Vrijdag 29 februari: de dominee & de boeken

29 Feb

Carlagraf12325 Ik ben helemaal om: het Zesde Zintuig bestaat. Hier en daar haperde het wat, met de helderzienden op de plek waar Peter Smit was doodgeschoten, xc3xa9xc3xa9n van de piskijkers meende een kind op de fiets te ontwaren in zijn straal, maar uiteindelijk heeft Beau van Erven Dorens in samenwerking met RTL4 (en met dank aan de KRO) overtuigend aangetoond dat er hogere machten in het spel zijn. Een van de deelnemers kreeg eerst de naam ‘Peter’ door en later ‘Smit’. Geen speld tussen te krijgen. Ik zou haast durven spreken van het Zevende Zintuig.

Wie zich niet door straling laat leiden en wat nuchtere feiten (en foto’s) over Peter Smit en weduwe Carla Roovers wil (en geen bezwaar heeft tegen het betaalsysteem): zie onder anderen Peter ‘Hurricane’ Smit is uitgeraasd

                                                                    *

MeinkampfIs er een schrikkelmoord? Ik ben nog aan het zoeken, maar ik krijg nog geen hits. Gisteren had ik het over ‘Mein Kampf’. Merkwaardig dat niemand dat bericht heeft opgepikt, van die huiszoeking over het gestolen exemplaar, er was destijds toch aardig wat publiciteit over.

Het Nederlands Dagblad rept vandaag van een ander ‘verboden boek’. Het was mij tot nu toe ontgaan, maar het boek met het levensverhaal van ds. J. Mijnders, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, is uit de handel gehaald. Een familie die in het boek beschreven wordt, zegt dat het verhaal over hen ‘van begin tot eind gelogen xe2x80x99 is. Er is een overeenkomst gesloten tussen de betrokken partijen. Behalve dat het boek uit de handel is genomen, krijgt de familie een schadeloosstelling en komt in het Reformatorisch Dagblad een advertentie waarin staat dat ds. J. Mijnders ‘onwaarheden’ over de familie heeft verteld, zegt D. Lans. Hij is de zoon van A. Lans, over wie het gewraakte verhaal gaat.

In het boek ‘Hulp van God verkregen hebbende. Uit het leven van ds. J. Mijnders’ beschrijft W.B. Kranendonk, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, de levensgeschiedenis van de emeritus predikant. In het hoofdstuk ‘Kennelijke ontmoetingenxe2x80x99 vertelt Mijnders (86) over Adam Lans uit Ridderkerk en zijn familie. Mijnders vertelt, waarbij hij Lans soms letterlijk citeert, dat de man psychisch in de knoop zat. Hij verhaalt van Lans’ eerste gang aan het avondmaal en van allerlei andere ontmoetingen, tot aan zijn sterfbed toe, zo xe2x80x99n anderhalf jaar geleden. De familie Lans werd door kennissen op het bestaan van het boek geattendeerd, vertelt zoon Lans, zelf lid van een Oud Gereformeerde Gemeente. Allerlei feiten kloppen volgens hem niet.

De tweede druk van het boek wordt niet verder verspreid, boekhandelaren is verzocht het boek niet meer te verkopen. Binnenkort verschijnt een aangepaste derde druk. Auteur Kranendonk wil niets over de zaak zeggen. In een reactie zegt ds. Mijnders: ‘Ik bemoei mij er helemaal niet mee. Dit is een zaak van de uitgever.’

Bij bol.com hebben ze ‘t niet.

                                                                                                 *

PetercolumnHet zal de bladenlezer niet ontgaan zijn dat Panorama en Nieuwe Revu deze week allebei nogal uitpakken met een verhaal over de achtergronden van Patrick van der Eem, de Joran-infiltrant. Uiteraard wil ik mijn geachte en gewaardeerde collega’s niet afvallen, ik moet aan mijn positie denken – zeker nu de betaalsite niet de gehoopte redding lijkt te worden – maar laat ik er dit over zeggen. Er waren twee zaken waar ik iets over had gehoord en die me over onze vriend Patrick interessant leken. Geen van beide komen in de – samen – toch erg uitvoerige stukken voor. Voor de rest: op zijn site veegt Peter de Vries vanaf drie uur vanmiddag de vloer aan met de betreffende stukken. Zie www.peterrdevries.nl

Voor alle duidelijkheid: dat van die betaalsite is een grapje, maar gezien allerlei reacties leg ik het nog een keer uit: het gaat er niet om dat ik er iets aan moet verdienen, het is om verschillende redenen gewoon niet erg handig mijn reportages gratis online te hebben. Sorry.

                                                                                 *

Beste Ali N.(23) en Ozgxc3xbcr C.(28) uit Alkmaar: voor een goed gesprek kunnen jullie altijd even contact met mij opnemen, ik ben vandaag en morgen beschikbaar.

(deze twee hoofdverdachten van de moord op Willem Endstra mogen niet langer worden vastgehouden. De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat het Openbaar Ministerie met meer en zwaarder bewijs had moeten komen om de twee vast te blijven houden. Ze zitten al ruim een jaar in voorarrest).

No Responses to “Vrijdag 29 februari: de dominee & de boeken”

 1. D February 29, 2008 at 9:35 am #

  HJ,

  dan ben ik benieuwd naar de ‘redenen’ om een betaalsite voor je reportages in het leven te roepen.

  Doe sportief en stop met enige vorm van betaling voor je site. Je weblog wordt al gewaardeerd, ik zie geen toegevoegde waarde om een betaalsysteem te gebruiken.

  Groeten

 2. Fred February 29, 2008 at 10:47 am #

  De column van Peter R. de Vries is geestig, maar er valt wel iets op af te dingen. De Vries geeft af op deskundigen als ‘balorige strafrechtadvocaten’; alsof die niet het hele jaar door bij Peter aan tafel hun zegje mogen doen als dat zo uitkomt. Het gebruik van anonieme bronnen is volgens mij iets dat De Vries ook weleens doet. En dat iemand niet beschuldigd mag worden voordat hij door de strafrechter is veroordeeld; dat klinkt wel als een heel vreemd verwijt uit de mond van De Vries. Te meer omdat Revu schrijft dat Van der Eem voor een inbraak nooit vervolgd is omdat de slachtoffers – zijn ouders! – geen aangifte wilden doen.
  Maar hij slaat de plank echt mis als hij doet alsof Van der Eem nu op de grill wordt gelegd, terwijl Joran van der Sloot een soort underdogpositie krijgt. Dat is niet waar. De uitzending van Peter was een media-event van de eerste orde. De mensen zijn nieuwsgierig naar de persoon van Van der Eem, zeker omdat er – om begrijpelijke redenen, overigens – schimmig over zijn verleden is gedaan. Dat doet niks af aan het feit dat Joran inderdaad de kwaaie pier is. Maar dat was volgens mij niemand vergeten…

 3. Koen February 29, 2008 at 10:54 am #

  Waarde collega,

  ben het niet met je eens omtrent de verhalen over de achtergrond van Patrick van Eem. In mijn geval: werd gebeld door jongens uit het mileu in en rondom Arnhem die het spuugzat waren dat Patrick zo onbaatzuchtig over wilde komen. Want: heroinedealer, drugsrunner etc. Heb het gepubliceerd, expliciet in het artikel vermeld dat het feit dat het anonieme bronnen betrof niet sterk was, en de rest is gewoon 100% de waarheid. Door drie resp. vier zegslieden bevestigd, die in mijn ogen goede reden hadden om anoniem te blijven. Zij vertelden nog veel meer over Patrick dat ik onvoldoende bevestigd heb gekregen om te publiceren. Overigens wordt in mijn artikel nergens de ‘prestatie’ van Patrick om Joran eindelijk te laten praten, aangevallen. Die staat, dat is journalistieke historie.
  Grappig aan de verbeten reactie van Peter is dan ook, dat hij nergens de inhoud betwist of onwaarheden opsomt. Hij ageert vooral tegen de vorm. En hij trekt over de inhoud een bekend journalistiek rookgordijntje op: Patrick heeft het er immers over gehad, c.q. iets summier over gezegd. Twee mogelijkheden: of Peter heeft zijn huiswerk niet gedaan over Patrick (denk ik niet) of hij maakte de inschattingsfout te denken dat het wel los zou lopen. Maar, zoals ‘perschef’ Peter Schouten in de media verwoordt: alles komt in het boek van Patrick te staan. Dus dan gaat het eigenlijk alleen maar om een voortijdige publicatie.
  Tja, en dan trap je op de steeds langere tenen van een steeds meer opzwellend ego. Wie niet onvoorwaardelijk voor mij is, is tegen mij. Niet nodig, de uitzending over Joran was een prima stukje journalistiek werk. Jammer dat dat wordt genivelleerd door de boodschapper die iets minder goed nieuws over je held brengt te willen afschieten. En als dat dan ook nog op zo’n denigrerende manier gebeurt (Duckstad, jaloezie etc.) laat je je wel erg kennen. Sarcasme is immers, leve de oneliners, de ironie van de verliezende partij.

 4. Anonymous February 29, 2008 at 11:28 am #

  mooie woorden Koen !

  zo is het
  en niet anders …

 5. brombeer February 29, 2008 at 12:20 pm #

  @
  Voor alle duidelijkheid: dat van die betaalsite is een grapje, maar gezien allerlei reacties leg ik het nog een keer uit: het gaat er niet om dat ik er iets aan moet verdienen, het is om verschillende redenen gewoon niet erg handig mijn reportages gratis online te hebben.

  je komt gewoon over als n vieze geldwolf zo te lezen zit je er nogal mee dat er niemand in trapt,
  je schrijft voor verschillende bladen je verdient dus al lekker ,schrijft boeken die vast ook wel lekker verkopen anders was je daar al mee gestopt,en nu wil je over de rug van je internet lezers nog wat extra verdienen want het is natuurlijk nooit genoeg.
  blijf jij lekker stukkies schrijven die dan niemand leest,ik schreef liever gratis stukjes zodat nieuwsgierige mensen misschen je boek gaan kopen,nu stoot je je eigen lezers af,weet zeker dat r meer mensen zijn die op t punt stonden een boek van je aan te schaffen maar die nu net als ik denken laat maar zitten huur m wel bij de bibliotheek, gun jou geen stuiver meer.mensen als jij willen t onderste uit de kan halen is ook je goed recht maar ik doe r niet aan mee net zoals je meeste andere lezers zo te zien,blijf jij lekker schijven voor je 3 betaal lezers das vast een goede inkomens bron.

 6. Peter February 29, 2008 at 12:33 pm #

  Beste HJ,

  Ik lees je weblog elke dag met veel plezier, waarvoor dank. Ik heb ook geen enkel probleem met het feit dat je een betaalsite bent gestart omdat je niet al je reportages online wilt hebben. Het gezeur daarover vind ik zwaar overdreven.
  Ga zo door,

  Peter

 7. Ko van Dijk February 29, 2008 at 12:57 pm #

  Dank voor de geweldige tip HJ, ik ga ook een betaalsite beginnen net zoals Rob Vuurens. Wat je opmerkingen over het Zesde Zintuig betreft: Mirjam deed het heel erg goed voor de rest was het bagger. De wereld wil bedrogen worden. 11 maart is Tony Stockwell even in ons land. Wil je dit topmedium aan het werk zien mail me dan. Voor de rest over het ZZ verwijs ik naar mij nu gratis column. Haast je 🙂
  http://www.kovandijkvertelt.nl/?p=804

 8. ne-et February 29, 2008 at 2:24 pm #

  @ Ko,

  Als je een opname hebt gemaakt van de uitzending dan zie je duidelijk dat de laatste rasti rostelli even naar de bus (waar mevr. Smit inzit) kijkt, die werkelijk bij na tegen de stoeprand staat met halfgeblindeerde ramen, je ziet dat ie snel wegdraaid. De reportage van deze moord is zeer duidelijk op tv geweest. Deze man heeft haar zien zitten in de bus.
  Ne-et.

 9. Jan February 29, 2008 at 5:01 pm #

  Als nou xc3xa9xc3xa9n van die zgn helderzienden had gezegd: “ik krijg iets door….een letter “P”(mk)…..iets over een partijtje grondstoffen(olie) voor drugs(xtc)”… en “een geplande afpersing of ripdeal” dan had ik xc3xa8cht ‘om’-geweest nu…..maar helaas….zoals altijd zal ook nu de xc3xa8chte achtergrond wel weer nooit aan het licht komen.
  dacht trouwens dat het een ander soort programma was. meer in de trant van ‘we gaan nu wat oplossen,maar nee hoor. valt me errug tegen dat die vrouw zich hiervoor geleend heeft, voor een wedstrijdje wie de beste oplichter is.

 10. Johan February 29, 2008 at 5:47 pm #

  Weer typisch Nederlands om te zeiken over het betaal systeem! Je vind het toch ook normaal als de bakker je om geld vraagt voor zijn broodjes? Waarom moet een journalist dan zijn artikelen zomaar gratis weggeven??? Als jullie het dan allemaal zo belachelijk vinden moeten jullie zelf maar een weblog met alleen maar gratis informatie beginnen!

  HJ, ga vooral door met je uitstekende site en de afgeschermde berichten en verontschuldig je niet voor het feit dat je geld vraagt voor toegang tot goed geschreven artikelen waar je veel tijd en energie in hebt gestoken.

  Ik betwijfel overigens of je er veel mee zult verdienen (maar dat is geloof ik ook niet je bedoeling?). Ik denk dat met de promotie van je boeken (en directe verkoop) meer kunt verdienen. Adsense banners zullen niet zoveel opleveren, maar misschien werken affiliate links van Spy shops of zelfs reisaanbieders wel goed!

 11. Erik February 29, 2008 at 8:56 pm #

  @ Brombeer

  Dus als ik het goed begrijp werk jij 8 uur per dag voor je geld en als je overuren maakt, zeg jij tegen je werkgever, “dat doe ik voor niks, want ik heb mijn daglijkse bron van inkomen al verdient”.
  Jij bent gewoon een ongelovelijke zeikerd, iedereen heeft het recht om de vruchten te plukken van zijn of haar werk.

 12. Ko van Dijk March 3, 2008 at 10:04 pm #

  @Ne-et: “Als je een opname hebt gemaakt van de uitzending dan zie je duidelijk dat de laatste rasti rostelli even naar de bus (waar mevr. Smit inzit) kijkt, die werkelijk bij na tegen de stoeprand staat met halfgeblindeerde ramen, je ziet dat ie snel wegdraaid. De reportage van deze moord is zeer duidelijk op tv geweest. Deze man heeft haar zien zitten in de bus.
  Ne-et.”

  Je bedoelde afvaller “Glenn” Kun je helemaal gelijk in hebben. Ik schreef ook dat alleen Mirjam me boeide en de rest bagger was.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: