Maandag 14 januari: kogels voor Edgar e.v.a.

14 Jan

Kolleberglaan

Onrust op alle fronten: in het Belgische Achel – waar ik niet geheel toevallig de laatste tijd wel eens passeer – is de woning van de ex-vrouw van Edgar van Lent twee keer beschoten: in de nacht van donderdag op vrijdag en zaterdagavond. Niet geheel toevallig is de villa voorzien van kogelvrij glas, waardoor de kogels – vermoedelijk uit een machinegeweer – niet veel schade aanrichtten. Edgar was getrouwd met de dochter van een zeer vermogend vastgoedman, ze woonden er tot voor kort met hun vier kinderen. Het is overigens wel bekend wie hier achter zitten, maar weten is xc3xa9xc3xa9n ding, oppakken is twee.

Edgar ligt nogal onder vuur, dus. Dat mag geen verbazing wekken: hij is getuige in de Endstra-zaak en heeft tal van belastende verklaringen afgelegd over criminelen en aanverwant met wie hij nog een appeltje te schillen had. Recentelijk berichtte ik nog over de aanslagen op Willem Holleeder waarover hij de politie vertelde. Staat hier. En op www.tvl.be is een filmpje te zien over de aanslag.

                                                                *

Autobomdelft2

Henk Strootman achterhaalde voor Aktueel een filmpje dat gemaakt is kort na de ontploffing van de auto van Jerry Rigters. Staat hier

                                                   *

Veel geweld, dus. Ook in Afghanistan, maar dat was ‘friendly fire’. Wat niet wegneemt dat er weer twee jonge levens te betreuren zijn. Over die oorlog heb ik nogal kort-door-de-bocht opvatting: van mij had Nederland niet mee hoeven doen aan deze wraakactie van Bush, maar zolang iedereen er vrijwillig heen gaat, alla. Ik hoor wel dat het logistiek bar slecht geregeld is. Soldaten die na maanden van ontbering eindelijk verlof krijgen, mogen hun handen dichtknijpen als dat gewoon doorgaat en als ze op en fatsoenlijke manier thuiskomen. Vervoer daar naar de brandhaarden is een fluitje van een cent, dat loopt gesmeerd, maar o wee als de jongens terug mogen naar Nederland.

NadiagrafwebAfgezien van de risico’s daar: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat veteranen daar bij zo’n honderd moordzaken (veel in de relatiesfeer) betrokken zijn. In Nederland kennen we ook heel wat van die gevallen. Een van de bekendste is Pascal F., de moordenaar van Nadia van de Ven (en waarschijnlijk Anton Bussing). Defensie wil er niet aan. In Amerika twijfelt het Ministerie van Oorlog ook aan het onderzoek. Sommige dingen zijn zo voorspelbaar. Een reportage over de moord op Nadia staat hier

Het hele lijstje met misdaad van Amerikaanse veteranen staat op de site van de New York Times

                                                     *

Joranpw1pweb_1

Een klein beetje geweld: het glas wijn dat Joran van der Sloot vrijdagavond na afloop van de uitzending van Pauw & Witteman Peter R. de Vries in het gezicht gooide. Een domme actie, dat wel. De frustratie van Joran was begrijpelijk, maar hij zegt zelf dat het niet in een opwelling gebeurde, hij was het tijdens de uitzending al van plan geweest. Dat maakt het nog wat erger. Ik schreef hier zaterdag over, wat mij vooral opvalt – en irriteert –  is het niveau van de reacties. Mensen die om wat voor reden toch al een hekel hebben aan De Vries, of aan Joran, of aan mij, maken van de gelegenheid gebruik flink te gaan schelden. Omdat ze het even ergens niet mee eens zijn, meestal zonder aan te geven waarom.

Jorannova_1Ik denk er in deze kwestie iets anders over dan Peter de Vries, maar ik denk dat we mogen constateren dat niemand wxc3xa9xc3xa9t hoe het zit, of Joran echt meer weet of niet. Ik denk van niet, veel anderen denken van wel. Omdat ze Joran een gluiperd vinden, of omdat zijn gezicht hen niet aanstaat. ‘t Is een kwestie van geloven en daarover – dat is bekend – lopen de meningen nogal eens uiteen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: