Hoe stille Huib zijn vrouw en kind vermoordde

31 Jan

Huibrenateweb_2

Huibvanobalk_3Op woensdagmorgen 5 september 2007 wacht Huib van O.(31) uit Melissant zijn vrouw Renate(31) op als ze xe2x80x99s morgens de trap af komt. Hij slaat haar met een hamer op het hoofd, probeert haar te wurgen en steekt haar dood met een mes. Dan slaat en steekt hij de hond Luna, vervolgens gaat hij naar de slaapkamer van hun dochtertje Elisa (3). Hij probeert haar te wurgen, maar ze komt weer bij. Hij loopt naar beneden om een mes te pakken en begint haar te steken. Als ze het bloed op haar pyjamaatje ziet, zegt ze: "Papa, heeft u een nieuw shirtje voor me?" Hij snijdt haar de keel door.

Drie dagen lang doet Huib alsof er niks aan de hand is, met de twee lijken in huis, dan geeft hij zich aan bij de politie. Het motief: schulden en schaamte om daarover met iemand te praten.

Dinsdag 4 maart staat Huib van O. in Rotterdam terecht. Het is een vreemde zitting. In tweexc3xabnhalf uur wordt de hele zaak afgeraffeld, veel vragen blijven onbeantwoord. Presidente van de rechtbank is mevrouw mr. M.C. van der Kolk, de officier van justitie is mevrouw mr. J.M. Bonnes en de advocate is mevrouw mr. E.P.N. Pieterse.

Er zijn twee brieven: xc3xa9xc3xa9n van de ouders van Huib dat ze niet bij de zitting aanwezig zullen zijn omdat ze dat zowel lichamelijk als emotioneel niet aankunnen en een brief van de ouders van Renate.

Tijdens de zitting huilt Huib veel, hij zet voortdurend zijn bril af en heeft een doekje om zijn tranen te drogen. Hij mompelt en fluistert, is op de voorste rij xe2x80″ waar de pers zit xe2x80″ met heel veel moeite te verstaan en soms niet, de familie van Renate krijgt er helemaal niks van mee. De rechter doet geen enkele poging hem tot verstaanbaarheid te manen.

De officier begint met de tenlastelegging: dat hij op woensdagmorgen 5 september 2007 opzettelijk en met voorbedachte rade eerst Renate met een hamer op het hoofd heeft geslagen en daarna gewurgd en met een mes gestoken. Vervolgens heeft hij hond Luna met de hamer geslagen en gestoken, daarna heeft hij dochtertje Elisa (geboren op 24 juni 2004) bijna gewurgd. Toen ze daarvan bijkwam heeft hij haar met een mes doodgestoken.

De rechter vraagt: wat gaat er door u heen als u dit hoort?

Huib: Van alles.

Rechter: We gaan dit bespreken, het zal zwaar zijn, maar het moet wel. Het dossier roept vragen op. Het begint ermee dat op vrijdag 7 september op het politiebureau Hellevoetsluis een man binnenkomt die zegt dat hij iets ergs moet vertellen, maar dat hij dat niet kan. Hij heeft een brief op zijn lap-top staan. U heeft de lap-top bij u, u laat de brief lezen. U heeft pleisters op uw lichaam en bloed op uw overhemd, u bent aangehouden. Wat stond er in die brief?

Huib: (stilte)

Rechter: Zal ik het zeggen?

Huib: (fluistert) Ja.

Rechter: Het is een soort afscheidsbrief. Er staat dat u dinsdagnacht een zware nacht had gehad, dat er schulden waren en dat uw hele gezin van de aarde moest verdwijnen. De politie gaat dan naar het adres in de Fabiusstraat 68. Ze vinden uw vrouw beneden, uw kindje boven. Wat is hieraan voorafgegaan? U was net terug van vakantie in Duitsland. Werkte u nog?

Huib: Ik zat al in de ziektewet, ik had lichamelijke klachten.

Rechter: U werkte bij Systemate Numafa in Numansdorp (als administrateur, hjk) Het hoofd personeelszaken vertelt over u dat u een rustige stille man was en dat er tot april 2007 geen ziekmeldingen waren. In april kreeg u rug- en darmklachten en bent u bij de bedrijfsarts geweest. U ging wel op vakantie. Hoe was de situatie toen?

Huib: Zenuwslopend. We kregen telefoontjes van de bank, aanmaningen. Toen zijn we op vakantie gegaan. (naar Center Parcs in Sauerland, hjk)

Rechter: Van welk geld?

Huib: Ik dacht dat we het al vooruitbetaald hadden, maar dat was niet zo. Dat merkten we toen we daar aankwamen.

Rechter: Verder is het een leuke vakantie geweest?

Huib: Het was een uitvlucht naar rust.

Rechter: Waar dacht u het van te betalen? (het antwoord is niet te verstaan, blijkbaar heeft hij ter plekke toch iets geregeld)

Rechter: Hoe was de vakantie?

Huib: Leuk, ontspannen.

Rechter: Wat heeft u gedaan?

Huib: We zijn op het park gebleven.

Rechter: Omdat de hond mee was.

Huib: Ja.

Rechter: Op 31 augustus kwam u thuis. En dan?

Huib: Dan liggen er stapels rekeningen. Dan ben je jezelf niet, daar schrik je van.

Rechter: Heeft u daar met Renate over gepraat?

Huib: Ja. We zouden proberen het op te lossen.

Rechter: Op maandag 3 september moet u werken. U meldt zich ziek. Dinsdag gaat u wel, voor een gesprek met de bedrijfarts. Heeft u toen uw financixc3xable p[roblemen besproken?

Huib: Nee.

Rechter: Dat staat wel in het dossier.

Huib: Ik heb wel een gesprek gehad met de arts, niet over de financixc3xable problemen. De arts zou contact opnemen met de werkgever.

Rechter: Op dinsdag 4 september bent u wel naar uw werk geweest, u bent er een paar uur geweest, toen bent u naar huis gegaan. En toen?

Huib: Ik ben naar huis gegaan. (lang stil)

Rechter: Hoe laat?

Huib: Vxc3xb3xc3xb3r de normale tijd.

Rechter: Was Renate al thuis?

Huib: Dat weet ik niet.

Rechter: En de rest van de avond?

Huib: Er waren aanmaningen…

Rechter: Ik bedoel of Renate thuis was. Jolanda X woont naast u. Ze had om half vier de sleutel bij Renate gebracht, toen was ze al thuis. Renate lachte, ze zat aan de telefoon. Hoe ging het xe2x80x99s avonds?

Huib: Ik heb met Renate gesproken over de rekeningen. De financixc3xable problemen zagen er een aantal maanden geleden beter uit.

Rechter: U had een paar keer leningen overgesloten. Nu waren er weer aanmaningen.

Huib: Ik wist niet wat ik moest verzinnen. Alles zou vanzelf wel op zijn pootjes terecht komen.

Rechter: Met wat voor idee is Renate naar bed gegaan? Hoe lang heeft het gesprek geduurd?

Huib: Een uurtje.

Rechter: U ging niet tegelijk naar bed, u ging altijd wat later. Wat heeft u gedaan?

LEES MEER:

No Responses to “Hoe stille Huib zijn vrouw en kind vermoordde”

 1. mark March 6, 2008 at 4:08 pm #

  Dit soort figuren maken me ziek, schulden (geld) de oorzaak geven dat je je gezin uitmoord ? Dan ben je gewoon een zwakke hond.
  Kijk, ik weet dat veel mensen door het makkelijk kunnen afsluiten van leningen bijvoorbeeld in de financiele problemen kunnen geraken. De overheid moet hier ook echt wat aan doen, want er zijn blijkbaar zat mensen die niet nadenken en denken ‘ey een lening, gratis geld oid’.
  Maar dat je vanwege geld mensen gaat vermoorden, je eigen gezin verdorie. Achja, het zal wel niet de eerste keer in de geschiedenis zijn, maar die gozer was al ziek in zn hoofd vertel ik je.

 2. Jan March 8, 2008 at 1:55 am #

  Daar kon je wel eens gelijk in hebben, Mark.
  Wat een beest om een klein meisje op zo’n wijze van het leven te beroven. Eigenlijk moeten ze de familieleden van de slachtoffers een pistool geven en zeggen: Ga je gang maar!
  Ben het niet eens dat de overheid daar wat aan moet doen (leningen), volwassenen hebben toch ook een eigen verantwoordelijkheid? Je kan niet verwachten dat de overheid alle problemen oplost. Uit onderzoek is gebleken dat het niet alleen arme mensen zijn die hun rekeningen niet betalen of hun lening niet tijdig aflossen. Veel mensen met hoge schulden hebben op zich een prima inkomen, maar hun levensstijl (oa krediet en leningen voor het goede leven) kost gewoon nog meer dan ze aan inkomen hebben. Vaak is de betalingsmoraal gewoon slecht.

 3. een buurvrouw March 8, 2008 at 3:46 am #

  nou mensen ik denk eerder dat het door die euro komt dat is natuurlijk geen excuse om je vrouw en kind afteslachten maar een halve ton had hij aan schuld reken dat eens om in die goeie ouwe gulden tja dan gaan je haren je overeind staan alleen het gekke is dat geen een krant of melding gaat over hoe kom je aan zo een grote schuld ?

 4. john March 17, 2008 at 9:31 pm #

  dit zijn praktijkverhalen. gaat heel diep.; kan niemand antwoord op geven. zit heel diep.
  dit kan iedereen overkomen.
  erg triest en verdrietig.

 5. Connie March 20, 2008 at 2:55 pm #

  nee hoor, als je de tering naar de nering zet, kom je niet in dit soort problemen terecht. Hebberds……………….

 6. Elena September 23, 2008 at 3:46 pm #

  Ik heb bij deze mensen om de hoek gewoond, is de eerste keer dat ik echt lees hoe het in zen werk is gegaan…echt verschrikelijk. Het meisje heeft zelfs nog tegen hem gepraat!! Hoe kan iemand hier toch toe in staat zijn..

 7. Liesbeth November 17, 2009 at 10:20 pm #

  Ik begrijp niet dat de moderator van deze website de 2 bovenstaande reacties niet heeft verwijderd. Het zijn dreigementen en m.i. kan dat niet door de beugel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: