Woensdag 12 maart: Connie, Koos & Kelly

12 Mar

Ischa1_2Vanavond in ‘Profiel’ aandacht voor schrijfster Connie Palmen en de manier waarop zij met werkelijkheid en fantasie omgaat. Een thema dat mij nogal interesseert. Het schijnt onder persvrijheid of weet ik wat voor vrijheid te vallen, maar ik heb daar altijd al moeite mee gehad: dat je een roman kunt schrijven waarin iedereen precies weet over wie het gaat en die je van alles en nog wat in de schoenen schuift – van moord tot kinderverkrachting – maar dat je zegt: ‘t is een roman! Het is niet echt gebeurd! Wat zijn jullie toch dom dat je dat niet snapt!

In elk geval vond de leraar over wie Connie een van haar eerste boekjes schreef het niet prettig: als hij op dat moment al niet van school was geweest, had hij ontslag gekregen. Later haalde Connie dit soort geintjes uit met Ischa Meijer en met componist Peter Schat, die ze geheel ten onrechte van een moord beschuldigt. Niet alleen in de roman, maar in interviews erom heen wekte ze op z’n minst de suggestie dat er een kern van waarheid in zat. Literatuur hxc3xa8?

Een column van mij over dit onderwerp (hoer en hoerenloper) staat hier. En op de betaalsite staat de reportage Connie Palmen en andere moordzaken

                                                                   *

Bomcoverweb_2Toen we gisteravond uit Paradiso (Kris Kristofferson) kwamen passeerden we het Boekenbal. Er liepen wel mensen van wie je kon denken dat het schrijvers waren. In het kader van de Boekenweek maakte fotograaf Koos Breukel een portret van de schrijver Bernlef, voor de achterflap van het Boekenweekgeschenk ‘De pianoman’. In het kader van de napsueringen voor ‘Bom in de Laurierstraat’, over de aanslag op kunstenaar Rob Scholte, heb ik een paar jaar geleden contact gehad met Koos Breukel. Dichter Koos Dalstra beschuldigde hem van een soort judasrol, maar er speelde ook iets met een meisje en de galeriehouder die getrouwd was met Astrid Holleeder (zus van) kwam ook nog even langs. Achteraf een tamelijk hilarisch hoofdstuk, ik hoop het vandaag online te krijgen.

Werk van Koos Breukel is vanaf 22 maart onder meer te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en Fotomuseum Den Haag.

                                                             *

Kellypelkman1bweb_2De GGZ-crisisdienst in Eindhoven heeft geen verkeerde diagnose gesteld van Monique G. uit Dommelen, die op 10 januari 2006 haar dochtertje Kelly Pelkman (6) vermoordde in januari 2006. Een broer van Monique had klachten ingediend tegen de psychiater en de sociaalpsychiatrisch verpleegkundige van de crisisdienst van GGZ Eindhoven. De psychiater zou een verkeerde diagnose hebben gesteld en had de moeder daags voor de moord moeten laten opnemen omdat ze door een ernstige psychose een gevaar vormde.

Verder zou de cruciale informatie hebben achtergehouden voor Bureau Jeugdzorg, maar volgens het tuchtcollege is er geen verkeerde diagnose gesteld en de beslissing om de behandeling te bexc3xabindigen lag niet bij deze psychiater,de verpleegkundige was bevoegd zelf te constateren dat het beter ging met de moeder.

Het is hoe dan ook een uitermate trieste geschiedenis. Moeder Monique was een lesbische relatie aangegaan en daarbij was de kleine Kelly tussen wal en schip geraakt. Vader Gerrit was buitenspel gezet, zag het allemaal met lede ogen aan maar kon niets doen. Na de moord op Kelly probeerden Monique en haar vriendin zelfmoord te plegen, maar dat lukte niet.

De trieste dood van Kelly Pelkman staat op het betaaldeel, maar wie met de zoekfunctie op deze site googelt komt ook een heel eind.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: