Maandag 10 maart: Onschuldig in Honduras

10 Mar

Er zitten maar weinig mensen onschuldig in de gevangenis. In het kader van het boek over Thea Moear (xe2x80x98De Godmother in Panamaxe2x80x99) passeert ook een heel rijtje gedetineerden de revue en daarbij is xe2x80x98onschuldxe2x80x99 niet het eerste dat bij je opkomt. Tot ik vorige week dominee Arie de Boer van de Stichting Epafras sprak.

Hij bezocht Thea ook een aantal keren en toen kregen we xe2x80x99t erover wat hij in zijn periode als gevangenispastor het meest schrijnende geval vond. Daar hoefde hij niet lang over na te denken: een Nederlandse jongen die al een jaar of acht, negen in de erbarmelijke gevangenis San Pedro Sula in Honduras zit. Het land heeft geen verdrag met Nederland en dat betekent dat het een vrij uitzichtloze situatie is.

“Hij heeft nog tien jaar te gaan. Hij is de enige van allen die ik bezocht heb die onschuldig vastzit. Zelfs de politie geeft aan dat zijn arrestatie destijds een vergissing is geweest. En toch lukt het tot op de dag van vandaag maar niet hem vrij te krijgen. Pogingen daartoe door verschillende instanties gaan wel onverminderd voort. Toen ik hem voor het eerst bezocht was hij volkomen wanhopig en ziek. Ik weet als de dag van gisteren hoe het bezoek aan hem mij aangreep. Wat kon ik nou voor deze man betekenen? Wat is pastoraat onder deze omstandigheden? Terwijl ik in 2001 voor het eerst met hem praatte werd er in onze onmiddellijke nabijheid iemand doodgestoken. Dat gebeurt regelmatig, vertelde hij mij.”

Dit laatste citaat komt overigens van de website van Epafras. Ik kon er verder niet veel over vinden, maar wie gaat zoeken op de naam van de gevangenis komt de meest gruwelijke verhalen tegen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: