Maandag 28 januari: Jesse R. & Uri G. & Theo M.

28 Jan

Jesser1_4

"Zo kreeg ik afgelopen week een brief van Julia Rijnvis, woordvoerster van de Scientology Kerk. De schrijfster reageerde op een artikel vorige week over kroongetuige Peter la Serpe en Jesse R., verdachten van een reeks liquidaties of pogingen daartoe. Beide verdachten bleken aanhangers van Scientology."

Schreef John van den Heuvel vorig jaar oktober in zijn column in de Telegraaf. Hij had samen met Bert Huisjes een grote reportage gemaakt over de vermeende huurmoordenaars Jesse R. en Peter La Serpe en hun betrokkenheid bij de Scientology-beweging. Het stond op zaterdag in de krant, in de week erna hoorde ik hem erover bellen met iemand van ‘de beweging’. Dat was tijdens het proces tegen Holleeder in de perskamer van de Bunker. Een rectificatie kun je ‘t niet noemen, maar de beweging is nogal hardnekkig als het gaat om berichtgeving en John kwam er dus in zijn column op terug: "Volgens Julia Rijnvis had het artikel het imago van de Scientology Kerk geschaad. Nu stond nergens in het artikel dat La Serpe en R. lid waren van deze kerk, maar achteraf was het beter geweest dat in het artikel te benadrukken. Een reactie van Scientology had het artikel bovendien vollediger gemaakt."

Nu is een beweging natuurlijk niet verantwoordelijk wat haar aanhangers uitspoken, maar beide heren zaten er toch behoorlijk diep in. De Telegraafreportage staat hier.

In de verklaringen van Jesse R. die ik heb wordt Scientology overigens niet genoemd. Wel vraagt hij aan de verbalisanten, tijdens zijn verhoor in Marokko, of ze zijn stichting Nofelon kennen. "Deze stichting zet zich in voor de rehabilitatie van ex-gedetineerden en helpt drugsverslaafden van hun verslaving af middels een nieuwe technologie die mensen in een ander bewustzijnsniveau brengt. R. gaf hierbij als voorbeeld dat mensen dingen niet vergeten, maar deze herinnering in een onderbewustzijnsniveau plaatsen. Met behulp van de nieuwe technologie is deze herinnering weer terug te plaatsen in een andere emotie."

En:

"R. gaf aan tegen criminaliteit te zijn en zich in te zetten voor wereldvrede. Hij wil deze wereldvrede bereiken door de criminaliteit te bestrijden. Tevens gaf hij te kennen dat hij dit niet kan doen als hij vast zit."

Aanvulling:

Dit mailtje kwam ik in het kader van Scientology (is het een kerk?) nog tegen:

"Werd onlangs zelf benaderd door Silhouet Management Advies uit Weesp (www.silhouet.nl) voor een gratis ondernemersanalyse. Na een best wel aardig gesprek op basis van een uitgebreide vragenlijst die je vooraf invult probeert men je drie (dure) cursussen te verkopen. Er ging bij mij al een lichtje branden toen hij tijdens het gesprek de link naar scientology legde, maar thuisgekomen even googelend werd het duidelijk:dit is een grote bedrog-laag bovenop de scientology sekte. Heel eng wat die allemaal doen."

En breek me over Landmark ook de bek niet open (helaas heb ik iemand beloofd dat niet te doen)

                                                                         *

UrigellerOver ‘ander bewustzijnsniveau’ gesproken: ik zag een klein stukje van ‘op zoek naar de nieuwe Uri Geller’ of zoiets. Het was een fragment waarin een hypnotiseur (of zoiets) Alberto Stegeman en Patty Brard als proefkonijnen gebruikt. Hij prikt Alberto in zijn been, Patty voelt de pijn. Telepathie, hypnose, goocheltruc? Ik vind dit allemaal erbarmelijke oplichterij, maar ik wil toch wel weten hoe dit zit. Wie weet welke truc hier is uitgehaald?

                                                        *

TheomaassenDe nieuwe film van Pieter Kuijpers, met Theo Maassen als seriemoordenaar als een verknipt tbs-figuur, heeft erg weinig met de realiteit te maken en in de tbs-klinieken maakt men zich zorgen over het beeld dat er van hun clixc3xabntxc3xa8le wordt neergezet. Volgens Theo Maassen maakt dat niet uit, een film is geen werkelijkheid. Het komt me erg bekend voor van de film over de Bende van Venlo, waar Frenky P. ook als een monster wordt neergezet, ver buiten elke realiteit. Daar heeft hij in de gevangenis behoorlijk last van gehad: bewakers die de film hadden gezien knepen zich als ‘n ouwe dief als hem zijn pannetje soep moesten brengen. Het mag dan film zijn, kijkers krijgen er wel een bepaald beeld door.

Misschien leef ik in een ander bewustzijnsniveau van filmmakers, ik houd dus niet van dit soort films die hoe dan ook de pretentie hebben dat ze op de realiteit gebaseerd zijn maar een totaal vertekend beeld weergeven. Alleen al die foto van Theo Maassen die in de publiciteit wordt gebruikt is volstrekt belachelijk. De tbs’ers die ik ken zijn over het algemeen onopvallende, aardige burgermannetjes in wie je op het eerste gezicht geen greintje kwaad zou vermoeden. We zijn weer terug in de jaren twintig van de vorige eeuw toen deskundigen aan iemands uiterlijk meenden te kunnen zien of iemand crimineel was.

No Responses to “Maandag 28 januari: Jesse R. & Uri G. & Theo M.”

 1. Mattman January 28, 2008 at 9:41 am #

  Hoi HJ,

  De truuc die je noemde van Patty en Alberto was de simpelste die er bij was. Ze moest op een speciale stoel zitten. Daarin zal de nodige techniek zitten. Verder rook ze opeens iets aan haar hand, zal hij er eerder zelf aangesmeerd hebben toen hij haar een hand gaf. Ook voelde ze iets zachts, een heel dun (onzichtbaar) draadje kan daarvoor voldoende zijn. Heb het hele programma gezien (gelukkig kon ik het een beetje doorspoelen op video, wat een gel*l en reclame eromheen). Aardige goochelshow, verder werd ik er niet warm of koud van. Oh ja, wat is die Patty toch een eng mens.

 2. Frank January 28, 2008 at 10:41 am #

  De opvatting dat ‘film geen werkelijkheid is’ (waar ik het van harte mee eens ben) kan ik niet rijmen met het optreden van Maassen en regisseur Kuijpers met TBS-experts afgelopen zondag (zie voorpagina NRC van afgelopen weekend).

 3. Rob Regeer January 28, 2008 at 5:50 pm #

  Dag Henk,

  Makkeijk te verklaren.

  In de stoel waar Patty in zat, zit een mechanisme die door iemand achter de coulissen wordt bediend.

  Toen die kandidaat Alberto een prikje gaf kwam er op hetzelfde moment (door een druk op een knopje) een klein naaldje in het grote achterwerk van Patty.
  Niets paranomrmaals maar gewoon een truc, net zoals alle overige paranormaalheden…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: