Donderdag 21 februari: Ferry, AFTh & Tinka @cetera

21 Feb

FreekdejongeUpdate 10.45 uur:

Er kwam een reactie binnen op het onderstaande stukje over Freek de Jonge en Marc Marie Huijbregts, ik zou Freek verkeerd hebben geciteerd, hij zou tegen Marc Marie hebben gezegd: "Ik moet jouw publiek niet in mijn zaal hebben." Zelf suggereert Freek dat ook op zijn site, dat het over het publiek gaat en misschien heeft hij dat bedoeld (al snap ik niet waarom hij nu dan zegt dat het een grap was), maar ik heb het even nagekeken (kan iedereen ook zelf doen): Freek zegt letterlijk: "Ik moet jou niet in mijn zaal hebben, jongen!" Staat hier, in het filmpje op 5.50.

                                                                               *

Ferryprocesvg Mogen we Ferry de K. feliciteren met zijn promotie of moeten we hem condoleren? De Telegraaf meldt dat commissaris Tom Driessen van de Nationale Recherche minstens 25 kopstukken uit de onderwereld definitief onschadelijk maken. Het gaat om de aanpak van topcriminelen van het ‘niveau Holleeder’, die volgens de recherche al jaren een leidinggevende rol in de onderwereld vervullen.

"Hoewel de Nationale Recherche niet wil zeggen om welke kopstukken het gaat, valt uit de gehanteerde criteria op te maken dat de lijst van tussen de 25 en 40 namen onder anderen wordt gevuld door topcriminelen als de voortvluchtige Dino S., Stanley H., Mink K., Ferry de K. en enkele prominente Hells Angels." Volgens de commissaris gaat het vooral om personen die we als beroepscrimineel aanmerken en die al jarenlang op leidinggevend niveau actief zijn in de onderwereld.

Nu kennen we Ferry de K. langer dan vandaag en dat hij bevriend is (geweest) met John Mieremet en bevriend is met Mink Kok is geen geheim. Ik weet het niet zeker, maar voorzover ik weet staat hij ‘in het milieu’ niet bekend als top-crimineel. Ben benieuwd wat hij er zelf van vindt. Zal hem meteen vragen of hij nu ook een balkje wil en geen De Kok meer.

                                                         *

Sevekemartin1Had nu eigenlijk in Arnhem willen zijn, bij de rechtbank, voor het proces tegen Martin (Marcel) T., de man die Louis Sxc3xa9vxc3xa8ke doodschoot. Toch maar niet. Bovendien hebben we al de gewichtige schrijver AFTh die op zijn manier verslag gaat uitbrengen, al kan het nog wel een paar jaar duren voor we dat kunnen lezen.

Als moord is het in wezen geen zaak waar ik anders veel aandacht aan zou besteden, het is in feite een vrij xc3xa9xc3xa9ndimensionale actie met ‘platte karakters’. De enige reden waarom ik er zelf naar toe had gewild is dat ik antwoord zou willen krijgen op de vraag: hoe is de politie er in hemelsnaam in geslaagd er zo verschrikkelijk lang over te doen om deze zaak op te lossen? Dat zijn van die details waar de rechtbankverslaggevers niet op letten of die ze niet belangrijk vinden. Het kan ook zijn dat de rechter uit pixc3xabteit met de politie dit aspect niet eens aan de orde stelt en dat de officier van justitie haar onderdanen slechts complimenteert met hun inzet.

                                                                      *

Tinka5225_2Vreemd hoe zo’n dag ineens kan verlopen. Eerst haasten om op tijd bij BNR te komen, het web-log deed gistermorgen wat merkwaardig en dat kost even tijd. Daarna geconstateerd hoe druk het was bij Klein Kalfje aan de Amstel, op de plek waar Peter La Serpe de kalashnikov in het water heeft gegooid, en toen op weg naar Capelle voor iets ingewikkelds. Dat ging door omstandigheden niet door en dan sta je bij Bodegraven (Seth Gaaikema: Ik zag een Bode Graven). De enige die min of meer in de buurt zit en die ik dringend moet spreken blijkt niet in mijn telefoon te staan en de enige van wie ik weet dat hij het nummer heeft is de vader van Tinka van Rooij.

CovermisdaadHuh? Tinka? Daar begon interviewer Paul van Liempt bij BNR ook uit zichzelf over, een uurtje eerder. Daarna komen er ook nog een heleboel lijntjes bij elkaar, tot en met het nieuws over de – terechte – aanklacht van Henk Rommy tegen de Nederlandse en de Verenigde Staten. Kijk ik even later in een Van der Valk op mijn mail, vraagt iemand hoe ze het boek De dynastie Van der Valk kan bestellen! En in een reactie op de website meldt iemand dat-ie het boek De Wereld van de Misdaad (DWVDM) heeft gekocht. Twee boeken op een dag! Veel gekker moet het toch niet worden!

Ik zou nu natuurlijk een linkje kunnen maken naar de reportages over Tinka, op de betaalsite, maar dat durf ik niet meer, dan worden de bezoekers pas echt link! Een sms’je sturen naar oplichters om zogenaamd een stem uit te brengen op een nep-zangeres is geen bezwaar, maar o wee als er betaald moet worden voor een doorwrocht verhaal op internet!

Men zou kunnen denken dat dit wat verongelijkt klinkt, maar dat valt mee. De kans dat de kosten van het betaalgedoe er binnen een jaar uit zijn, is te verwaarlozen. Er hebben tot nu toe nog maar drie mensen gebeld (of zoiets) en veel meer zal ‘t niet worden (per week). Schat ik. Voor alle duidelijkheid: het gaat alleen om de reportages, niet voor de dagelijkse teksten (en daarvan zijn er een heleboel). Het punt is dat ik mijzelf wat aan het kannibaliseren ben als die verhalen gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen. ‘t Is niet anders. En wie meer over Tinka wil lezen zoekt het zelf maar uit. 

                                                                    *

Moeten we ‘t nog
even hebben over Freek de Jonge en Marc-Marie Huijbregts. Ik begrijp heel goed dat Marc-Marie er niet over peinst nog in xc3xa9xc3xa9n programma met Freek te gaan zitten, de manier waarop hij is behandeld is uitermate schofterig en ik was vanaf dat moment helemaal Freek-zat. Dat Freek nu beweert dat dat een grapje was (‘Jongen, ik moet jou helemaal niet bij mij in de zaal") geeft aan dat hij geen dominee meer is, maar een gluiperige Farizeexc3xabr, een Zeeuwse Judas. En grappig was hij de laatste jaren ook al niet meer. Enige wat ik mij afvroeg: waarom nodigden ze hem bij De Wereld Draait Door niet uit op een dag dat Marc-Marie er niet was. De redactie zal toch ook wel weten dat er iets aan de hand was, of zijn het daar echt zulke sukkels?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: