Maandag 18 februari: Jan van Looyen & Dirk Holtman

18 Feb

Heinekendodererweb Freddy Heineken?

Ja, van dat bier.

Eh…

Nou, je hebt Heineken, dat bier, dat ken je wel? Heineken is geen rivier, zoals de Dommelsch of de Amstel, Heineken is een achternaam en de grote baas van dat bedrijf heette Freddy Heineken.

Ja?

Ja. En die is ontvoerd. Op een dag kwamen er vier mannen en die ontvoerden hem en zijn chauffeur Ab Doderer. Niet de broer van Swiebertje.

Swiebertje, wie is dat?

En toen vroegen ze om losgeld. Dat werd betaald en toen werden ze vrijgelaten. Dat heet: de Heineken-ontvoering.

Hebben ze die ontvoerders gepakt?

Ja, dat waren Cor van Hout, Willem Holleeder, Jan Boellaard en Frans Meijer.

Goh, interessant zeg. Ken jij die mensen.

Een beetje.

Is dat niet eng?

Ik overdrijf het een beetje, maar een jaar of wat geleden had iemand in Hilversum bedacht dat er een programma moest komen met misdaad. Of ik daar wat aan mee wilde doen (nee, het was niet dat van Peter R., dit was later). Daar volgt dan een gesprekje en dat gaat dan ongeveer zo. Ik heb er niet aan meegedaan, het programma is wel een succes geworden.

Nu kun je daar gemakkelijk wat lacherig over doen: dat de jongens en meisjes op de Hilversumse redacties vaak van toeten noch blazen weten, maar er zit ook een andere kant aan: als je al zo lang meedraait als ik vergeet je wel eens dat een jongere generatie die bagage niet heeft. Afgelopen week moest ik daar even aan denken. Voor het boek over Thea Moear (‘Wie is dat nou weer?’) wilde ik graag een reactie van Jan van Looyen. De rots in de branding van de Amsterdamse CIE (voorheen CID), de ‘sectie stiekem’. Door alle criminele wateren gewassen, opgegroeid met alle topcriminelen, alle stormen en hoofdcommissarissen doorstaan en ongetwijfeld de meest invloedrijke politieman die Amsterdam ooit heeft gehad. Achter de schermen, dat wel.

Ik had wat aanwijzingen dat hij zich in Colombia en omstreken had begeven om een en ander na te snuffelen. Nu weet je van tevoren dat hij daar geen commentaar op zal geven, maar sommige dingen moet je toch even vragen. Dat loopt via de afdeling persvoorlichting van de Amsterdamse politie. ‘Jan van Looyen?’ Nooit van gehoord… Wat niet wegneemt dat ze ‘m toch vrij snel te pakken hadden voor een reactie (geen).

Van die dingen.

                                                                                 *

   

Wallenweb"Als ik niet dood zou gaan, had ik het nooit verkocht," zegt de 60-jarige vastgoedhandelaar Dirk Holtman in NRC Handelsblad. In navolging van Charles Geerts verkoopt hij prostitutiepanden op de Wallen aan een woningcorporatie. Langzaam dooft het licht op de Wallen en niet eens doordat de Christenunie in de regering zit, maar omdat het PvdA-gezinde gemeentebestuur de strijdbijl tegen het hoerendom heeft opgegraven.

Nu gaat het mij niet om die panden, maar om de persoon van de heer D. Holtman. Zoals sommigen onder u – ik blijf het maar even deftig houden – wel weten ben ik bezig met een boek over ‘Godmother’ Thea Moear. Komt als het goed is in april uit. Gaat over haar post-Bruinsma-periode, in Panama, maar minstens zo veel over warme connecties in het Amsterdamse. In de gevangenis in Panama komt het woelige verleden van de Princess ook aan de orde. De Princess, op het Westeinde tegenover de Nederlandsche Bank, was de nog wat sjiekere tegenhanger van Yab Yum. Herman Brood was er kind aan huis, maar ook veel onderwereld.

TheacoverDe club is ooit begonnen als Bayadera, onder Leo Frantzen. Later kwam hij in handen van Willem Olyslagers en nog weer later was het John Mieremet die het pand beheerde. Deze Leo Frantzen is de man die tijdens een drugsruzie (had met Thea te maken) werd doodgeschoten door Klaas Bruinsma himself. Bruinsma was in de val gelokt, op de bovenverdieping zaten drie mannen klaar om hem aan te vallen. Exc3xa9n van hen: Dirk Holtman. Hij schoot op Bruinsma, die zwaargewond raakte.

Ik moet nog xc3xa9xc3xa9n dingetje uitzoeken: er wordt gezegd dat Theo Heuft ook iets met de Princess te maken heeft gehad. Zal hem eens bellen. Maar mocht iemand dat toevallig zo weten, dan scheelt mij dat weer tijd…

Over Holtman op de Wallen nog dit: vier panden aan het Oudekerksplein en een in de Warmoesstraat worden verkocht voor 6,6 miljoen euro en krijgen een nieuwe bestemming. Holtman is nog in onderhandeling over de verkoop van andere panden in het Wallengebied. Hij verkoopt de boel omdat hij kanker heeft. Hij verwacht nog een maand of drie te leven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: