Zaterdag 29 maart: buigen voor Schiedam

29 Mar

Bullens1180Hij was een gerespecteerd man: er was geen geruchtmakend proces of zijn expertise werd ingeroepen, vakgenoten prezen zijn inzicht. Toen ging er iets mis en voor velen viel hij van zijn voetstuk. Ook collega’s die hem hoog hadden zitten waren van oordeel dat hij hier een beetje de plank had misgeslagen. Het was gemakkelijk te herstellen geweest als hij dat zelf had toegegeven, in plaats daarvan gooide hij de kont tegen de krib en ging hij op zoek naar eerherstel, haast tot in het absurde.

We hebben het uiteraard over Ruud Bullens, de pedagoog die zo ongelooflijk miskleunde in de Schiedammer parkmoord. Hij heeft een civiele rechtszaak aangespannen tegen de staat en officier van justitie Frits Posthumus. Bullens vindt dat zijn eer en goede naam zijn aangetast, hij wil rehabilitatie.

In 2005 werd Bullens bekritiseerd door de commissie-Posthumus die onderzocht hoe een onschuldige kon worden veroordeeld voor de Parkmoord. Bullens begeleidde Maikel (11), de jongen die in 2000 met de vermoorde Nienke in een park was gevonden. Ze waren beiden slachtoffer geworden van een zedendelinquent. Bullens gaf de politie een geluidsopname van een vertrouwelijk gesprek tussen hem en Maikel en vertelde rechercheurs dat de jongen een xe2x80x98groot geheimxe2x80x99 had. Daardoor kwam Maikel even in beeld als verdachte. Ook is Bullens verweten dat hij niet ingreep toen de politie Maikel keihard verhoorde. Bullens zelf vindt dat hij weinig verkeerd heeft gedaan: er is sprake van een samenzwering, met als doel de schuld van de Parkmoord af te schuiven op een relatieve buitenstaander.

Zijn beroepsvereniging kwam in 2006 tot de conclusie dat het terecht was dat hij niet ingreep tijdens de verhoren; dat zou niet de taak zijn van een pedagoog. Hij kreeg wel een officixc3xable waarschuwing voor het overtreden van richtlijnen. In de Volkskrant zegt advocaat Trooster: xe2x80x98Bullens had net als het OM direct moeten toegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Dan was dit niet zoxe2x80x99n probleem voor hem geworden.xe2x80x99

Wat Bullens volgens de richtlijnen precies fout heeft gedaan weet ik niet, als mens is hij voor mij door de mand gevallen door zijn houding jegens Maikel en zijn ouders. De jongen is aan een soort nazi-verhoor onderworpen, was volkomen onschuldig, had zelf een gruwelijke traumatische ervaring meegemaakt en Bullens zat erbij en keek ernaar: hij vertrouwde Maikel niet. Ik kan me alle haatgevoelens van de ouders richting Bullens levendig voorstellen, maar hij vertikte het om excuus aan te bieden. Dan ben je hxc3xa9xc3xa9l klein. Ook deze procedure getuigt van een houding ‘tegen beter weten in’: alles voor je ego en je gelijk.

FreekdejongeToen ik dit stukje zat te tikken, schoot mij de naam van Freek de Jonge te binnen. Ook hij was zo’n icoon, de dominee van het cabaret, een autoriteit, boven alles en iedereen verheven. Wee degene die het waagt zijn steeds humorlozer grappen en zijn gepreek te bekritiseren. Met Marc-Marie Huijbregts ging hij ongenadig in de fout. Dat had opgelost kunnen worden als hij zijn excuus had aangeboden, maar nee hoor, in plaats daarvan ging hij wild om zich heenslaan. Met als laatste hoogtepunt dat hij getergd het Boekenbal verliet. Het is eenzaam aan de top.

In juni 2006 schreef ik over de affaire Bullens:

Ruud Bullens liegt, Nova heeft gelijk en twee waardeloze NRC-journalistes laten zich wat wijsmaken. Of: Bullens spreekt de waarheid, Nova liegt en NRC heeft gelijk. Of ik ben gek. Of iemand moet nog een variant kunnen verzinnen. In het dagboek van 21 april schreef ik over de uitzending van Nova (Schiedamse parkmoord) hoe de vader van Maikel (foto rechtsonder) uit de doeken deed hoe Bullens zijn zoontje voor leugenaar had uitgemaakt en onder druk had gezet. Ik schreef toen:

Iemand die zichzelf ‘zeer deskundig’ noemt, moet tamelijk wanhopig zijn. Zelden iemand zo genadeloos door de mand zien vallen als gedragsdeskundige Ruud Bullens gisteravond in Zembla. Hij was aanwezig bij de verhoren van Maikel, in de Schiedamse parkmoord. Liegen, voor politieagent spelen en critici de mond proberen te snoeren, het is haast onvoorstelbaar.En daar tegenover Ron, de vader van Maikel, die de redelijkheid zelve is en met een fatsoenlijk excuus genoegen had genomen. Je zou zeggen dat een gedragsdeskundige als geen ander zou moeten weten hoe hij met mensen moet omgaan, ook in zo’n situatie, maar je ziet het vaker: zodra het over henzelf gaat, is de ‘deskundigheid’ ineens ver te zoeken. Het lijkt mij dat zijn naam voorgoed besmet is.

Maikelvaderron1180_1 Dat was toen. Vandaag behandelt de beroepsvereniging van pedagogen (NVO) een officixc3xable klacht tegen Bullens. De klacht is op verzoek van Bullens zelf ingediend. Voor Bullens is dit, zoals hij het zelf zegt, de enige manier om zijn handelen te laten toetsen. Wat lees ik in NRC Handelsblad, gistermiddag, in een artikel van de redactrices Sheila Kamerman en Rinskje Koelewijn? "Wat had ik moeten doen," vraagt Bullens. Hij zat achter spiegelglas toen de rechercheurs Maikel verhoorden. "Had ik ertussen moeten springen?" En: Maikel was onder druk gezet zijn verklaringen aan te passen. Bullens was daar niet bij.

Het staat er echt.

Hebben de dames redactrices de uitzending van Nova niet gezien, of is mijn geheugenkaart aangetast? Ik meen me toch stellig te herinneren dat ik Bullens tegen Maikel tekeer zag gaan op de meest vreselijke wijze waarop ik ooit een kind behandeld heb zien worden door een deskundige. Ik mag toch hopen dat die uitzending van Nova niet uit het collectief geheugen is gewist. Kan zijn dat ik het allemaal verkeerd zie, dan ben ik rijp voor deskundige hulp. Bij Bullens kan ik niet terecht, vrees ik. NRC meldt: "Het is even stil geweest, zegt Bullens, maar inmiddels liggen de dossiers waarin justitie zijn oordeel vraagt weer in stapels op zijn bureau."   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: