Donderdag 31 januari: Crime in Snow & Raadsel Rond Thea

31 Jan

Annickmast_1In de jacht op de moordenaar van de Belgische Annick van Uytsel zet de politie een bijzonder opsporingsmiddel in: geluidsfragmenten van telefoongesprekken. Annick verdween toen ze ‘s avonds laat alleen naar huis fietste. Het laatste signaal van haar mobiel werd aangestraald door de telefoonmast op de foto. Dat heeft overigens niet directe te maken met de geluidsopnames, die zijn gemaakt van iemand die de politie belt. De fragmenten staan hier

De laatste keer dat ik er hier iets over schreef was op 13 mei

Ik heb er nog een reportage over, maar ik heb nu geen tijd meer die online te zetten. Komt nog. Morgen of zo.

                                                                     *

Marceljacco_2Het zal een rustig weekendje worden: de criminelen trekken naar de sneeuw, ze zijn niet zo dol op carnaval. Veel te gevaarlijk. En wie treffen ze daar, op de besneeuwde berghellingen van Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk? Advocaten. Die nemen het er in deze tijd van het jaar vaak ook even van. In het zuiden heb je rond deze tijd sowieso niks te zoeken. Een paar jaar geleden kwam ik op een carnavalsmaandag op het politiebureau in Heerlen. De deuren waren open, maar er was in geen velden of wegen een woordvoerder of bode te bekennen. Wel hingen overal slingers.

Het blijft voor een noorderling een merkwaardig gebeuren. Ik herinner me ook nog een carnavalsmaandagmiddag in Stampersgat. Het was behoorlijk koud, de straten waren leeg, maar wel hier en daar versierd. Af en toe zag je een paar kinderen of verklede ouders huiverend naar een feestzaaltje lopen. Laten we zo zeggen: ik kreeg niet direct de behoefte aan te sluiten bij de polonaise (of doen ze dat tegenwoordig niet meer?)

Vraag me nog wel af: merken onze getraliede vrienden onder de rivieren nog iets van het alaaf-gebeuren?

Over advocaten en criminelen op wintersport: het is niet wat men denkt. De advocaten gaan naar de ‘gewone’ locaties, de criminelen glijden op de eerste rang en zitten in de duurste hotels. Wintersport is een van de mooiste manieren om zwart geld sneeuwwit te maken (al is dan niet meer van hun). En er zijn meer buiten-Europese ski-gebieden dan je zo denkt.

Komt natuurlijk de vraag: wat moest jij op carnavalsmaandag in Stampersgat? Ik heb het even nagekeken: ik was op weg naar Wemeldinge, in Zeeland. Een oud-plaatsgenoot van mij, Klaas Bisschop uit Rouveen, was tegelijk met twee jongens uit Zeeland, Marcel en Jacco, tijdens een duikvakantie op de Filipijnen spoorloos verdwenen. Klaas woonde in dezelfde flat als een goede collega van mij. En die collega woonde in Stampersgat. Duidelijk? De reportage heet Verdwenen in het paradijs

                                                                              *

Panamacover_1

Hansvaneijck

Het raadseltje van gisteren houd ik nog maar even warm, het is lastiger dan men denkt. De vraag is: wat is het verband tussen wat er gebeurt als je hier klikt en het boek over Thea Moear? Een kleine hint: het heeft iets te maken met degene voor wie dit lied geschreven is. Een hele mooie meid. Hans van Eijck moet haast verliefd op haar zijn geweest. Wat ook weer wordt betwijfeld. Wie het verband als eerste goed raadt (direct betrokkenen uitgesloten!) krijgt het boek gratis! Als het goed is komt het boek in april uit.

Bij het uitzoeken van wat dingetjes hieromtrent zag ik dat de zanger van de Tee Set, Peter Tetteroo, in 2002 al overleden is. Ik zal het toen zeker hebben opgemerkt, maar het was me niet bijgebleven.

No Responses to “Donderdag 31 januari: Crime in Snow & Raadsel Rond Thea”

 1. michael January 31, 2008 at 3:01 pm #

  Ik kom niet verder dan ‘Blonde Greet’ Gijsje Balk.

 2. frank January 31, 2008 at 4:11 pm #

  Mabel

  Midden jaren zeventig richtte Thea Moear zij samen met Klaas Bruinsma de criminele organisatie op, die later bekend zou komen te staan als de Bruinsma-groep

  Bruinsma had een relatie met Mabel

  MaBel(leami) lees ma belle amie

 3. Mia January 31, 2008 at 4:31 pm #

  Het heeft te maken met het boek en er gaat iets gebeuren in april.
  Blijkbaar geeft 1969, het lied en Hans van Eijck ook een associatie.
  Hans is van 1946 meende ik, de dame in kwestie zou in dezelfde leeftijdscategorie of iets jonger moeten zijn.
  Nu is het moeilijk om Hans z’n prive en zakelijke stappen uit die jaren na te gaan.

  “Thea Moear in de gevangenis” lijkt mij ook een hint, ze zal een advokaat nodig hebben.
  Misschien wel een vrouwelijke?
  Mijn gok is Adxc3xa8le van der Plas (geb.1950).

 4. Jan January 31, 2008 at 5:30 pm #

  @ frank | 31 januari 2008 om 16:11:

  jij heb zeker de ‘davinci code’ helemaal uitgelezen? 😉

  over het raadsel: ik heb het aan de zoon van Gerard Romijn (nee, niet die van jiskefet) gevraagd, die zei alleen maar:(ik citeer).. die tetteroo was zo ruig als de pest, dus hij zal wel een klein jongetje bedoelen met ‘mijn mooie vriend’

  @ HJK:

  ‘t gaat me waarschijnlijk niks aan, maar wat zoekt een misdaadjournalist in hemelsnaam op maandagmiddag in Stampersgat?
  Als je het over ‘in the middle of the f*****g nowhere’ heb dan is dxc3¡t het wel.

  nou weet ik toevallig dat er (minstens)twee “zware jongens uit het Brababtse millieu” woonden. waarvan xc3xa9xc3xa9n nog steeds maar xc3xa9xc3xa9n is helxc3¡xc3¡s niet meer onder ons.

 5. Mark January 31, 2008 at 5:56 pm #

  Peter R de Vries heeft blijkbaar de waarheid achter de verdwijning van Natalee Holloway opgelost. Check teletekst of andere nieuwsbronnen. Zondag op tv.

 6. Mark January 31, 2008 at 5:56 pm #

  Peter R de Vries heeft blijkbaar de waarheid achter de verdwijning van Natalee Holloway opgelost. Check teletekst of andere nieuwsbronnen. Zondag op tv.

 7. Mike de Leede January 31, 2008 at 7:22 pm #

  In de bijgeleverde URL staat het bewijs: Joran heeft voor de verborgen camera van De Vries de moord bekend!
  Speculaties weg, case opgelost.
  Ik maak een hele diepe buiging voor collega De Vries.
  Puik werk!

 8. tj January 31, 2008 at 9:29 pm #

  @ Mike ..lijkt me nogal voorbarig… De Vries heeft met een mini camera een bekentenis van een van de verdachten in een bar waarschijnlijk opgenomen… goed dat het NFI er naar gaat kijken ivm knippen en plakken enzo..

 9. Kees January 31, 2008 at 9:46 pm #

  De grootste scoop sinds jaren en hier blijft het op het misdaadblog opmerkelijk stil met berichtgeving/mening van de auteur.
  Korterink even met iets anders ‘dringends bezig’.

 10. vinnie January 31, 2008 at 9:56 pm #

  En nu wil ik dan al diegenen wel eens horen die Peter de Vries de afgelopen tijd zo verguisd hebben, die o zo lelijk hebben gedaan over hem, dat hij een mediageile gek was die ten koste van zo’n zaak met zijn kop in beeld wilde etc. etc. Allemaal uitgeluld, allemaal met jullie grote waffel vol tanden….sta je dan met je grote bek en met je praatjes.
  Met ruige praat reacties geven op diverse sites. Oh oh oh wat hadden we de mond toch vol over dat glas wijn. Uitgeluld jullie allemaal.
  Hij flikt het weer !!!
  Een driewerf hoezee voor Peter !!! De onbetwiste beste misdaadjournalist ever.

 11. Mark January 31, 2008 at 9:56 pm #

  Ja je moet er haast wel vanuit gaan dat ie daadwerkelijk wat heeft, anders verneukt ie zn reputatie enorm hiermee.
  Ben zeer benieuwd. Hopelijk is het die Joran want dan hoef ik geen excuses te maken 😛

 12. Anonymous January 31, 2008 at 10:16 pm #

  @ Mike ..lijkt me nogal voorbarig… De Vries heeft met een mini camera een bekentenis van een van de verdachten in een bar waarschijnlijk opgenomen… goed dat het NFI er naar gaat kijken ivm knippen en plakken enzo..

  Geplaatst door: tj | 31 januari 2008 om 21:29

  Wat weet jij daar nou toch van mooie bokkelul !!! Je baalt verschrikkleijk om je ongelijk toe te moeten geven, da’s het punt. Met je grote bek, uitgeluld TJ, dat ben je…

 13. Ko van Dijk February 1, 2008 at 2:57 am #

  Heeft de Vries een Scoop of niet? Laat ik even in de herinnering brengen de montagefoto van Joran en Natalee. Need I say more? Je hebt boksers die te veel klappen hebben gehad. Je hebt ook verslaggevers die een glas rode wijn in hun ogen krijgen. Beide omstandigheden kunnen het blikveld vertroebelen. Maar wie weet. Voor mij is deze zaak pas opgelost als het lijk van Natalee is gevonden.

 14. Ko van Dijk February 1, 2008 at 3:32 am #

  Leuke vraag over de Tee-Set. Ik heb de groep goed gekend en nog foto’s uit de jaren ’60 in mijn bezit. De groep scoorde achter elkaar de hits Ma Belle Amie (1969) en She Likes Weeds (1970). Denkbaar is dat beide nummers voor hetzelfde meisje geschreven zijn.
  Thea was gekozen tot Miss Hot-Pants in 1970. ze was dus een bekende figuur. Overigen was Peter homo en Hans waarschijnlijk ook. Niet erg waarschijnlijk dat Hans verkering met Thea heeft gehad.

 15. Marc February 10, 2008 at 1:05 pm #

  Boeiende vraag….

  Zou het kunnen zijn dat het gaat over Klaas Bruinsma die nadat Thea zich terugtrok zijn Belle Ami kwijt was. Thea die hem energie gaf met haar vrouwelijkheid en hem in het gareel wist te houden met haar vrouwelijke wijsheid.

  Nadat Thea zich terugtrok is Klaas steeds meer coke gaan gebruiken. Drugs zijn een vrouwelijke verleiding voor een hetroseksuele man. Doordat hij Thea zo erg miste, is hij doorgeslagen in zijn drugsgebruik.

  Ben ik nu koud, warm of heet ;)??

 16. Anonymous February 11, 2008 at 5:37 pm #

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 tineke …

  vriendin van thea in de panamese bajes was tina/tineke.

  hans van eijck zal dat nummer ook voor een tineke(de nooij ??) geschreven hebben dan.
  destijds radio veronica, onder panamese vlag.

  en zo verzin je nog tig verbanden als het moet, desnoods met de haren erbij

  haha

  Beste Pablow,

  je zit in de buurt, maar ‘t is nog niet goed.

  Hendrik Jan

 17. pablow February 11, 2008 at 5:39 pm #

  bovenstaande reactie was de mijne …

 18. pablow February 11, 2008 at 7:32 pm #

  ah

  het eerste deel zal goed zijn,
  tineke f. (achternaam ook bekend),

  nu nog op zoek naar de link met hans vn eijck, mag je me daarna dat boekie opsturen …

 19. ratjetoe February 11, 2008 at 11:03 pm #

  Tineke de Nooij hield van geknooi met een wicht, dus allicht dat de schrijvende nicht ……ach nee geef dat boek maar aan …..?

 20. Jan February 13, 2008 at 9:01 pm #

  Het raadseltje is volgens mij met veel niet relevante tekst geschreven.
  Ik houd het daarom wat simpeler. TeeSet zong Ma Belle Amie wat ik maar eens vrij vertaal in “mijn goede vriendin”.
  Verder heeft TeeSet er niks mee te maken. Thea Moear heeft in Panama contact met landgenote Tina. Thea Moear was een goede vriendin van Klaas Bruinsma. Tina was een goede vriendin van Martin Hoogland, de moordenaar van Klaas Bruinsma.

 21. ratjetoe February 13, 2008 at 10:15 pm #

  Hoi Jan , iets te vrij man.
  Belle = vrouwelijke vorm van mooi.
  Bonne = vrouwelijke vorm van goed.
  Pour la reste……bonne chance.

 22. Jan February 14, 2008 at 5:43 pm #

  Hallo ratjetoe ,
  Ik zal het maar toegeven , ik kom er gewoon niet uit ! . Daarom deze simpele redenering van mij.

 23. ratjetoe February 14, 2008 at 9:03 pm #

  Ik weet niet hoe oud de criminele dames nu zijn Jan, maar die mooie vriendin moet nu toch ongeveer 55 jaren oud zijn.
  Dat is een van de weinige vaststaande gegevens die we hebben.
  Overeenkomstig de woordspelletjes op tv., zou ik willen zeggen volgende woord quizmaster.
  Het boek zal gesigneerd en wel worden overgedragen vanuit een gerenomeerde uitspanning, onder het genot van een crimineel kopje koffie.
  Zo nu is iedereen weer optimaal bij de les…..hajee u zij de glorie en kom nou eens met een extra toespeling godverdorie.

 24. Astrid February 23, 2008 at 4:53 pm #

  Heeft het raadsel te maken met:
  Miss Hotpants ?

  Beste Astrid,

  nee, dat is Thea Moear. Het ligt iets subtieler, in de vriendenkring van de Tee Set en de vriendenkring van Thea die bij elkaar komen (op de Veluwe)

  Hendrik Jan

 25. Mia February 24, 2008 at 10:44 am #

  HJ, je bent wel wat zuinig met je hints…

  Ik zag net wat foto’s van Thea op het net.
  Helaas geen vrouwelijke BNN-er erbij.
  Eentje kwam wat dichtbij “de look” van Annet van Trigt, maar die zal het wel niet zijn.

  Spontaan schoten mij de namen Marga Scheide en Xaviera Hollander door het hoofd.
  * Marga vanwege haar achternaam, ene Ron Scheide wordt genoemd in het boek van Bart Middelburg “de Dominee”.
  * Xaviera Hollander vanwege het “wereldje”.
  Beide dames wonen of woonden in Amsterdam.

 26. Mia February 25, 2008 at 7:57 am #

  Moeten we het zoeken in het radiogebeuren?
  Meta de Vries?

 27. Jan B April 17, 2008 at 9:38 pm #

  Beste HJ ,
  Zo durf ik ook nog wel een raadsel te geven.
  Slechts een handvol mensen weten het juiste antwoord ! Hoeveel uur ik hier aan besteed heb , weet ik niet meer , maar het zijn er veel. Zelfs de Oranjegarde heeft waarschijnlijk niet zo’n grote geheim meer.
  Robert ten Brink verzekerde mij dat deze vraag pas gesteld wordt als er 100 miljoen op het spel komt te staan.
  Natuurlijk heb ik het allemaal voor de fun gedaan. Maar als je nu niet met een mega-tip komt dan kap ik er echt mee.

  Gr , Jan B

  Beste Jan,

  het gaat om de vriendin van iemand die in Panama tegelijk met Thea in de gevangenis zat en ze kwam van de Veluwe. Patricia Paay en de jongens van de Tee Set waren er kind aan huis en de moord op Karin Bathoorn heeft er ook nog iets mee te maken. Is dit mega genoeg?

  Hendrik Jan

 28. ieww April 18, 2008 at 3:30 pm #

  Veluwe = Jpmanda. Waar is de prijs af te halen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: