Zondag 30 december: Nijeboer, Maarten en kwakzalvers

30 Dec

Alexandernijeboerboek_1

In het blad De Journalist staat een reportage over de strijd van journalist Alexander Nijeboer en de ellende die hij heeft door zijn boek ‘Een man tegen de staat’ (wat volgens mij ‘Exc3xa9n man tegen de staat’ zou moeten zijn). Het gaat over klokkenluider Fred Spijkers. Tal van betrokkenen spanden processen aan, Nijeboer moest zijn appartement verkopen, het heeft hem alles bij elkaar zo’n 60.000 euro gekost.

Als je ‘t verhaal zo leest bekruipt je een onaangenaam gevoel: er is sprake van intimidatie, bedreiging, kapotgemaakt worden door dure processen, maar behalve een financixc3xable tegemoetkoming van de NVJ doet niemand wat. Zijn alle journalisten, redacties en uitgevers bang hier hun vingers aan te branden? Als hier sprake is van zo’n grote misstand, waarom laat iedereen die arme freelancer Nijeboer dan in z’n eentje aanmodderen?

Een vorig stukje over deze kwestie staat hier

                                                                        *

Spanjer2180

Arnejansen1180Maarten Spanjer was gisteravond te gast bij de ‘Top 2000 a gogo’, de muziekvariant van De wereld draait door. Daar ga ik het in de komende column op bepster maar eens over hebben (wie wat bewaart die heeft wat), maar over Maarten kan ik alvast verklappen dat ik het jammer vind dat hij niet veel vaker op televisie is: hij kan in een paar zinnen een goed verhaal boeiend en humoristisch vertellen, eigenlijk zou hij elke televisieavond moeten afsluiten met een van zijn talloze anekdotes.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hem sprak, maar toen hebben we ook erg gelachen. Het was bij een hopeloos feestje voor Gert ‘Brandend Zand en Grijze Haren’ Timmerman. Voor de liefhebbers: het staat hier. Ik zie trouwens dat ik toen ook nog een foto heb gemaakt van de onlangs overleden Arne Jansen, die samen met zijn dochter op dat feestje was.   

                                                            *

In de Volkskrant de tien grootste blunders van het jaar, onder de titel: verbazend gebrek aan benul. Op nummer xc3xa9xc3xa9n eindigt het Gerechtshof in Amsterdam, dat in juni bepaalde dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij orthomanueel geneeskundige Maria Sickesz geen kwakzalver mocht noemen.

"Het hof deed dat op grond van een omschrijving uit de dikke Van Dale plus een proefschrift uit 1990 waarin stond dat twee op de drie mensen tevreden waren over hun orthomanuele behandeling. Zelfs orthomanueel geneeskundigen vinden dat proefschrift onder de maat, zoals zij ook Sickesz claim dat zij depressie en schizofrenie kan genezen onder de maat vinden. Alleen een club die er speciaal voor is opgericht, mag dat niet zeggen.

Het Hof spreidde niet alleen een verbazend gebrek aan wetenschappelijk benul ten toon, ook juridisch wist het niet van zijn gezond. Het veroordeelde de Vereniging tot een rectificatie in de krant, maar zette er geen dwangsom op. Die rectificatie is er dus nooit gekomen xe2x80″ Sickesz heeft het misschien niet eens gemerkt."

No Responses to “Zondag 30 december: Nijeboer, Maarten en kwakzalvers”

 1. steven smit January 4, 2008 at 8:04 pm #

  Jammer dat Maarten Spanjer niet vaker op tv is?! Wat een drama die vent!!
  Zeker in die politieserie waarin hij speelde!
  Als miskend talent was ie goed!!

  Beste Steven,

  In ‘Boks’ was hij inderdaad niet op z’n best, maar dat was ook een drama, die serie.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: