Maandag 21 januari: Anoeska & Overzier

21 Jan

GrishavermonumentVrijdagmiddag was er aan de oever van de Maas een somber plechtigheidje: de bezichtiging van het monumentje voor ‘het meisje van de Euromast’: de driejarige Anoeska Grishaver. Tweexc3xabntwintig jaar geleden werd ze hier provisorisch begraven. De nieuwe vriend van haar moeder had haar doodgeslagen omdat ze haar boterhammetje niet opat.

Haar biologische vader, Chiel Grishaver, voerde een jarenlange strijd tegen de mensen die in zijn ogen medeschuldig waren aan de dood van zijn kind. Hij kreeg veel tegenwerking, ook bij zijn strijd om een monumentje te plaatsen op de plek waar ze was begraven. Maar Grishaver bleek zeer volhardend. Op de foto Chiel met zijn vriendin, zijn zoon Angelo en diens vriendin. Een reportage staat hier

                                                                             *

Overzier2web_3Na(ast) de Deventer Moordzaak heeft HP/De Tijd een nieuwe kluif om zich eens lekker in vast te bijten: de moord op Pim Overzier, beter gezegd: de ten onrechte hiervoor veroordeelde Henk H. In de ogen van thrillerschrijver Jacob Vis, een NRC-recensent en genoemd weekblad. Ik heb het er vaker over gehad, ik zal die links zo doorgeven, maar mijn verbijstering kent nog steeds geen grenzen.

Vorige week is er een reconstructie gehouden in de Flevopolder, op de plek waar Overzier begraven was. De reden: Henk H. was een vrij tengere man met hartproblemen, Overzier was redelijk fors, het is niet aannemelijk dat Henk H. zijn slachtoffer over een afstand van vijftig meter op zijn rug heeft vervoerd. Toch zou dat gebeurd moeten zijn. Is zeer onaannemelijk,  zeggen Henk H., zijn advocaat Geert Jan Knoops en andere onschuld-gelovers, want de politie heeft geen sleepsporen gevonden. Rara hoe kan dat?

Het kan zijn dat men op xc3xa9xc3xa9n onderdeel inderdaad een punt heeft: het is onwaarschijnlijk dat H. het lichaam van Overzier op zijn rug heeft vervoerd. Dat de politie geen sleepsporen heeft gezien zegt mij overigens niet alles, de meeste mensen hebben er geen idee van hoe slordig sommige teams werken. Bij Nicky Verstappen bijvoorbeeld is zo’n sleepspoor door laksheid van de recherche meteen al vernietigd. Afgezien daarvan: Henk H. ontpopte zich tijdens het proces als een manipulator die met slecht bedachte verhaaltjes iedereen op het verkeerde been probeerde te zetten.

Het verhaal is eigenlijk heel simpel: hij wilde zijn liefdesrivaal Overzier uitschakelen en bedacht een ‘blind date’. Hij haalde Overzier af bij diens flat in Apeldoorn en zou hem naar de ‘date’ brengen. Wat was er nou eenvoudiger dan de verliefde Overzier een verhaaltje op de mouw te spelden over een geheimzinnige ontmoeting in een bos – hij moest een plaid meenemen – en hem te blinddoeken? Zo kunnen ze zonder enig probleem naar de plek zijn gewandeld waar het slachtoffer begraven zou worden. Een klap met de schop, een paar duwen in het vooraf gegraven gat en zand erover. Vermoedelijk is Overzier levend begraven. Bloed van Overzier (waarschijnlijk van de schop) is in de auto van Henk H. gevonden, de schop is ook bij hem aangetroffen. Wat wil je nog meer?

Waar het verhaal over het (ontbrekende) sleepspoor vandaan komt is mij onduidelijk, maar het zou kunnen dat het als theorie is meegenomen door de rechters. Er zijn wel meer details die mij verbazen. Volgens Jacob Vis is Overzier een natuurlijke dood gestorven op een homo-ontmoetingsplaats bij Apeldoorn. De Telegraaf zit ook op die lijn en meldt op gezag van advocaat Knoops: "Bovendien zijn er geen getuigen die Henk H. hebben herkend als de man die Pim Overzier vanaf een homo-ontmoetingsplaats naar de plek des onheils heeft gelokt."

Dat zal wel. Ik heb nooit anders begrepen dan dat Henk H. Overzier gewoon bij zijn flat heeft opgepikt, dat blijkt ook uit de gevoerde telefoongesprekken. Ik ben toch wel heel erg benieuwd hoe dit gaat aflopen. Of ik ben gek, of dat clubje Henk-gelovers gaat op z’n bek.

Voor meer achtergrond: begin hier

                                                                   *

Zaterdag had ik een ‘raadsel’: een foto van de dochter van een bekende top-crimineel. Ze heeft een site met foto’s van haar hele familie, gewoon openlijk op internet, het leek mij niet ongepast daar even de aandacht op te vestigen. Het gaat om een volwassen dame, uit niets blijkt dat iemand er bezwaar tegen heeft. Maar er komen mij net iets te veel reacties van mensen die vinden dat dit toch niet kan. Ik had haar overigens wel een mailtje gestuurd met de vraag of ze bezwaar had tegen vermelding. Daar kwam geen reactie op en toen heb ik alleen even een fotootje zonder naamsvermelding geplaatst. Als ze bericht stuurt dat ze geen bezwaar heeft, kom ik er op terug.

No Responses to “Maandag 21 januari: Anoeska & Overzier”

 1. Dje January 21, 2008 at 9:26 am #

  Hmm, sorry dat ik de link stuurde naar 2 andere op hyves, maar dan snap je miss wat daar niet leuk aan is.
  Overigens vind ik het wel top dat je de Deventer moordzaak in de picture houdt, al hebben we verschillende visie over de schuld van Louwes.

 2. Jasper January 21, 2008 at 10:00 am #

  goed gedaan, kan idd niet.

 3. ratjetoe January 21, 2008 at 2:49 pm #

  Inderdaad Jasper,
  Wat Dje gisteren dee, DAT kon dus inderdaad niet!
  Zoals ook de kleindochter (13 jr.)van Jo Zwakhalen…je weet wel, overal buiten gehouden zou moeten worden….zo moet Dje ook de dochters van H.J. Korterink overal buitenhouden!
  Dat dee ik ook, ondanks een ernstig verschil van mening.
  Gelul achteraf noem ik: de put dempen als het kalf verdronken is.
  Ps. H.J. heeft het draadje weggehaald, maar trouwe lezers hier weten wat ik bedoel.

 4. Kees January 21, 2008 at 5:08 pm #

  Dit zal je vast wel interresant vinden!

 5. J. January 21, 2008 at 8:48 pm #

  Ik vond het geen vreemde actie van HJ; zoals hij al zegt is ze een volwassen vrouw. Als je dxc3¡n nog als dochter van een beruchte topcrimineel je familiefoto’s open en bloot neerzet kun je aandacht verwachten. Ook op andere sites doken de foto’s al op, ongetwijfeld zonder eerst toestemming te hebben gevraagd.

 6. Reactant January 21, 2008 at 11:43 pm #

  @J.
  Vanuit journalistiek oogpunt is er een correcte keuze, waarschijndelijk een evenredige afweging gemaakt. En hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen.
  Dus zorgvuldig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: