Maandag 3 maart: de moord op Pascal Keijzer

3 Mar

Pascalkeijzer2Op koninginnedag 2007 is bij Zwaagdijk een van de erbarmelijkste moorden van vorig jaar gepleegd, op de 16-jarige Pascal Keijzer. Twee drugshandelaren reden met opzet met hun auto over hem heen. Ze waren niet tevreden over de kwaliteit die Pascal had geleverd. In februari stonden de verdachten in Alkmaar terecht. Emiel T.(37) en Michel van B. (41) zijn veroordeeld tot respectievelijk vijftien en acht jaar.

Op de zitting gaven de mannen elkaar de schuld. Vaststaat dat Pascal was meegenomen in de auto van Emiel, dat er in Zwaagdijk is gestopt en dat Pascal daar in zijn nek is gestoken en daarna met de auto is overreden. Volgens Emiel had Michel op het lichaam van Pascal staan springen en was hij per ongeluk over het been van het slachtoffer gereden.

Dat beide mannen veel straf verdienen staat buiten kijf, maar er bereiken mij al een paar weken vanuit het Noord-Hollandse berichten dat er toch iets vreemds aan de hand is met die zaak. Mensen die betrokkenen kennen geloven niet dat Emiel het xe2x80x98breinxe2x80x99 is en de meeste straf verdient. Emiel is eigenlijk de schlemiel, maar hij had niet zoxe2x80x99n goede advocaat als zijn kompaan. Emiel beweert dat hij samen met Michel een beetje coke ging halen bij Pascal, Michel zou Pascal de keel hebben afgeknepen met een tang. Michel sprong weer in de auto en op de vlucht is Emiel over het been van Pascal gereden. Emiel was doodsbang voor Michel en durfde daarom geen aangifte te doen of er melding van te maken. Verkeerde plek, verkeerde tijd.

Inmiddels heeft Emiel wxc3xa9l een goede advocaat, voor het hoger beroep: niemand minder dan Bram Moszkowicz.

                                                                             *

Anoeskamonument3webOplettende bezoekers die de reacties volgen hebben wellicht het berichtje van Chiel Grishaver gezien die wil dat alle verhalen over Anoeska, het meisje van de Euromast, van de site verdwijnen. Ik heb in de loop der jaren heel veel verhalen over hem en zijn strijd voor ‘een monumentje voor Anoeska’ gemaakt. Het laatste was in januari voor Panorama: de onthulling van het monumentje.

Het verhaal begon destijds met ‘het meisje van Nulde’: dat triggerde Grishaver om het dossier op te vragen over hoe zijn eigen dochtertje was vermoord door de nieuwe vriend van zijn ex. Het bleek dat kinderartsen, kinderbescherming en de politie heel wat steken hadden laten vallen. Hij begon een zeer volhardend gevecht om gerechtigheid en om de schuldigen aan de kaak te stellen. Na heel veel tegenwerking resulteerde dat uiteindelijk in het monumentje.

Om zoiets te kunnen doen moet je over een bepaalde verbetenheid beschikken. Maar dat kan ook wel eens wat doorslaan. Vind ik. Toen ik een paar weken geleden begon met de betaalsite – alleen voor de reportages – reageerde Grishaver zeer verongelijkt. Hij eiste als nabestaande gratis toegang en als hij dat niet kreeg moest ik alle verhalen over Anoeska weghalen. Ik meldde hem dat ik dat eigenlijk onzin vond: hij had ruimschoots de gelegenheid gehad het allemaal te lezen, ik wilde ze ook nog wel naar hem mailen, maar dit ging mij iets te ver. Als hij het netjes had gevraagd had ik hem de code ook nog zo toegestuurd, maar ik houd niet van dit soort dreigementen.

Vervolgens kreeg ik een mail waar de honden geen brood van lusten, inmiddels dreigt hij met een advocaat en allerlei procedures. Is misschien wel een goed idee, ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de Raad voor de Journalistiek hiervan vindt. Als die het de moeite waard vindt zich hierin te verdiepen.

De reportage over Anoeska staat (nu nog) hier.

Aanvulling: inmiddels heb ik na ampele overwegingen besloten Grishaver gratis toegang te verlenen.

                                                                          *

MeinkampfhbvlHxc3xa8hxc3xa8, het is toch nieuws. De Volkskrant meldt vandaag eindelijk ook dat er een luxe-editie van ‘Mein Kampf’ in Belgixc3xab is geconfisqueerd. Een ‘bron bij justitie’ heeft dat vrijdag bevestigd. Waren ze er toch nog aardig snel bij: het Belang van Limburg had mijn nieuwtje zaterdag al overgenomen, maar de bron van de Volkskrant (eigenlijk: ANP/Belga) waren er vrijdag dus al. 

No Responses to “Maandag 3 maart: de moord op Pascal Keijzer”

  1. Jan & Alleman March 3, 2008 at 7:56 pm #

    @ HJK …:
    “Aanvulling: inmiddels heb ik na ampele overwegingen besloten Grishaver gratis toegang te verlenen.”

    CHAPEAU!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: