Zaterdag 26 januari: onder voetballers

26 Jan

AbdellaouiHet Algemeen Dagblad meldt dat vijf profvoetballers medewerkers van hun pensioenfonds CFK zo ernstig hebben bedreigd, dat ze onreglementair geld kregen. Een van hen is Yassine Abdellaoui. Nu bemoei ik mij zelden met voetbal, maar zoals een enkeling weet heb ik Andrxc3xa9 Gieling destijds wat geholpen met zijn boekje xe2x80x98Adrenalinexe2x80x99: een soort sleutelroman over omkoping en gokken in de voetbalwereld.

In december 2000 stond er een stukje in De Gelderlander naar aanleiding van het boek. Lees even mee.

"Marc van Hintum liep door Oss en werd meteen al toegeroepen: "Hxc3xa9, Van Hintum, gokschulden?" De roeper had deze krant gelezen waarin vorige week een stukje stond over een boek van voetbalmakelaar Andrxc3xa9 Gieling, over list, bedrog en omkoping in de voetballerij. Hoofdpersoon is de linksback van Vitesse die zich – verteerd door gokschulden – door de maffia laat dwingen een wedstrijd expres te verliezen. Van Hintum kan wel lachen om het boek.

Adrenaline1_1Hoe reageert Yassine Abdellaoui, de linksbuiten van Willem II? Die rijdt in het boek drie auto’s total loss en stuurt zijn moeder met een huurauto van de club op vakantie naar Marokko. Abdellaoui: "Het verhaal is aangedikt en geromantiseerd. Ik heb drie schades gehad, dat is wat anders dan auto’s total loss rijden. Ik heb drie keer 350 gulden eigen risico betaald. En mijn moeder is op vakantie geweest met een huurauto die ik van de garage had gekregen omdat ik net een schade had, toevallig. Het herstellen van die schade duurde en duurde en dus moest ik mijn moeder wel met die huurauto naar Marokko sturen. Toen ze terug was heb ik keurig de extra kilometers betaald: 5.100 gulden."

Is hij boos op de schrijver? "Ach, als het niet over jezelf gaat, vind je het misschien leuk, zo’n boek. Ik heb ‘De ontvoering van Heineken’ gelezen. Daar is ook wel iets in aangedikt en geromantiseerd. En dat vind ik wel een mooi boek."

Dit keer is er meer aan de hand. Abdellaoui eiste onder dreiging met geweld zijn hele pensioen op, naar schatting een half miljoen euro, om daarmee in Marokko een nieuw bestaan op te bouwen. "Wij zijn destijds herhaaldelijk en zeer ernstig door Abdellaoui bedreigd, het was heel naar. Zijn uitkering is vervroegd uitbetaald en dat mocht eigenlijk niet."

Abdellaoui(32) zegt zelf: "Ik wilde mij financieel losmaken van Nederland en had daarvoor dat geld nodig. Er is toen gezegd dat ik een uitzondering was. En zo hoort het ook. Het is een goed pensioenfonds en niet iedereen moet zijn geld opeisen. Alleen als de nood heel hoog is, zoals bij mij."

Abdellaoui wordt ook verdacht van witwaspraktijken. Hij zou samen met een vriend 2,3 miljoen euro hebben doorgesluisd naar rekeningen van drugsbaron Ramphes R. op Jamaica en de Antillen. Zelf zegt hij te zijn xe2x80x98gebruiktxe2x80x99 door zijn voormalige vriend Abdelrazaq F. Die startte dankzij kapitaal van zijn voetballende vriend een postagentschap in Breda en vervalste zijn handtekening.

Adrenaline2Tot zover het Algemeen Dagblad. Over dat kantoortje in Breda ging bij mij een lampje branden. Daar heb ik toen een stukje over geschreven, in december 2003. Dat is dit bericht:

ABDELLAOUI SLACHTOFFER VAN HEKSENJACHT

Voetballers dankzij ‘lek’ beticht van criminele activiteiten

Yassine Abdellaoui, ‘Appie’ voor zijn vrienden, had een grote voetballer kunnen worden: de techniek en de capaciteiten heeft hij, maar het ontbreekt hem aan xc3xa9xc3xa9n ding: karakter. Bij een nieuwe club gaat het een paar maanden goed, dan gaat het meestal mis. ‘Appie’ gaat liever feesten dan trainen en met elke nieuwe trainer krijgt hij op een gegeven moment bonje. Maar heeft Abdellaoui zich ook beziggehouden met criminele praktijken? Het lijkt er meer op dat hij het slachtoffer is geworden van de Amerikaanse heksenjacht op terroristen.

’11 september’ siddert nog na in de wereldgeschiedenis en daar is Abdellaoui ook het slachtoffer van geworden: de Amerikaanse geheime diensten jagen elke minuut van de dag op vermeende terroristen. Bij onduidelijke geldtransacties met Arabisch klinkende namen gaan er belletjes rinkelen: is hier een terreurgroep bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe aanslag? En zo valt in het najaar van 2003 de aandacht op Abdellaoui.

Op zijn naam worden grote geldbedragen -in totaal zo’n 2 miljoen euro- via een postagentschap in Breda doorgesluisd naar banken in het Caribisch gebied, met name de Kaaiman-eilanden. Het is een in de voetbalwereld vrij gebruikelijke route: op deze manier proberen profs hun in korte tijd vergaarde kapitaal veilig te stellen voor de belasting. In totaal worden er drie namen van profvoetballers genoemd die ermee te maken zouden hebben: Abdellaoui, Fc Eindhoven-speler George Prommayon(32) en Fc Twentespeler Adil Ramzi (26).

Enkele jaren geleden speelden ze alle drie bij Willem II in Tilburg. Abdellaoui was de meest getalenteerde. Als 17-jarige speelde hij al in het eerste en hij leek een grote belofte. Maar toen het jaar daarop het grote geld binnenkwam, leek zijn ambitie te verdwijnen. Hij gooide er met de pet naar, reed de ene na de andere auto total loss. Inmiddels zat hij bij NAC in Breda, maar ook daar ging het niet goed. Hij verkaste voor veel geld naar een Spaanse club, in 1998 keerde hij terug bij Willem II, maar hij zakte steeds verder af en verdween -met zijn overgang naar De Graafschap- zelfs uit de eredivisie.

De grote vraag is: van wie waren die miljoenen die via het postagentschap in Breda werden doorgesluisd? De man die het deed, is bekend: de Marokkaan Abderrazaq F., een vriend van Abdellaoui. Dat hij dit -in elk geval deels- deed met een valse handtekening van Abdellaoui staat ook wel vast, maar volgens F. was dat alleen om praktische redenen: anders moest Abdellaoui elke keer vanuit Enschede naar Breda om een handtekening te zetten. Abdellaoui daarentegen beweert dat het geld niet van hem was, maar dat zijn naam gewoon is misbruikt.

Wat vxc3xb3xc3xb3r Abdellaoui pleit is dat de kans dat hij miljoenen heeft overgehouden aan zijn voetballerij, niet zo groot is: de tijd van het grote geld was voor hem allang voorbij. Dat wordt nu txc3xa9gen hem gebruikt: de redenatie van de Amerikaanse geheime diensten is: dan moet het wel drugsgeld zijn. Om dat aannemelijk te maken, beschikken de Amerikanen over een uitgebreide trucendoos. Zo zit de ex-vriendin van Geoffrey Prommayon, de 28-jarige A.L., in Miami toevallig een straf uit van 90 maanden voor een drugsdeal. En zij schreef brieven aan Abdellaoui waarin tamelijk belastende dingen voor hem staan.

Zo verzoekt zij Abdellaoui regelmatig om haar advocaten te betalen en ‘het geld’ te beheren. Als zij vrijkomt, krijgt Abdellaoui een flinke provisie, belooft ze. Ze beweert dat ze over 850.000 dollar beschikt. Dit is overduidelijk een opzetje van de Amerikaanse geheime dienst: waarom zou de vriendin het in haar hoofd halen dit soort brieven uit eigen beweging naar Abdellaoui te sturen? Dit is duidelijk geregisseerd, mogelijk in ruil voor strafvermindering, of onder andere druk. De ‘informatie’ wordt vervolgens ter beschikking gesteld van de CIE, de Criminele Inlichtingeneenheid in Nederland, en dan is een arrestatie voldoende om iemands naam voorgoed in diskrediet te brengen.

Ook Adil Ramzi is er op deze manier bij betrokken geraakt: hij woont in hetzelfde appart
ement in Enschede als Abdellaoui, de twee zijn goed bevriend, dus breidt het onderzoek zich ook uit tot hem, zonder dat er maar een spoor van bewijs is. De CIE heeft ‘gelekt’ dat de voetballers worden verdacht van betrokkenheid bij xtc-smokkel, maar dat is op geen enkele manier hard te maken. Officieel worden ze dan ook niet verdacht van deze aantijging, maar het kwaad is natuurlijk al geschied.

Dat de Fiod met Abdellaoui nog wel een hartig woordje zal willen spreken over de geldtransacties, is duidelijk, maar dat is wel een heel ander verhaal dan betrokkenheid bij drugssmokkel en witwasserij van crimineel geld."

Tja, dat was toen. Is misschien ook wel achterhaald, zoxe2x80x99n bericht, of zou het toch nog een beetje kloppen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: