Zondag 27 januari: Tom Cruise en de sekte van Sipke Vrieswijk

27 Jan

Tomcruise

Films met Tom Cruise: je kunt er niet omheen. Met de films zelf is meestal niet eens zoveel mis, maar ik heb het niet zo op zijn scientology-gedoe. Zo is er recent een biografie over hem verschenen, van Andrew Morton, waarin staat dat aanhangers van de scientology-beweging geloven dat Suri, het 22 maanden oude dochtertje van Cruise, een kind is van oprichter L. Ron Hubbard. De man is al ruim twintig jaar dood, maar Katie zou met nagelaten sperma van hem zijn bevrucht. Cruise zou de op xc3xa9xc3xa9n na machtigste man binnen de beweging zijn.

Nu lijkt dit mij iets om met een flinke korrel zout te nemen, als het echt waar is (van dat kind) is de familie Cruise volkomen geschift en moet die hele beweging op de mestvaalt. Als het niet waar is, hoor je dit soort vuige roddels niet de wereld in te helpen om je boekje te promoten.

De beweging heeft liever niet dat je het een sekte noemt. Dat heeft ze gemeen met min of meer vergelijkbare groepen. Een aantal jaren geleden was er in Nederland de sekte van Sipke Vrieswijk. Ik heb toen een verhaal gemaakt dat gebaseerd was op het boek van Bram Krol: xe2x80x98Als het zoete bitter wordtxe2x80x99. "Hij had de mond vol van de Heilige Geest en de Heere der Heerscharen, maar hij dacht maar aan xc3xa9xc3xa9n ding: hoe krijg ik die goedgelovige vrouwtjes in mijn bed? In het boek wordt pijnlijk duidelijk op wat voor ongelooflijk doortrapte manier Broeder Sipke Vrieswijk in zijn opzet slaagt. Maar aan de vrouwen heeft de Broeder nog niet genoeg: met tenminste acht minderjarige meisjes (‘Jij wil toch ook graag een bruidje van Christus zijn?’) pleegt hij ontucht.

Dat breekt hem uiteindelijk op." Een bekende uitspraak van hem is ook: "Bij elk orgasme kom ik dichter bij God." Er is in 2006 een Sipke Vrieswijk overleden, dat zal ongetwijfeld onze man zijn, maar de boodschap uit het boek is er niet minder actueel om: kijk uit voor mannen met mooie religieuze praatjes die het uiteindelijk maar om xc3xa9xc3xa9n ding te doen is (al zeggen ze zelf van niet).

Wat ook opvalt: bij dit soort groeperingen draait het altijd om macht en seks. Bij ‘de Messias van Blauwe Sluis’ hing er ook zo’n sfeer van broeierige erotiek. Een bepaald soort vrouwen kickt op dit soort leiders, zoals ook bij de zelfmoordgroep van Jim Jones en het drama van Waco-Waco. De mannen die in de groep blijven, zijn meestal betrekkelijke sukkels: ze moeten zich helemaal onderwerpen aan de leider en dan krijgen ze af en toe een kluifje toegeworpen. Of ze zien het een poosje aan omdat ze hun vrouw, dochter of vriendin niet alleen willen laten, maar meestal wordt het bonje zodra de leider zich vergrijpt aan vrouw of dochter.

De reportage over Sipke Vrieswijk staat hier.

No Responses to “Zondag 27 januari: Tom Cruise en de sekte van Sipke Vrieswijk”

 1. Mia January 27, 2008 at 8:37 pm #

  Niet alleen Tom Cruise, maar ned. crimi’s houden blijkbaar ook van “diane-tics” đŸ˜‰
  Helaas kon ik het betreffende artikel van John v/d heuvel en co niet vinden.

  Hierbij de versie van de “kerk”.
  http://www.euronet.nl/~kmj/nieuws/02nieuws.htm

 2. Mokwai January 28, 2008 at 12:55 pm #

  ‘Mogelijkheid van een eiland’ gelezen van Houllebecq? De hoofdpersoon trekt dezelfde conclusies als jij.

 3. Augusto January 29, 2008 at 11:22 am #

  Lees de verhalen van Karen Spaink maar eens rondom Scientelogy

 4. anoniem March 11, 2008 at 9:11 pm #

  ik wil even melden dat de sipke vrieswijk die is overledenin 2006 niet dezelfde is als julie denken
  volgende keer eerst even onderzoeken voor julie wat plaatsen

 5. Pykje April 1, 2008 at 12:00 pm #

  De Sipke Vrieswijk die jullie bedoelen leeft nog wel hoor. De in 2006 overleden Sipke is niet die vreselijke man die jullie voorogen hebben, maar een hele lieve man. Dus Bezint eer ge Schrijft!!

 6. anoniem April 6, 2008 at 8:54 pm #

  inderdaad, de sipke vrieswijk die jullie bedoelen leeft nog steeds.

 7. Fred May 22, 2010 at 12:24 am #

  Sipke leeft nog en is al uit de tbs.

 8. Johan May 22, 2010 at 11:28 pm #

  @Fred, waar kun je die informatie vinden? Het enige dat ik vind, is dat die man extreem gevaarlijk is, een geslepen meestermanipulator. Niet iemand die je graag uit TBS ziet gaan…

 9. Fred November 13, 2010 at 10:47 am #

  @Johan, ik heb als rechtenstudent een paar verlengingszittingen in Arnhem bijgewoond en toevallig werd Vrieswijk behandeld. De toon was simpelweg dat de TBS bexc3xabindigd zou worden. Overigens ben ik het niet met je eens over zijn manipulatiekwaliteiten. Deze man heeft een labiele groep gelovigen om zich heen kunnen verzamelen die gevoelig waren voor zijn chantabele redenaties vanuit de Bijbel. Dat is maar een heeeeeel klein deel van de gelovigen die je daarmee kunt verleiden. Het zou anders geweest zijn als het hem lukte (tien)duizenden mensen te verzamelen uit allerlei groeperingen. Dat was niet het geval. Daarnaast was hij zwaar psychotisch, iets wat vele kerkelijke mensen in de jaren ’70 en ’80 al vermoedden. Er werd ook actief gewaarschuwd voor zijn kwalijke manier van geloofsbeleving. De volgelingen die hij had, lieten zich maar al te graag meeslepen in zijn waanzin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: