Zondag 27 april: Cassandra

27 Apr

Cassandra3webPeter de Vries heeft vanavond (SBS6, half tien) een dossier over de mysterieuze verdwijning van Cassandra van Schaijk (17) uit Almere, in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 maart 2007. Ze zou bij twee of vier mannen in een vermoedelijk rode auto zijn gestapt. Ze was aangeschoten, had de laatste bus xe2x80″ van kwart voor vier xe2x80″ gemist en wilde misschien een lift naar huis. Maar als de weken verstrijken zonder dat er een teken van leven wordt vernomen, vervliegt de hoop op een goede afloop.
Op zaterdag 14 april ziet een visser haar lichaam drijven in het water van de Noorderplassen. Iemand moet haar hebben meegenomen naar die locatie, maar wie en waarom? Het is nog steeds niet duidelijk wat er is gebeurd. Het lijkt erop dat ze niet seksueel is misbruikt en ook de doodsoorzaak is niet vastgesteld, maar de kans dat Cassandra op dat tijdstip vrijwillig naar die ontmoetingsplaats voor jongeren is gegaan, is te verwaarlozen: ze moest om vier uur thuis zijn en daar hield ze zich normaal gesproken altijd strikt aan.

Cassandra was een meisje met twee gezichten: aan de ene kant serieus, hard werkend en studerend. Ze was studente Sociaal Pedagogisch Werk aan het ROV Almere en ze was caissixc3xa8re bij een supermarkt. Aan de andere kant een feestbeest: dol op hardcore, ze kon drinken en dansen tot ze helemaal xe2x80x98wausxe2x80x99 was, een uitdrukking die ze zelf vaak gebruikte. De familie Van Schaijk woonde nog niet eens zo lang in Almere: pas in 2005 was het jonge gezin vanuit het Brabantse Nuenen naar de Flevopolder verhuisd. Cassandra, die zich in het Brabantse redelijk ingetogen gedroeg, ging in het Westen helemaal uit haar dak. Maar dat lijkt geen reden om haar te vermoorden. Is ze wel vermoord?

Cassandra1web

Wat is er bekend? Cassandra was die avond met een vriend en een vriendin naar een hardcorefeest in discotheek Eindelijk in Almere-Stad gegaan. Om half drie gaan de vriend en vriendin weg, Cassandra is nog niet moe en blijft. Zij vertrekt tien over half vier, om de bus van kwart voor vier te halen. Die rijdt net voor haar neus weg. Ze moet drie kwartier wachten op de volgende, of…? Ze moet om vier uur thuis zijn.
Waarschijnlijk is Cassandra in een bushokje aan de achterkant van het NS-Station in Almere aangesproken door twee snorders (illegale taxichauffeurs). Op bewakingsbeelden is te zien dat ook andere mensen (enkele fietsers en een Afrikaans stel) door die mannen zijn aangesproken.

Op de avond van haar verdwijning is er in discotheek Eindelijk nog een foto van Cassandra gemaakt. Naast de eerder beschreven kleding had ze ook nog een zwarte rugzak bij zich, met ook daarop de tekst Hardcore; een klein tasje met ritsje aan de bovenkant en een toilettasje. Dit toilettasje is teruggevonden op een andere plek dan waar haar lichaam is aangetroffen.

Wat is er nog meer bekend? Om vier uur heeft ze nog even telefonisch contact gehad met een vriend, dat is het laatste dat van haar is vernomen. Op dat moment was er nog niets bijzonders aan de hand. Opvallend is dat zij op de uitgaanssite http://www.partyflock.nl, waar ze zichzelf xe2x80x99ontspoorde Terrorhelgaxe2x80x99 noemt, nog op 9 april had ingelogd. Vermoedelijk heeft iemand anders onder haar gegevens ingelogd, maar waarom? En wie was dat dan?

Hopelijk brengt de uitzending van vanavond nieuwe tips.

No Responses to “Zondag 27 april: Cassandra”

 1. B-dog April 27, 2008 at 2:30 pm #

  Ik zou maar es bij Partyflock vragen welk IP-nr diegene had die op 9 April heeft ingelogd. Desnoods met een gerechtelijk bevel. Mischien had het meisje die inloggegevens bij zich en zijn haar inloggegevens gebruikt door de dader, of op z’n minst iemand die meer weet wat zich voorgevallen heeft die bewuste avond.

 2. Joost April 27, 2008 at 2:48 pm #

  @B-Dog

  Dat is je reinste flauwekul.. Hoezo, op zijn minst iemand die meer weet over wat zich heeft voorgevallen? Weet je hoeveel van die hardcore puisten pubers hun inlog gegevens delen met hun vrienden. Vooral omdat je zo’n profiel aanpast met een bb-code, en niet iedereen heeft verstand van computers of scripts..

  Misschien is er wel ingelogd door iemand die JUIST wou weten of er wat te vinden zou zijn tussen haar priveberichten… Justitie zelf????

 3. Tessa April 27, 2008 at 11:22 pm #

  Die twee snorders moeten opgevallen zijn, die zullen al een aantal uren klanten hebben staan werven. Hebben de gewone taxi-chauffeurs helemaal niets gezien, die houden dat soort dingen toch in de gaten?

  Hopelijk melden zich nieuwe getuigen naar aanleiding van de uitzending van Peter R. de Vries. Nachtbussen rijden niet voor niets, dus er zullen toch mensen bij het station hebben gelopen rond die tijd.

  Verschrikkelijk verhaal verder.

 4. Tessa April 28, 2008 at 12:03 am #

  Nog even een reactie.

  Het meisje was dronken (getuige had het over ‘dronkemansgelal’ volgens uitzending De Vries) en had drugs gebruikt. Misschien dat ze daarom later een verkeerd telefoonnummer had gekozen.

  Roof lijkt me stug, ze was duidelijk uitgeweest en dan neem je doorgaans geen dikke portemonnee mee. En dan neem je iemand ook niet naar een verlaten eiland mee om de spullen af te pakken.

  Toch heeft ze een lift gehad, want in de uitzending bleek ook dat ze de afstand niet had kunnen lopen binnen een bepaalde tijd. En ze wilde persxc3xa9 naar huis dus daarheen lopen sloeg ook nergens op. Dus hoe dan ook, ze kwam daar niet alleen aan. En als je met iemand anders bent, met een auto, beland je niet zomaar in het water.

  Wat ik vreemd vind is dat er helemaal niets aan aanwijzingen m.b.v. het lijk te vinden zijn. Zelfs geen (vermoedelijke) doodsoorzaak. (De rugzak heeft wel drie weken op haar rug gezeten!) Heel vaag!

  Ook vreemd vind ik dat ze met rugzak en al (dus ik neem aan ook helemaal gekleed) in het water gevonden is. Met uitzondering van die spullen die op haar identiteit wijzen (paspoorten en telefoon en bankpas waren weg). Maar daar is niet over nagedacht want aan haar zo te zien, nylon/kunststof tas is het lichaam weer te identificeren.

  Ze zal niet voor een misdrijf gevlucht zijn want dan had ze alle spullen nog gehad.

  Dus kom je uit bij een misdrijf. Verkrachting? Ook vreemd want ze had alles aan en was aardig beschonken dus makkelijk aankleden lukt dan niet. Of je bent met twee daders.

  Zo raadselachtig allemaal!

 5. Joost April 28, 2008 at 12:58 am #

  @Tessa

  En jij bent een zogenaamde amateur speurder die graag speculeert? Ik vond die hele uitzending vol staan met suggestief prietpraat… Zo van dan hebben we er in ieder geval aandacht aan besteed. Ben benieuwd of we er nu bij Peter R de Fiets ooit weer wat van horen…. Meestal lost hij zaken op die anderen hem in de schoot werpen..

 6. Karin April 28, 2008 at 10:27 am #

  Haar broer zou hebben ingelogd, heb ik ergens gelezen.

 7. Q April 28, 2008 at 10:55 am #

  Een meisje onder invloed dat met 2 medelanders in de auto stapt, en de politie sluit zelfmoord niet uit. Lekker blond.

 8. Ada April 28, 2008 at 12:05 pm #

  Is er eigenlijk geld opgenomen met die vermiste bankpas? Weet iemand dat?

 9. Mark April 28, 2008 at 4:11 pm #

  Het punt bij dit soort zaken denk ik is om het simpel te houden, dat inlogverhaal kun je beter ff opzij schuiven. Bezighouden met die 2 ‘taxichauffeurs’. Als je die vind heb je al meer van de puzzel.

  Wat zou het zijn geweest, moord ? ongeval en dan lijk dumpen ? Vreemd verhaal van dat die mobiel nog lang aanstond en lege sms naar kennis toe.

  Zoals iemand anders al eens suggereerde, is het niet mogelijk om via de zendpaal alle andere mobiele signalen in de buurt,rond een bepaald tijdstip, te traceren ?

  Zo kom je misschien weer wat dichterbij.

 10. Kippie April 28, 2008 at 7:57 pm #

  Ik vindt het zo erg!
  In het begin toen ik hoorde dat er een meisje vermist was, en welke kleding ze aanhad.
  Had ik echt het idee, die is gewoon vermoord omdat ze lonsdale draagt,. En zo hardcore rugtas.

  Alles is zo raadselachtig. Wat is er met Cassandra gebeurd?
  1 Simpele vraag, heeft zoveel wegen en paden. Zoveel betekennissen. Iemand weet meer, Waarom houdt die gene zijn mond?
  Bang voor de waarheid onder ogen te komen..

  Oh God, ik vindt dit zo super erg!
  Ik heb altijd zulke dingen erg gevonden.
  Maar dit raakt me,
  Ik denk gewoon dat ze vermoord is omdat ze iets van lonsdale draagt.
  Je weet hoe die mensen zijn,
  ”Londsdalers zijn racisten”
  YeahRight.

  Die partyflock van Cassandra doet het niet meer.
  Ze zeiden ergens op een site dat die nog wel bestaat.
  Krijg hem alleen niet te pakken.
  Wilt iemand hier de link dumpen ?

  Dankje..

 11. Moppie73 April 28, 2008 at 8:55 pm #

  http://partyflock.nl/user/265755:NL_OntspoordeTerrorHelga_CSR.html

  ALsjeblieft Kippie

 12. Hein April 28, 2008 at 11:08 pm #

  Moord (zgn. snorders) of een ongeluk/zelfmoord.
  Uit de auto gezet bv.(wie weet waarom) en onder invloed van wiet en drank te water geraakt. De doodsoorzaak is bij de autopsie niet eenduidig vastgesteld. Daarvoor had ze te lang in het water gelegen. Toch lijkt moord het meest waarschijnlijke. Vast staat dat ze niet te voet is gegaan vanaf het station. Dat is belangrijk, Peter heeft dat vastgesteld. De oplossing lijkt te liggen bij de snorders. Zij zijn de laatste die het slachtoffer levend hebben gezien en zij verkeerden in haar gezelschap, dat zijn feiten. Te voet kan het niet in circa 40 minuten. Snorders, auto’s. Goede verdachten.
  Het gebied ligt afgelegen, men moet er bekend zijn om er s’nachts naar toe te kunnen rijden. In een straal van 20 kilometer zouden ze moeten wonen. Het waren nogal opvallende types, vooral die enge, magere, lange lummel, de zgn. wietman. En dat idee van Mark over die telefoons, die op dat moment in de buurt waren, is zo gek nog niet, maar niet elk toestel staat op naam.
  De recherche werkt al een jaar aan deze zaak en die zijn niet allemaal van gisteren, toch moet er meer zitten in dit onderzoek. Afwachten hoe dit afloopt.

 13. Peter V. April 29, 2008 at 1:23 am #

  Dat laatste telefoontje van 4:45, waarbij een jongen werd gebeld die ze nog maar pas kende, en waarbij uiteindelijk een leeg voice-mail bericht werd achtergelaten, is waarschijnlijk minder raadselachtig dan het lijkt.

  Ik denk dat het nummer van die jongen niet bewust gekozen is en dat Cassandra ook niet ging bellen en daarbij onder invloed van drank of drugs het verkeerde nummer heeft gekozen.

  Volgens mij gaat het bij dit telefoontje gewoon ordinair om een zogenaamd broekzakgesprek. ALs je de telefoon niet op de toetsenbordblokkering hebt staan, en het toestel zit in je zak of tas, kan het gebeuren dat je per ongeluk knopjes indrukt waardoor je ongemerkt gaat bellen of een sms versturen. Het hangt een beetje af van het toestel en van de knopjes die je toevallig ongemerkt indrukt wie je dan belt, maar vaak is het het laatst gekozen nummer of het eerste nummer in het telefoonboek en het komt ook voor dat het alarmnummer 112 op die manier gebeld wordt. Ik ken toevallig iemand die Aad heet, en omdat die naam met dubbel A begint staat hij bij zijn vrienden en kennissen als eerste in het telefoonboek, en hij heeft wel vaker zo’n broekzakgesprek/sms ontvangen.

  Ik denk dat het wel waardevol zou zijn als de recherche dit nog eens zou uitzoeken om hier meer zekerheid over te krijgen.

 14. Mia April 29, 2008 at 9:26 am #

  Cassandra wilde volgens de getuige 2 dingen, wiet en een “lift” naar huis.

  Nu hoor en lees je veel over de drug GHB en GBL.
  Door een overdosis van GHB (vooral in combinatie met andere drugs zoals alcohol) kan het centrale zenuwstelsel zo verdoofd raken dat ook het ademen stopt.
  Daarbij is overdosis GHB binnen een aantal uren niet meer in het bloed te vinden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gammahydroxyboterzuur

  Ik neem aan dat de politie heeft onderzocht of er in die periode ook aangifte/melding bij hulpverleners is gedaan door vrouwen die deze drug onvrijwillig kregen toegediend en daardoor onwel zijn geworden.

  Net als Peter R. zit mij de rugtas dwars. Het zou best kunnen zijn dat Cassandra op een bepaald moment niet meer bij bewustzijn was. Liggend op de achterbank van de auto behoort dan eventueel ook tot de mogelijkheden, lijkt mij.
  Misschien zijn de mannen -vanwege haar toestand- in paniek geraakt en haar daarom op een stille plek achtergelaten.

  In ieder geval een verschrikkelijk eind voor zo’n jong meisje.
  Mijn medeleven gaan naar de ouders en familieleden van Cassandra.

 15. Peter V. April 29, 2008 at 11:26 am #

  Weet iemand zich eigenlijk nog uit de uitzending te herinneren hoe lang die mobiele telefoon bleef werken? Ik weet nog dat het genoemd werd, maar ik weet het me niet meer te herinneren.

 16. Ada April 29, 2008 at 12:20 pm #

  Volgens mij zei Peter 3 weken, rijkelijk lang voor een foon zonder lader…

 17. Bart April 29, 2008 at 12:34 pm #

  die gsm batterij was na 18 uur op.

 18. Ada April 29, 2008 at 1:32 pm #

  Bart heeft gelijk, laatste signaal na 18 uur.
  En de pinpas is nooit gebruikt na haar verdwijning.

  (Beide feiten bevestigd door Peter de Vries in een mail zojuist)

 19. Peter V. April 29, 2008 at 2:13 pm #

  Ik vroeg me af tot hoe laat die telefoon bleef werken, in verband met de oorzaak dat de telefoon op een gegeven moment uitviel. In de uitzending werd als meest waarschijnlijke oorzaak genoemd dat de batterij toen leeg was. Een andere voor de hand liggende oorzaak zou kunnen zijn dat de telefoon in het water terecht is gekomen en er daarom mee ophield.

 20. DaDa April 29, 2008 at 3:18 pm #

  ik vraag me af hoe precies de positie van een mobiele telefoon kan worden bepaald op de plaats of omgeving waar iemand zich bevind.

  dit komt even zomaar bij me op in verband met het feit dat op 5 april de politie met veel tam tam het gebied is gaan afspeuren naar ‘sporen’ en het lichaam van cassandra 9 dagen later op een totaal andere plek in de plas gevonden is.

  er loopt ook nog een pad vanaf de oorspronkelijke plek naar de vind plaats. ik lees nergens dat daar ook gezocht is naar eventuele sporen zoals bijvoorbeeld naar de telefoon en het paspoort.

  hoe accuraat is de postitiebepaling van een gsm??

  hieronder een stukje van de zoektocht op 5 april.

  http://www.omroepflevoland.nl/2771fa14-556d-4414-bf05-54f6d4c7a8f0.aspx?NewsKey=C1C74B11FB2F7391C12572B40030F91E

 21. B-Dog April 29, 2008 at 4:40 pm #

  @ Joost

  Weet je wat de reinste flauwekul is? Dat je als speurder daar geen rekening mee houdt en niet nakijkt of er toevallig wel via een IP-adres is ingelogd waar iemand achter zit die de inlogcodes heeft gelezen in een agendaatje uit het rugzakje van dat meisje. En nog grotere flauwekul is dat je als webloglezer hier verteld dat iedereen zijn inlogcodes deelt met anderen. Jij mischien, maar ik niet. Het xc3xa9xc3xa9n sluit het andere niet uit. Dus voor je het over reinste flauwekul hebt, zou ik maar es nadenken welke opties je hebt als je een ouder van zo’n vermoord meisje bent. Dan pak je alle mogelijkheden aan die enig licht in de duisternis kan brengen. Of dacht je soms dat de plisie dat niet natrekt omdat “die hardcore puisten pubers hun inlog gegevens delen met hun vrienden” ? Beetje naief…..of had je het woord Mischien gemist ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: