Zaterdag 1 maart: Mijn Strijd

1 Mar

MeinkampfhbvlIn Duitsland maakt men zich druk over een boek dat ‘Unser Kampf’ heet en dat rechtstreeks verwijst naar Adolf Hitler’s ‘Mein Kampf’, in Belgixc3xab besteedt Het Belang van Limburg behoorlijk aandacht aan mijn ‘primeurtje’ over de vondst van het unieke exemplaar van Mein Kampf bij een Nederlander in Neerpelt. Toevallig een kennis van mij, zodoende hoor je nog wel eens wat, nietwaar? Is zelfs op een rare manier nog een verband met Patrick van der Eem (zijn vrouw werkte voor hem), maar daar zullen we ‘t even niet over hebben.

In Nederland vinden de kranten het niet interessant. Daarom toch maar even wat gegevens van onze Belgische collega’s.

Het gaat (zeer waarschijnlijk) om een jubileumeditie die zo’n 50.000 euro waard is. "Dit uiterst zeldzame exemplaar van een hoge legerofficier van Hitler werd in januari 2004 gestolen uit het Nationaal Oorlogs- Verzetsmuseumen in Overloon. De verzamelaar van nazi-spullen beweerde het boek ter goeder trouw gekocht te hebben voor zoxe2x80x99n 500 euro. Het dateert uit 1936. Het boek is bijzonder groot – zowat een halve meter op dertig centimeter – en weegt tussen de 20 en 30 kilo. "Het is een zeldzaam exemplaar. Hitler schonk het aan hoge officieren van het Duitse leger", zegt directeur Erik Van den Dungen van het oorlogsmuseum in Overloon. Dit in leder ingebonden boek zou de Fxc3xbchrer indertijd cadeau gedaan hebben aan Seyss-Inquart.

Begin 2004 openden inbrekers de nooddeur met veiligheidsglas met grof geweld. Museumdirecteur Van den Dungen: "We zijn nog niet zeker dat het gevonden boek daadwerkelijk uit ons museum komt. De politie heeft ons wel verwittigd maar we hebben het boek nog niet gezien. Mocht het van ons zijn, trekken we zeker een paar flesjes bier open."

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: