Zondag 30 maart: Kuijpers & Complotten

30 Mar

JanheinvolkskrantIn het Volkskrant Magazine een portret van advocaat Jan-Hein Kuijpers. Ik heb zelf een paar weken geleden een interview met hem gemaakt, voor Aktueel (‘Holleeder voor de kerst vrij’). De Volkskrant gaat meer in op zijn historie als advocaat, zoals zijn ruzie met Paul Bovens. En hoe hij als advocaat in het leven staat. ‘Privxc3xa9 ben ik een open, aardige kerel’ zegt hij en dat kan ik wel beamen.

De rubriek in Aktueel komt ook ter sprake. Soms schrijft hij ‘m zelf, meestal ben ik zijn ghostwriter, wegens tijdgebrek. Dan is het af en toe lastig ‘de journalist in mij’ te onderdrukken: het is zijn verhaal, maar het gaat natuurlijk vaak over zaken waar ik heel anders tegenaan kijk. ‘Hij was toch wel onschuldig, hxc3xa8?’ of ‘Ja, met zo’n slechte jeugd kun je ook niet anders.’

De rol van een advocaat wek bij nabestaanden vaak ook nogal wrevel en dat kan ik me goed indenken. Het meest storend vind ik het als advocaten vrolijk lachend en ginnegappend door de rechtszaal lopen, waar de familie van het slachtoffer bij zit. Nu zul je Kuijpers daar niet snel op betrappen, maar er zxc3xadjn advocaten… Hij is overigens niet erg gecharmeerd van het spreekrecht van slachtoffers, hij vindt dat rechters daar toch door bexc3xafnvloed kunnen worden. Lijkt mij juist de belangrijkste reden om er wxc3xa9l voor te zijn, in de rechtszaal draait het mij meestal toch al veel te veel over de zieleroerselen van de verdachte.

                                                                        *

Wie zich een zondagje wil verdiepen in complottheoriexc3xabn: bij de ‘reacties’ kan men zijn of haar hart ophalen.

No Responses to “Zondag 30 maart: Kuijpers & Complotten”

  1. chris March 30, 2008 at 7:55 pm #

    Niet mee eens. Rechters moeten op basis van ‘feiten’ en bewijs tot een oordeel komen en niet op basis van emotie.

    Het is inderdaad zo dat de dader centraal staat in een rechtszaak en ik denk dat dit goed is. In Nederland gaan we pragmatisch met zaken om. Het is van belang om ervoor te zorgen dat criminelen niet opnieuw in de fout gaan. De aandacht dient dan ook uit te gaan naar de dader en zijn toekomst. Dat het slachtoffer er soms bekaaid vanaf komt, is niet wenselijk, maar ligt niet aan het strafrecht. Die rol ligt het strafrecht ook niet. Te vaak gaan we er in Nederland vanuit dat er een 1:1 vergelding plaats moet vinden. Zo zit ons rechtsstelsel echter niet in elkaar.

  2. Hein March 31, 2008 at 9:55 pm #

    Goed gezegd, Chris. Helemaal mee eens. Zeker moet er aandacht zijn voor de slachtoffers, maar niet via het strafrecht. Aangifte en aanvullende verklaringen, daar moet het bij blijven. Voor de rest is er het Leger des Heils en tal van maatschappelijke organisaties en instellingen die de slachtoffers zouden moeten bijstaan en herstel bevorderen. En er wordt inderdaad soms gelachen in de rechtszaal, maar dat heeft niets met verontachtzaming van het slachtoffer te doen, lijkt me.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: