L. kan fluiten naar 'Zijn Kampf'

28 Feb

Update 11.30 uur:

MeinkampfToen ik het hoorde kwam het me ook wel bekend voor: mijn xe2x80x98contactxe2x80x99 L. verzamelt van die oude oorlogsspullen. Maar dat hij een gestolen exemplaar van Hitlers Mein Kampf in huis had was mij nooit opgevallen. Is ook niet zo vreemd: hoewel ik de laatste tijd menigmaal alle vogelstraten in het Belgische Neerpelt heb doorkruist, wist ik niet eens dat hij daar woonde. Sommige dingen vertel je niet.

Maar er is vanmorgen dus huiszoeking bij hem gedaan, door de Belgische politie, op verzoek van de Nederlandse politie. Het gaat vermoedelijk om het exemplaar dat in de nacht van zondag 11 op maandag 12 januari 2004 is geroofd uit het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Het gaat om een grote, luxe in (kunst)leer ingebonden editie die Hitler schonk aan Seyss-Inquart, zijn in Nederland gestalde vazal.

Berichtje van toen:

"De daders sloegen bij het museum de nooddeur met veiligheidsglas met grof geweld open. Het 10 millimeter dikke speciale glas van de tafelvitrine waarin het boek lag, werd met een steen versplinterd. Omdat het exemplaar onverkoopbaar is, gaat de directie van het museum ervan uit dat de dader gezocht zijn particuliere verzameling heeft willen uitbreiden en gezocht moet worden in kringen van neo-nazi’s."

Officieel gaat het om verdenking van heling. En of het inderdaad om deze xe2x80x98Mein Kampfxe2x80x99 gaat is ook nog de vraag. Zo wel, dan is hij zo’n vijftigduizend euro waard. In 2003 had de groep Blood & Honour Nederland foto’s gemaakt in het museum. In mei 2004 is een 28-jarige man uit Venray gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal, maar het boek kwam toen niet boven water.

No Responses to “L. kan fluiten naar 'Zijn Kampf'”

  1. Henk February 29, 2008 at 11:30 pm #

    Over kostbare items uit de oorlog:
    Ik heb nog een puntgaaf nederlands persoonsbewijs uit de tijd van de 2e wereldoorlog met als nummer 0000001.
    De achternaam van de betreffende persoon begon met dubbel A, vandaar het nummer, ze was bij het bevolkingsregister gewoon het eerst aan de beurt. Geinig of niet? Zou die ook 50 ruggen waard zijn. Volgens hetzelfde verzetsmuseum wat jij noemt zou ie van onschatbare waarde zijn. En ik heb het niet gestolen of geheeld. en nee, hij is niet te koop. Hoewel…;-))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: