Maandag 10 maart: Onschuldig in Honduras & Mandy

10 Mar

Mandypijnenburg2webEr zitten maar weinig mensen onschuldig in de gevangenis. In het kader van het boek over Thea Moear (xe2x80x98De Godmother in Panamaxe2x80x99) passeert ook een heel rijtje gedetineerden de revue en daarbij is xe2x80x98onschuldxe2x80x99 niet het eerste dat bij je opkomt. Tot ik vorige week dominee Arie de Boer van de Stichting Epafras sprak.

Hij bezocht Thea ook een aantal keren en toen kregen we xe2x80x99t erover wat hij in zijn periode als gevangenispastor het meest schrijnende geval vond. Daar hoefde hij niet lang over na te denken: een Nederlandse jongen die al een jaar of acht, negen in de erbarmelijke gevangenis San Pedro Sula in Honduras zit. Het land heeft geen verdrag met Nederland en dat betekent dat het een vrij uitzichtloze situatie is.

"Hij heeft nog tien jaar te gaan. Hij is de enige van allen die ik bezocht heb die onschuldig vastzit. Zelfs de politie geeft aan dat zijn arrestatie destijds een vergissing is geweest. En toch lukt het tot op de dag van vandaag maar niet hem vrij te krijgen. Pogingen daartoe door verschillende instanties gaan wel onverminderd voort. Toen ik hem voor het eerst bezocht was hij volkomen wanhopig en ziek. Ik weet als de dag van gisteren hoe het bezoek aan hem mij aangreep. Wat kon ik nou voor deze man betekenen? Wat is pastoraat onder deze omstandigheden? Terwijl ik in 2001 voor het eerst met hem praatte werd er in onze onmiddellijke nabijheid iemand doodgestoken. Dat gebeurt regelmatig, vertelde hij mij."

Mandypijnenburg1webDit laatste citaat komt overigens van de website van Epafras. Ik kon er verder niet veel over vinden, maar wie gaat zoeken op de naam van de gevangenis komt de meest gruwelijke verhalen tegen.

                                        *

Wat is onschuldig? Vorige week stonden bij de rechtbank in Breda de xe2x80x98loverbroersxe2x80x99 terecht die er verantwoordelijk voor zijn dat Mandy Pijnenburg (19) uit Tilburg in juli 2006 in de Dominicaanse Republiek wegens drugssmokkel is opgepakt en veroordeeld tot tien jaar. Het gaat om de heren Dennis(23), Rafaxc3xabl(22) en Delano P.(31) uit Papendrecht. Ze dwongen Many tot prostitutie en cocaxc3xafnesmokkel. Twee van de drie broers zouden haar hebben verkracht.

Dennis en Rafaxc3xabl beweren dat ze niets met deze zaak te maken hebben en Mandy niet eens kennen, broer Delano kende haar wel. In het voorjaar van 2006 had Mandy hem op het station in Rotterdam ontmoet. Ze bleef die nacht bij hem slapen, later belde hij haar op: hij zei dat hij verliefd was. Ze ontmoetten elkaar opnieuw, Delano was heel lief voor haar, maar toen zouden zijn twee broers Mandy hebben geslagen en bedreigd. Als ze niet de hoer wilde spelen zouden ze haar zusje vermoorden. Dus ging Mandy als prostituee aan de slag in Amsterdam en Den Haag. Later verkrachtten de broers haar op haar kamer in Tilburg.

Mandymoeder1webToen ze dat aan de buitenwereld vertelde, mocht ze haar eigen straf kiezen: een pink breken, een brandmerk in haar hals of een boete van tienduizend euro. In juli moet ze naar de Dominicaanse Republiek reizen, anders zou haar familie worden vermoord. Ze wordt aangehouden met 22,7 kilo cocaxc3xafne in haar bagage. In september 2005 zouden de gebroeders P. vijftien kilo cocaxc3xafne vanuit Mexico naar Schiphol hebben gesmokkeld. Daarvoor was een 20-jarige studente uit Eindhoven ingeschakeld die hiervoor 5000 euro van Rafaxc3xabl P. had gekregen.

(foto links: Mandy’s moeder op weg naar de gevangenis, voor ‘Gevangen in het buitenland’)

De straf voor Mandy is inmiddels gehalveerd tot vijf jaar. Wie gexc3xafnteresseerd is in een reportage over iemand die ook onder merkwaardige omstandigheden in een buitenlandse gevangenis terechtkwam leze ‘Adriana’s trip naar Trinidad’ (in het betaalgedeelte)

                                                                     

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: