Dinsdag 27 mei: Luikse meisjes & het volkslied van Putten

27 May

Abdallahaitout1

Luikstacynw

Bijna twee jaar geleden was ik in Luik getuige van de zoektocht naar de toen net verdwenen meisjes Stacy en Nathalie. De Belgische politie en justitie liggen – net als de Nederlandse – vaak onder vuur, maar de manier waarop die speurtocht is aangepakt, verdient alle lof. Grondig en professioneel, met als resultaat dat de lijkjes van de twee meisjes gevonden werden.

Gisteren begon het proces tegen Abdalla Ait-Oud. Er is niet veel twijfel over of hij de dader is, al ontkent hij hardnekkig. Hij heeft het nodige dna-materiaal achtergelaten en er zijn voldoende andere technische sporen. Bovendien gedroeg hij zich uiterst verdacht na de verdwijning van de meisjes.

Luikarmuriers11725Dat ontkennen ‘tegen beter weten in’ zie je vaak. De moordenaar van Jesse Dingemans deed het, de moordenaar van Melisa Ulrichs en ik ken er nog een heleboel.  Het is voor hen een manier om te overleven, om ermee om te gaan. Ronald Pieper zal dat waarschijnlijk ook doen, wat heeft hij te verliezen?

Maar wat een treurigheid, die Luikse volksbuurt waar zich dit afspeelde. Rechts op de foto het cafxc3xa9 waar de dronken ouders zaten terwijl de kinderen tot twee uur ‘s nachts op straat speelden. Deze foto heb ik om een uur of elf ‘s morgens gemaakt. Toen zaten er al weer wat tandeloze veertigers en vijftigers, zowel dames als heren, aan het bier. Roken doen ze ook veel. En de juffrouw links is volgens mij niet op weg naar school.

Een reportage over de moord op Stacy en Nathalie staat hier

                                                              *

Puttennataschjaweb

Over moordzaken gesproken: in mijn wekelijkse column op www.bepster.com kan ik er natuurlijk niet omheen, dit keer gaat het over het volkslied van Putten. Ik weet niet of Nataschja van der Stelt mooi kan zingen, anders kan zij het misschien voordragen op het Grote Verzoeningsfeest als koningin Beatrix in Putten namens de regering haar excuus komt aanbieden.

Op het dorpsplein wordt een schandpaal opgericht voor officier van justitie mr. Klunder en super-pg Joan de Wijckerslooth (er mag met eieren en tomaten worden gegooid). In een getraliede huifkar zitten de rechercheurs en zoveel mogelijk rechters die verantwoordelijk waren voor deze zwarte bladzij. En een paar journalisten (ik noem geen namen).

No Responses to “Dinsdag 27 mei: Luikse meisjes & het volkslied van Putten”

 1. chris May 27, 2008 at 9:50 am #

  Het ontkennen ‘tegen beter weten in’ zie je niet alleen vaak, het is zelfs een volstrekt normaal menselijk mechanisme.

  Er is best veel onderzoek naar gedaan, waaruit onder meer blijkt dat het inderdaad mogelijk is om slecht gedrag en/of schuld daaraan grotendeels uit je geheugen te wissen.

  We doen het in het alledaagse leven allemaal regelmatig op een wat softere manier. De fouten die je maakt, maak je als vanzelf eerst wat kleiner/zachter of je verplaatst de schuld naar anderen.

  Volstrekt normaal overlevingsmechanisme, zij het erg lastig voor de afwikkeling van een rechtszaak.

 2. Henk May 27, 2008 at 9:52 am #

  Erg grappig geschreven, ik moest hardop lachen. Terwijl er in de zaak Putten eigenlijk niets te lachen valt. Maar ja, Godfried Bomans zei het al: humor is overwonnen droefheid. En dan die tekst van Nijgh; kippenvel en een diepe buiging.

 3. tovakz May 27, 2008 at 10:58 am #

  HJK noemt geen namen -dat siert hem persoonlijk- maar welke gerespecteerde misdaadverslaggevers gingen na de vrijspraak dan nog wel mee in de waan van OVJ Klunder, PG de Wijckerslooth en de familie Ambrosius (vader uitgesloten, meen ik)?

  Van ons als lezers zijn het geen collega’s, dus noem die namen maar.

 4. Chantal May 27, 2008 at 11:29 am #

  Heb in mijn studententijd boven een soortgelijk (NL’s) cafxc3xa9 gewoond, waar ouders hun biertjes belangrijker vonden dan vloerbedekking, kinderen sliepen op een matras op het beton. Kregen de sleutel mee om zichzelf binnen te laten en de ouders namen nog een paar uur in. Dat daar nooit iets is gebeurd verbaasd me steeds meer.
  Jeugdzorg heeft zich er 1 ronde tegenaan bemoeid, maar de kids gingen op tijd naar school, hadden en goed gewicht en een dak boven hun hoofd, dus volgens mij begrepen ze niet waarom hun buren melding hadden gemaakt.
  Het is te treurig voor woorden, maar het gaat denk ik vaker wel goed (wbt ontvoering etc) dan enorm fout, zoals in Luik.
  Helaas had ik toen nog het idee dat ze er misschien wel wat van zouden leren, als er eens iets gebeurde. Maar ook dat maakte de Luikse moeder vrij snel duidelijk, ze zat eerder op de barkruk dan dat de inkt van haar verklaring was opgedroogd.

 5. Wouter May 27, 2008 at 3:16 pm #

  Hoorde net op het nieuws dat Hirsch ballin een onderzoek zal laten doen naar de hele gang van zake bij de Puttense moordzaak. Ben benieuwd wat daar uit gaat komen en of er voor de betrokken falende mensen consequenties uit voortvloeien.

 6. ? May 27, 2008 at 4:13 pm #

  Ik hoop voor die 2 van putten de verantwoordlijke koppen zullen rollen
  Dat is dan gerechtigheid

 7. Dje May 27, 2008 at 4:51 pm #

  Nu heeft iedereen opeens een mening en durft te spreken, jammer dat de journalisten hun kop niet durven uitsteken voor die andere onschuldige die al een paar jaar vast zit voor een moord die hij 100% niet heeft gepleegd… En waarvan de echte dader nog net niet met het woord op zijn voorhoofd rondloopt, maarja dat past niet in de theorie van het OM, zoals deze cartoon heel mooi laat zien:
  http://www.foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1211493600
  FREE LOUWES!

 8. Berend May 27, 2008 at 5:49 pm #

  @Dje | 27 mei 2008 om 16:51

  Louwes is een moordenaar en leugenaar!

 9. Mia May 27, 2008 at 5:51 pm #

  Dje, was jij erbij toen de weduwe Wittenberg werd vermoord?

  Anno 2008 kennen heel veel mensen de betekenis van DNA, ook de journalisten!

 10. Mia May 28, 2008 at 10:11 am #

  @Dje, bovenstaande vraag staat nog steeds open…

 11. Dje May 28, 2008 at 8:28 pm #

  @Mia, ja die vraag is niet echt relevant of wel? En daar weet je denk ik ook wel het antwoord op: NEE -zucht-
  Keb wel wat vragen voor jouw, of eigenlijk voor de politie:
  http://jfkmurdersolved.com/interviewdmz.htm

  En DNA, tsja wat zal ik er van zeggen, gaat meer om hoe het OM het ziet als bewijs heh? En zoals je ziet in Schiedam en Putten bleek er beide DNA te zijn wat NIET van de veroordeelde was, maar dat hielden ze voor het gemak maar even achterwegen…
  Maar lees je eens in zou ik zeggen, ik snap dat niet iedereen zich er zover in verdiept heeft maar jij hebt het over een station wat al lang geleden is gepasseerd in de Deventer moordzaak.

 12. Ada May 28, 2008 at 9:05 pm #

  *zucht*

 13. Mia May 29, 2008 at 9:46 am #

  @ Dje, blijkbaar heb jij je nooit echt verdiept in de DMZ, schreeuwen kan iedereen. Om een lang verhaal kort te houden wil ik bij deze verwijzen naar de mening van Peter R. de Vries zie “Ernest Louwes is wel degelijk de moordenaar”.
  Als reactie op jouw bijdrage hieronder een klein citaatje van hem:

  xe2x80x98De echte misdadigers zitten niet in Lelystad (de plaats waar Ernest Louwes
  gedetineerd zit xe2x80″ prdv) maar bij het OM. Doe in Godsnaam wat aan deze schoften!xe2x80x99.

  – CONCLUSIE –

  Deze benadering illustreert mijns inziens treffend waarom de Deventer moordzaak un cause cxc3xa9lxc3xa8bre is geworden. Niet omdat de aanwijzingen voor de onschuld van Louwes zo sterk zijn, nee, vooral omdat zijn aanhangers het zo graag WILLEN geloven dat er sprake van een dwaling is en zij zich daarbij vervolgens met verve schuldig maken aan de tunnelvisie die zij recherche en justitie zo verwijten. Iets wat goed bedoeld en oprecht is begonnen, is ontspoord en ontaard in een bittere strijd waarin geen weg terug is. Het belang van Louwes is hun eigen belang geworden. Omdat de pleitbezorgers consequent slechts xc3xa9xc3xa9n kant hebben opgekeken xe2x80″ die van hun eigen gelijk – en zelf alle deuren die naar de waarheid in plaats van hun waarheid zouden kunnen leiden op slot hebben gedraaid.

  Ik betwijfel zeer of de medestanders van Louwes ooit zullen/kunnen toegeven dat de schuldvraag anders zou kunnen liggen dan zij zelf denken. Zij zijn zo onwrikbaar overtuigd van de onschuld van Louwes dat zij, mijns inziens, zelfs zijn onschuld zullen blijven bepleiten als er bij wijze van spreken een bewakingsvideo opduikt waarmee de moord toevallig haarscherp is gefilmd. Want ook die video is dan een staaltje bedrog van politie en justitie en zo kun je alles wat belastend is wegredeneren of negeren.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: