de doodvonnissen’). Goed stuk van Bas van Hout en Koen Scharrenberg. Toch een enkele kanttekening. Mieremet en zijn maat Sam Klepper worden uiteraard weer als Spic en Span aangeduid. Ik weet niet wie die naam ooit heeft bedacht, maar het moet lang geleden zijn, volgens mij is dat schoonmaakmiddel al veertig jaar uit de handel (zal nu wel Cif heten of zoiets). Ze zouden heel wat moorden hebben laten uitvoeren.

Een citaat: "Op een gegeven moment was een simpele belediging genoeg. Een sarcastische opmerking, een wanbetaling, of het simpele feit dat het meer opleverde om iemand te vermoorden dan gewoon een bonafide schuld in te lossen."

Ik geloof het onmiddellijk, maar het zou nu toch inmiddels mogelijk moeten zijn eens met wat namen te komen. Ik ken ze niet, wie wel?

Bij een ander voorval zou ik ook graag een naam weten. "Begin jaren negentig laten Spic en Span een weerbarstige kassier, een adellijke jonkheer die bij hen in de gokhal werkte, de beide handen afhakken met een bijl. De man had gedreigd zijn achterstallige salaris zelf uit de kassa te zullen halen als hij niet werd betaald. Net voordat hij zijn woning binnen wil lopen wordt hij neergeslagen, om enkele minuten later gillend van pijn wakker te worden. Het enige wat van zijn handen resteert, is een onherkenbare massa botten en spieren, die bijeengehouden worden door de niet doorgehakte pezen.

Mieremet, later tegen ons, op de vraag of het niet buiten elke proportie is om iemands handen af te hakken met een Rambo-mes: "Ja, maar dat was helemaal geen Rambo-mes, dat is gedaan met een bijl en nog een botte ook. Daarom kwamen ze niet door die pezen heen. Hahaha."

Tot zover het citaat.

Die ‘ons’, dat zal Bas van Hout zijn. Ik meen mij te herinneren dat dit verhaal een keer eerder ergens is gepubliceerd en dat er vanuit het kamp-Mieremet toen nogal verontwaardigd op is gereageerd, dat het ‘een lulverhaal’ was. Het zou inmiddels toch mogelijk moeten zijn de identiteit van het betreffende slachtoffer te achterhalen en na te gaan of het klopt. Het aantal ‘adellijke jonkheren’ dat met afgehakte handen rondloopt moet op de vingers van xc3xa9xc3xa9n hand…

No Responses to “Donderdag 29 mei: in koelen bloede & een jonkheer met afgehakte handen”

 1. Joopie May 29, 2008 at 9:40 am #

  Dat artikel sloeg inderdaad nergens op. Zo stond er ook een foto van Barrie Mieremet, terwijl dit niet Barrie was, maar zijn ex-zwager.

 2. EJB May 29, 2008 at 10:48 am #

  “Ik meen mij te herinneren dat dit verhaal een keer eerder ergens is gepubliceerd ”

  Volgens mij heeft Bas dit verhaal zelfs op in een reactie op deze site beschreven! En daar was Ferry K. weer niet zo gelukkig mee meen ik mij te herinneren.. Ook meen in mij te herinneren dat het toen ging om een “oud burgemeester geslacht” oid? Dus vraag het Bas eens zou ik zeggen..

 3. Pipo de Brown May 29, 2008 at 12:29 pm #

  citaat Steve Brown:
  Uit Prod D,E,F en G blijkt klip en klaar dat ik sinds mijn getuigenis medio 1991-1992 in de zaak-Hoogland systematisch object ben , die beschadigd dient te worden door bepaalde maffiajournalisten waartoe kennelijk de heer Hendrik Jan Korterink zich zelf toe rekent. M.a.w. alleen op grond van het hiervoor gesteld is het meer dan aannemelijk dat mevr. Moear zich in deze kennelijk heeft moeten laten misbruiken, dan wel enig zins toepasselijk in dit genre zich heeft moeten laten Hoereren voor de heren maffiajournalisten.

  Nou nou HJ, onze clown van Amsterdam Noir is weer aardig op dreef. Hahahaaaa…..ik wist niet dat jij ook al in het rijtje hoorde bij “maffiajournalist Peter de Vies”…erg lachwekkend
  http://www.bruinerat.com

 4. bas van hout May 29, 2008 at 4:23 pm #

  Hoi HJ,
  Ik kreeg jouw kritische stuk over de ‘afgehakte handjes’ net onder ogen via een email oud werknemer/Kassier van gokhal xe2x80x98De Stripxe2x80x99 de automatenhal van Klepper/Mieremet, die met Jan vd P(xe2x80xa6). had samengewerkt toen het gebeurde. Telefoonnummer van Jan xe2x80″die ik een beetje uit het oog ben verloren- heb ik net opgevraagd bij een collega van hem uit die tijd (op aanvraag leverbaar).Indien je mij even had gebeld, waren we er binnen een minuut uitgeweest, inclusief getuigen, adressen en telefoonnummers. Ben beter van je gewendxe2x80xa6(geintje)
  De Jonkheer is Jan vd P(…)de derde (rest van naam geef ik je wel offline: privacy, weetjewelxe2x80xa6). Jan is een goede nette kerel, beschaafd, hete aardappel, maar toch heel gewoon, geen penoze, oud roadie van xe2x80xa6 en slaat geen deuk in een pakje boter, waarmee ik wil zeggen dat Jan geen vlieg kwaad kan doen, al zou diexe2x80x99t willenxe2x80xa6
  Ik woonde boven Amusementshal (Amstel nummer 5) toen deze nog van Caransa en Joop de Vries was, en ben vertrokken toen Klepper Mieremet de directie vormden. We vonden elkaar niet zo aardig, om maar een eufemisme te gebruiken. Ik (de journalist) was de vijand en woonde boven het hol van de leeuw. En dat was tastbaar. Zo kende ik Jan, als werknemer/kassier van de hal. Inderdaad een oud Amsterdams burgemeestersgeslacht en van adel. Die collega was degene die mij de avond van het incident een anonieme (toen nog) Fax(!) stuurde, met daarin exact en gedetailleerd de toedracht, zoals het die avond was gebeurd inclusief de daders. Jan was namelijk boos geweest en had gedreigd zijn eigen loon uit de kassa te halen (en nog wat andere boze dingen).
  Je hebt contact met Mink, en anderen. Die kunnen je het bevestigen. De reactie uit de Mieremet-hoek xe2x80″xe2x80x98verminkingsverhaal onzinxe2x80x99- is begrijpelijk. Maar feit is dat Klepper en Mieremet het mij hebben bevestigd, en zij nog leefden toen het werd gepubliceerd op hun conto. Conform de afspraken (die jij ook maakt het je clientxc3xa8le doelgroep) hebben zij hun aandeel in het boek De Jacht op de Erven Bruinsma mogen lezen en corrigeren op feitelijke onjuistheden. Dat hebben ze gedaan. Hun consigliere (volgens mijn zeer betrouwbare info de wijlen heer Hingst) had geadviseerd om er xe2x80x98alles aan te doen om het boek niet uit te laten komenxe2x80x99 en mij xe2x80x98desnoods gewoon om te laten leggen om dat te voorkomenxe2x80x99. Maar Klepper zei: xe2x80x98We zijn niet blij met het boek, dit gaat enorm veel ellende veroorzaken, een nucleaire explosiexe2x80x99.
  Beetje overreactie, dat wel, maar het heeft wel het een en ander teweeggebracht mag ik onbescheiden zeggen. Hij vervolgde: xe2x80x98We hebben A gezegd, en zeggen ook B. Dapper en niet laf,xe2x80x99 het adagium van het duo werd toen voor het eerst gebezigd. Hij vervolgde: xe2x80x98Het is een fluitje van een cent om je pro-actief om te leggen, maar dat doen we niet, jij hebt je aan je afspraken gehouden.xe2x80x99 Ze hebben zelfs nog bij voormalig harddrugs De B. R. gexc3xafnformeerd om het boekmanuscript te laten stelen bij de drukkerij/uitgeverij. Ze vonden het vervelend, wilden het uit de schappen houden, maar zeiden dat het xe2x80x98helemaal klopte, op het Rambo-mes naxe2x80x99. You caught me there: dat bleek immers een xe2x80″xe2x80x98bxc3xb3tte-bijlxe2x80x99, volgens Klepper (en de lachend bevestigende Mieremet), toen ik hen daarover verontwaardigd aansprak in xe2x80x98barretje Lexingtonxe2x80x99. Het compromis was dat ik hen heb geanonimiseerd, maar de insiders wisten precies om wie het ging (vraag het bijvoorbeeld aan Mink). Dat Rambo-mes was niet mijn xe2x80x98verzinselxe2x80x99, maar de analyse van de chirurg, die dat vermoedde, vanwege de grondige verwoesting van het weefsel en bot, die de twee Joegoslavische daders hadden aangericht op de Groenburgwal. Dezelfde was hetzelfde duo, dat tot twee keer toe had ingebroken in het Rembrandt-huis en drie schilderijen van oa. Schaepman had gejat, die later via Peter R. zijn terugbezorgd. Saillant detail: Klepper wilde die schilderijen door de versnipperaar gooien, omdat het geen Rembrandts waren. Hij had ze nodig als wisselgeld indien er ooit onderhandeld moest worden met Justitie. Vandaar dat die twee Joegoxe2x80x99s via dezelfde (toen nog steeds onbeveiligde) kelderdeur terug zijn gegaan om xe2x80x98echte Rembrandtsxe2x80x99 te zoeken. Ik heb toen op Klepper in lopen praten om ze terug te bezorgen, bijvoorbeeld via Peter R. Later zijn ze gericht op zoek gegaan naar de dure moderne kunstenaars, waar links of rechts nog een exemplaartje achter een blind muurtje weggewerkt zit, wachtend op een toevallige renovatie of een tip.
  Vanaf dag een was bekend bij de Amsterdamse politie wie de daders van de verminking waren: Spic en Span.
  Oh Ja, om die andere vraag van je te beantwoorden, die bijnaam en de metafoor xe2x80″xe2x80x98vanwege hun efficixc3xabnte manier van opruimenxe2x80x99- heb ik in 1999 bedacht (note: zie eerste publicatie in Erven Bruinsma). Penoze en pers hebben het klakkeloos overgenomen en gingen er vanuit dat ze die naam altijd al hadden in de penozewereld.
  Behandelend rechercheur van de verminking was was CID-er Jan van Looyen, die bij Jan vd P. op bezoek is geweest in het AMC, waar hij onder 24/7 bewaking lag.
  Hoeveel meer details wil je hebben? Dus volgende keer effe belluh, je hebt mijn nummer bovendien heb je met jouw talent (niet sarcastisch bedoeld) nu voldoende aanknopingspunten om hem zonder verdere gegevens mijnerzijds te vinden en je eigen versie op papier te zetten…
  Groetjes Bas en Keep up de good work!

  Beste Bas,

  dank voor je uitvoerige reactie. Interessant! Had zxc3xb3 in Panorama gekund…

  Hendrik Jan

 5. De Internet-cop May 29, 2008 at 4:28 pm #

  @ Pipo de Brown

  Dit is de derde keer dat je deze constatering doet in de comments van deze site…..

  Je hebt er kennelijk lol in steeds Brown te moeten citeren zoals je afgelopen week steeds deed? Dacht je nou echt dat HJK of een eender wie dan ook die hier komt neuzen zelf niet wisten wat er zich afspeelt op Brown’s site? Het lijkt mij eerder dat jij nogal plezier hebt in deze acties, maar behulpzaam ben je absoluut niet. Eerder val je mensen lastig met vervelend, kinderlijk leedvermaak, mocht er iemand xc3xbcberhaupt al onder lijden…maw nu weten we het wel Pipo de Clown…

 6. Pipo de Brown May 29, 2008 at 5:14 pm #

  Sorry Steve………wist niet dat je zo kleinzerig bent.

 7. Pipo de Brown May 29, 2008 at 5:21 pm #

  Beste internet-“bas”,

  In wat voor opzicht zou ik behulpzaam kunnen of moeten zijn. En wie zou er dan onder moeten lijden? Beetje vage reactie.

 8. BROER May 29, 2008 at 5:44 pm #

  Het stond in het boek de erven van klaas bruinsma

 9. Wouter May 29, 2008 at 8:24 pm #

  Ik heb het idee dat voorgaande weer nergens over gaat. SMS dat lekker aan elkaar en val de bezoekers van hier er niet mee lastig.

 10. Snorretje May 29, 2008 at 9:56 pm #

  De enige jonkheer die ik ken(de) was manisch depressief. Geconstateerd door de behandelaren die hem op hun crisisinterventieafdeling te gast hadden.
  Hij heette ook Van de Pol. Jonkheer van de Pol om precies te zijn en zoon van een multinational in de telecomsector. In die tijd had hij zijn handjes echter nog. Misschien zijn er meer hondjes die fikkie heten, alhoewel die allemaal nog in het bezit van hun pootjes waren.

 11. vH May 29, 2008 at 10:54 pm #

  @Snorretje:

  Warm…

 12. Snorretje May 30, 2008 at 8:16 am #

  Ik weet niet hoe het met de jonkheer is afgelopen maar met wat hij allemaal heeft meegemaakt is een spannend boek van te maken. Hij vertelde veel en graag over zijn global adventures. Wat een mannetje.

 13. De Internet-cop May 30, 2008 at 11:18 am #

  @ Pipo de Brown

  Tja, daar moet je toch een paar minuutjes over nadenken hxc3xa8…
  Nou ja…laat maar.
  Doe wat je niet laten kunt.

  Hou je de site van Brown in de gaten voor ons ? Mischien dat ie nog eens met een rechtszaakje/kort geding op de proppen komt ooit…*kuch*

 14. Philip June 1, 2008 at 11:25 am #

  Verhaal klopt, gebeurde in voorjaar 1995. Bas moet trouwens op schrijfcursus, wat een onleesbaar oerwoud van woorden, maar zijn aanvullingen kloppen. Jonkheer Jan is trouwens nog steeds onder ons, in tegenstelling tot Sem & Sjonnie. Toch een soort van gerechtigheid.

  Beste Philip,

  maar hoe is het met zijn handen?

  Hendrik Jan

 15. Ko van Dijk June 5, 2008 at 8:51 pm #

  @Snorretje, klein foutje: van de Poll (met dubbel L) Het Zeister Historisch Genootschap Van de Poll Stichting beheert de familiegeschiedenis. Of ze daar ook nog spannende literatuur hebben over Jhr. Jan van de Poll weet ik niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: