Crime Passionnel in Den Helder & Wim Wagenaar

27 May

Update 11.00 uur:

De 43-jarige man die zondag op de zeedijk in Den Helder werd doodgestoken door een 50-jarige man had op dat moment seks met de vrouw van de verdachte, zo meldt de Telegraaf. De politie had het eerder al over ‘relationele problemen’. Dat mag je dan wel zeggen. Zo’n echte crime passionnel als deze maak je niet vaak meer mee, meestal gaat er wat meer tijd overheen voor de wraak wordt uitgevoerd. Werd het stel geheel onverwacht betrapt, of had ‘cocu’ (ik moet bij dit soort dingen altijd aan Philip Cocu denken, in Frankrijk betekent zijn naam zoiets als ‘bedrogen minnaar’) al langer in de gaten dat zijn geliefde vreemdging en wachtte hij op een geschikt moment om toe te slaan? Dat is – we hadden het er van de week al over – het verschil tussen moord en doodslag. En wat we ook willen weten: was het slachtoffer een bekende van de dader?

                                                              *

Iets heel anders, heeft met bovenstaande niks te maken: een goede relatie van mij probeert in contact te komen met Wim Wagenaar. In de jaren zeventig was hij in het milieu goed bekend, maar waar is hij gebleven? Wie Weet Waar Wim Wagenaar Woont en of hij nog leeft? Het gaat niet om iets crimineels, meer in de familiesfeer.

No Responses to “Crime Passionnel in Den Helder & Wim Wagenaar”

 1. chris May 27, 2008 at 11:26 am #

  Sorry HJK, U heeft veel verstand van misdaad, maar toch wat minder van het recht.

  Moord KAN te maken hebben met een vooropgezet plan, maar in de huidige jurisprudentie is dit zeker niet altijd het geval. Ik durf zelfs wel te stellen dat het merendeel van de moorden helemaal niet vooropgezet is. Sterker nog, de meeste moordenaars waren, ook volgens de rechter, helemaal niet van plan om iemand om het leven te brengen.

  Dat dit wel wordt gezien als moord komt door het recht. Van moord kan al sprake zijn als de rechter meent dat de dader (nogmaals, zonder dat daarbij sprake hoeft te zijn van een vooropgezet plan) op enig moment nog tot inkeer had kunnen komen, maar desondanks toch door is gegaan met zijn daad. Zo kan een op zich doodslagachtige-situatie door een geconstateerd moment van bezinning toch uitdraaien op moord.

  Beste Chris,

  ik geef onmiddellijk toe dat ik niet juridisch onderlegd ben op dit punt, maar ik hoor wel eens wat. Ik zag deze redenering van de week ook al een keer, toen dacht ik ook al: kom dan eens met een voorbeeld? In negen van de tien gevallen waarin de media het hebben over moord is het juridisch gezien doodslag (zijn nog verschillende variaties, maar dat weet jij vast beter).

  Hendrik Jan

 2. Menno Buch May 27, 2008 at 11:43 am #

  Wim Wagenaar woont in Zuid Frankrijk en een goede vriend van hem is Chris Dolman die ongetwijfeld zijn n.a.w. gegevens heeft… CD is bereikbaar via:

  Hopelijk kom je nu verder grote groet (Menno Buch)

  Beste Menno,

  hartelijk dank. Ik heb het telefoonnummer voor alle zekerheid hier verwijderd. Heb Dolman inmiddels gesproken, hij gaat Wagenaar bellen.

  Hendrik Jan

 3. Pipo de Brown May 27, 2008 at 11:45 am #

  Ik wijs u er ten overvloede nog op dat ik u en/of uw Uitgeverij en /of Hendrik Jan Korterink hoofdelijk aansprakelijk houdt voor de geleden schade en nog te lijden schade in deze voorlopig begroot op tien duizend euro (zegge ( 10.000,- euro)

  bron: SteveBrown-weblog

  Jaja HJ, schud je spaarpot maar vast leeg, want onze Nar van Amsterdam Noir heeft het weer op je gemunt hahahaha.
  Ik wist niet dat jij en Thea nou ook al target zijn van die mafketel.
  Zie http://www.stevenbrown.web-log.nl/

 4. chris May 27, 2008 at 12:02 pm #

  HJK,

  Ik kan je desgewenst probleemloos de LJN-nummers geven van die veroordelingen. Het klopt dat veel moorden uiteindelijk door de rechter of in hoger beroep om worden gezet in doodslag. Het is namelijk erg moeilijk om te bewijzen dat iemand op een gegeven moment in zijn hoofd heeft besloten om een ander te vermoorden.

  Het verschil tussen moord en doodslag zit hem veel meer in de intentie van de dader om op een gegeven moment iemand om het leven te brengen. Deze intentie kan echter ook een halve minuut voor de daad in de dader opkomen. Daar hoeft geen plan aan vast te zitten.

  Daar doelt de voorbedachten raad op en niet op een duidelijk omlijnd vooropgezet plan.

  Als de rechter vervolgens meent dat de dader in die zeer korte tijd nog tot inkeer had kunnen komen (kalm beraad), dan is er sprake van moord.

  Beste Chris,

  dit weet ik ook wel, ben het ook helemaal met je eens, maar ik wil zo graag een aansprekend, concreet voorbeeld. Denk dat veel lezers dat ook interessant vinden.

  Hendrik Jan

 5. chris May 27, 2008 at 12:15 pm #

  De moord op Sasja Schenker bijvoorbeeld door Willem van E.

  Er was geen sprake van een vooropgezet plan van Van E. om haar te vermoorden. Toch is er sprake van moord omdat hij haar na een ruzie verwurgde EN omdat de rechter vond dat hij tijd had gehad om na te denken over wat hij aan het doen was.

  Beste Chris,

  de vraag is nu: stel dat Ronald zijn mond houdt en hij alleen veroordeeld zou worden op basis van het dna-spoor, wat schat jij dan in: moord of doodslag? Ik gok (in hoger beroep) op eis moord, vonnis doodslag.

  Hendrik Jan

 6. chris May 27, 2008 at 1:03 pm #

  Voor een goede inschatting moet je het dossier kennen, maar je zou wel eens gelijk kunnen hebben.

  De rechter in eerste aanleg gaat vaker voor moord op basis van de ruimte die de wet geeft. In hoger beroep gaat het toch wel vaak naar doodslag. Vaak ook omdat nu eenmaal nauwelijks vast te stellen is wat er in het hoofd van de dader omgaat. Op welk moment beslist iemand een ander te vermoorden en hoeveel tijd en rust zit er eigenlijk in dat kalm beraad?

  Dit heeft al heel wat bijzondere constructies opgeleverd. Kijk maar eens naar de kindermoord Tolbert. Avi C. doodde twee kinderen in een drugspsychose. Moord of doodslag? OM vond moord, Hof gaat voor doodslag. De vraag is natuurlijk: kun je in een drugspsychose nog spreken van kalm beraad? (ook hier trouwens geen vooropgezet plan)

 7. WEBTVPLAZA May 27, 2008 at 1:51 pm #

  MOORD OF NIET KIJK GAUW OP WEBTVPLAZA VOOR ECHTE VIDEO ON DEMAND

 8. nn May 28, 2008 at 9:52 am #

  willem wagenaar woont in zuid frankrijk op een boot die ….heet

  Dank voor de reactie, ik heb hem al gesproken!

  Hendrik Jan

 9. Den May 28, 2008 at 8:35 pm #

  Ok eventjes voor de duidelijkheid. De dader en het slachtoffer kenden elkaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: