De Bende van Nijvel: het mysterie duurt voort

18 Feb

DanybouhoucheEind november 2005 komt de Belg Madani(xe2x80x98Danyxe2x80x99) Bouhouche op een sukkelige manier om het leven: hij is bezig een eik om te hakken, maar de boom valt precies bovenop hem en de houthakker sterft. In het dorpje waar dit gebeurt – Fougax-et-Barrineuf aan de voet van de Franse Pyreneexc3xabn – kraait er aanvankelijk geen haan naar de dood van de man, pas begin januari 2006 ontstaat er opschudding. Bouhouche is niet zomaar iemand, hij is vele malen genoemd als een van de belangrijkste leden van de geheimzinnige Bende van Nijvel. De laatste jaren woonde hij als kluizenaar in een afgelegen woning. Nam xe2x80x98de killerxe2x80x99 zijn geheimen mee in zijn urn?

De Franse gendarmerie die in november 2005 de dood van Brusselaar Dany Bouhouche (53) onderzoekt, weet niets van het criminele verleden van de verongelukte houthakker en geeft toestemming tot crematie. Het duurt nog ruim een maand voor er iemand ontdekt dat het gaat om een beruchte crimineel, die nog altijd in verband wordt gebracht met de Bende van Nijvel. Was Dany Bouhouche het brein en de xe2x80x98killerxe2x80x99 van de gangsters die begin jaren tachtig dood en verderf zaaiden in de supermarkten van Delhaize? De Belgische speurders die er in ruim twintig jaar nooit in waren geslaagd het mysterie op te lossen, rukken met groot materieel uit naar de afgelegen berghut van Bouhouche op zoek naar sporen die de man alsnog in verband brengen met de Bende.

Nijvel xe2x80″ in het Frans Nivelles – is een stad in hartje Belgixc3xab, 30 kilometer ten zuiden van Brussel. De meest beruchte criminele organisatie van het Europa van de vorige eeuw kreeg de naam Bende van Nijvel omdat de meeste aanslagen zich hier of in de nabije omgeving afspeelden. Hier lopen nog altijd duizenden vrouwen rond met een trauma van de Bende van Nijvel, de moordlustige roofovervallers die het vooral op supermarkten van de bekende keten Delhaize hadden voorzien. Ze gebruikten onnodig veel geweld, de buit was soms maar gering, ze schoten iedereen dood die ze op hun pad tegenkwamen: vrouwen, kinderen; nietsontziend en meedogenloos. Veel slachtoffers sterven door xc3xa9xc3xa9n doelgericht schot. Het is altijd een mysterie gebleven wie de bendeleden waren, het is xc3xa9xc3xa9n van de grootste onopgeloste misdaadmysteries van de hele wereld, maar brengt de ongelukkige dood van de houthakker eindelijk licht in de duisternis?

In de jaren tachtig van de vorige eeuw verkeert Belgixc3xab in staat van oorlog, met soldaten op straat en zwaarbewapende bewakers bij alle overheidsgebouwen en grootwarenhuizen.

Tussen 1983 en 1985 komen 28 onschuldige Belgen om het leven tijdens een serie bloedige overvallen op supermarkten. Veel van de slachtoffers sneuvelen door xc3xa9xc3xa9n gericht schot, een luguber detail dat aangeeft dat pure moordlust de schutter drijft. Het lijkt erop dat de Bende opereert in een steeds wisselende samenstelling, maar de harde kern bestaat uit drie personen: een lange man (de xe2x80x98reusxe2x80x99) die de overvallen leidt; de xe2x80x98killerxe2x80x99 die de meeste moorden pleegt en de xe2x80x98oudere manxe2x80x99 die vooral als chauffeur optreedt. De xe2x80x98killerxe2x80x99 zou om het leven zijn gekomen toen de Bende na de laatste overval in Aalst op de vlucht sloeg. Een politieagent van de stad Aalst die op de vluchtauto schoot zou hem toen geraakt hebben. De xe2x80x98killerxe2x80x99 zou 23 van de 28 doden op zijn geweten hebben. Maar is de man echt dood en zo niet, was dit dan Madani Bouhouche? Hij is lang verdacht geweest, maar hij zweeg als het graf. Voor andere misdaden werd hij tot twintig jaar cel werd veroordeeld, maar in 2000 kwam hij vervroegd vrij. Al snel vertrok hij uit Belgixc3xab om zich ruim duizend kilometer verder naar het zuiden, hoog in de Pyreneexc3xabn, terug te trekken. Hij leefde er in het bos, zonder stroom, gas, vers water en telefoon. Niemand kende hem, tot hij in november een vermolmde eik wilde omzagen. De boom spleet in tweexc3xabn en doodde hem op slag.

xe2x80x98Danyxe2x80x99 Bouhouche was een Algerijn die in het Franstalige deel van Brussel opgroeide. Hij is in 1952 geboren. Hij begint een carrixc3xa8re bij de BOB, de Bewakings- en Opsporingsbrigade van Brussel, een speciale recherche-eenheid van de rijkswacht. Begin jaren tachtig raakt hij op het verkeerde pad. Daarna wordt zijn leven jarenlang beheerst door wapens en gewelddadige diefstallen. Vriend en vijand omschrijven hem als een wapenexpert met een voorkeur voor xe2x80x98practical shootingxe2x80x99: een schiettechniek die alleen tot doel heeft mensen te doden. Precies wat er bij de moorden van de Bende gebeurde. In 1995 wordt hij veroordeeld voor verschillende zware misdaden, waaronder twee moorden.

Nijvel3webBouhouche ontplooide zijn criminele activiteiten samen met andere rijkswachters. Hij wordt voor het eerst aangehouden in januari 1986, op verdenking van de moord op wapeningenieur Juan Mendez, maar in november 1988 wordt hij weer vrijgelaten. Na de moord op een Antwerpse diamanthandelaar in 1989 volgt een nieuwe aanhouding en in februari 1995 wordt hij veroordeeld tot 20 jaar cel voor deze moord en die op een bewakingsagent in 1982. In september 2000 wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten en duikt hij onder aan de voet van de Pyreneexc3xabn, waar de dood hem op 22 november 2005 achterhaalt. Hij sterft eenzaam en alleen. Ooit was hij getrouwd, maar ze waren lang geleden al gescheiden. Of zijn kinderen daarna ooit nog contact hebben gehad met hun criminele vader is niet bekend.

(Foto: deze compositietekeningen sieren al ruim 20 jaar de Belgische politiebureaus)

DE KERFSTOK VAN DE BENDE

De Bende van Nijvel begint met de diefstal van een geweer uit een wapenwinkel in 1982, daarna tonen de misdadigers hun ware gezicht xe2x80″ figuurlijk althans. In 1982 en 1983 plegen ze roofovervallen, doen ze aan carjacking en inbraken. Kenmerkend is dan al het brute geweld. In 1984 lijkt er een rustpauze, in september 1985 worden er twee overvallen op Delhaize-filialen gepleegd waarbij in totaal acht doden vallen. Eerst wordt het filiaal in Eigenbrakel overvallen en ongeveer een half uur later dat in Overijse. Op 9 november 1985 wordt de laatste overval gepleegd in Aalst. Deze kost aan acht mensen het leven. Getuigen zeggen dat ze op de avond van deze overval in het bos van Houssixc3xa8re twee mannen bij een Volkswagen Golf hebben gezien. Een derde man zou op de grond hebben gelegen.

Het staat vast dat leden van de Bende rond die tijd in dit gebied zijn geweest. In het nabijgelegen kanaal dumpten ze toen twee zakken met wapens, munitie en ander bewijsmateriaal. In 2004 komen er aanwijzingen dat in het bos van Houssixc3xa8re bij xe2x80x98s-Gravenbrakel het lichaam van de xe2x80x98killerxe2x80x99 xe2x80″ een van de drie mannen die de harde kern van de Bende vormden xe2x80″ begraven zou zijn. Er zijn een jas en een bril gevonden die vermoedelijk toebehoorden aan de xe2x80x98killerxe2x80x99 en zijn lijk zou er ook bij moeten liggen.

Tussen 27 september en 5 oktober 2004 kamt de Belgische justitie een groot perceel minutieus uit, maar er wordt geen lijk gevonden. Wel vindt men twee kogels, twee kogelhulzen, een jas, een uurwerk en oude munten. In maart 2005 wordt er een nieuwe poging gedaan resten van het lijk te vinden, maar ook dat levert niets op. Dat kan drie dingen betekenen: of het is zxc3xb3 tot stof vergaan dat er niks van terug te vinden is, of de man is wel begraven, maar ergens anders, of: de man leeft nog… Was het dan toch Bouhouche?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: