Zondag 2 maart: wij hebben het niet gewisst

2 Mar

BelastingdienstIn momenten van concentratieverlies kun je op de computer wel eens iets doen waarvan je even later denkt: dat had ik beter niet kunnen doen. Bij de belastingdienst zijn 730.000 elektronische aangiften in het digitale hiernamaals verdwenen en – wonderen daargelaten – zullen ze hieruit niet terugkeren. Tenzij een Hogere Macht (het Digitale Zesde Zintuig?) ingrijpt.

Wat mij zo interesseert is: wie heeft er op de knop geduwd? Is er xc3xa9xc3xa9n persoon aan te wijzen die de fout heeft gemaakt, welke samenloop van omstandigheden heeft ertoe geleid dat dit kon gebeuren? Exc3xa9n elektronische aangifte kwijtraken, allah, dat kan gebeuren. Tien ook. Duizend ook, maar zoveel? Of is er een ochtendvergadering geweest waarbij een hele afdeling besloten heeft: dat bestand kan wel weg?

Wij hebben een vriend bij de belastingdienst. Ik heb hem de laatste dagen nog niet gesproken, maar ik ben bang dat ik niet de enige ben die vraagt: "En? Wist je niet dat dat het delete-knopje was?" Ik denk dat hij gaat zeggen: "Ich habe es nicht gewisst." Tenzij…

 

No Responses to “Zondag 2 maart: wij hebben het niet gewisst”

 1. Frans Faase March 2, 2008 at 12:41 pm #

  Ik begrijp dat de gegevens niet verloren zijn gegaan maar als gevolg van een bug onbruikbaar zijn geworden. Ik heb zelf werkzaam als software engineer en heb dit soort dingen wel eens meegemaakt. Hoe het precies in elkaar zit in dit geval weet ik niet, maar ik vermoed dat ergens bij de verzending en/of verwerking een deel van de data verminkt is geraakt en het niet meer mogelijk is om deze verminking te herstellen. De data is dus nog wel aanwezig, maar waardeloos.

 2. Grishaver March 2, 2008 at 6:27 pm #

  H.J.K. Ik wil dat je alles verwijderd van Anoeska en wel voor het einde van dit weekend. Ik heb je dit gisteren ook al geschreven per email. Dus graag snel actie vanuit jouw kant !!

 3. patrick March 2, 2008 at 6:40 pm #

  en anders als hij dat niet doet grishaver?
  Waarom zet je het neer als je het eigenlijk niet wilt?

 4. B-dog March 2, 2008 at 8:12 pm #

  Ja Hendrik Jan, en leeg ook meteen de google-cache even….. 🙂

 5. koos koets March 4, 2008 at 12:10 pm #

  Het verhaal van Frans klopt wel, ik ben zelf ook software engineer. Wat wel ontzettend suf is, is dat er niet systematisch getest is. Als wij applicaties of websites bouwen, maken we voor alle belangrijke taken een zogenaamde unit test. Deze wordt automatisch gedraaid, en op die manier kan er niet per ongeluk iets tussen de spaken komen zonder dat dit gemerkt wordt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: