Moord op 't Hooft: is de beller de killer?

30 Nov

Succesvol vastgoedman, liquidatie. De gedachten gaan al snel uit naar Willem Endstra en Amsterdam, maar in november 2007 wordt in Den Haag ook een makelaar in koelen bloede geliquideerd: de 47-jarige Victor xe2x80x99t Hooft. Hij is xc3xa9xc3xa9n keer met justitie in aanraking geweest: in 2003 werd hij na een anonieme melding aangehouden in verband met een mysterieus voorval in de sjieke Haagse Vogelwijk, waarbij een motoragent een 36-jarige Schiedammer doodschoot. Is de anonieme beller van toen de opdrachtgever van nu?

Op woensdagavond 7 november rijdt de 47-jarige Haagse vastgoedmagnaat Victor xe2x80x99t Hooft in zijn grijze Mercedes ML 500 het tuinpad van zijn woning aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag op. xe2x80x99t Hooft woont al geruime tijd in Zwitserland, maar komt geregeld terug in Den Haag, waar hij op enkele honderden meters afstand woont van paleis Huis ten Bosch, de residentie van koningin Beatrix. Als hij net is uitgestapt, komt er een man met een vuurwapen naar hem toe, die hem van dichtbij doodschiet. Een professionele liquidatie, zo lijkt het, waarbij het slachtoffer geen schijn van kans heeft. Van zo dichtbij is ontsnappen niet mogelijk. Wist de schutter dat xe2x80x99t Hooft op dit tijdstip thuis zou komen en zo ja: hoe wist hij dat? Of was het een toevalstreffer en had hij al veel vaker vergeefs staan wachten? In deze rustige Haagse wijk Marlot valt dat op. Een week na de moord houdt de politie een passantenonderzoek: ongeveer honderd mensen die op hetzelfde tijdstip passeren, worden ondervraagd. Of ze die avond of daarvoor iets bijzonders hebben opgemerkt. Van de honderd zijn er vijftien die iets hebben verklaard waar de politie mee aan de slag gaat, een gouden tip lijkt er niet bij te zitten. Op dinsdagavond 27 november wordt in Opsporing Verzocht een compositietekening van de dader getoond: de vrouw van het slachtoffer zag de schutter van dichtbij, ze kon een vrij goede beschrijving geven, maar justitie wacht met het publiceren van dit soort fotoxe2x80x99s nogal eens tot Opsporing Verzocht een gaatje heeft. De kans dat aan de hand van de tekening de dader wordt achterhaald, blijkt in de praktijk overigens uitermate gering.

Vraag is: waarom moest Victor xe2x80x99t Hooft dood? Er is blijkbaar iemand die een ernstig conflict met hem had. Als het geen persoonsverwisseling betreft xe2x80″ en daar gaat in dit geval niemand van uit xe2x80″ zijn er twee mogelijkheden: een probleem in de privxc3xa9sfeer of een zakelijk geschil. Van moeilijkheden in de huiselijke sfeer is niets bekend, voorzover bekend heeft xe2x80x99t Hooft een langdurige en stabiele relatie met zijn echtgenote, van andere relaties is ook niets bekend. Meteen na zijn dood duiken er wel geruchten op over vijanden in de zakenwereld, maar kloppen die?

Op vrijdagmorgen 27 juni 2003 in de anders zo rustige sjieke Haagse Vogelwijk toneel van een scxc3xa8ne die in een maffiafilm niet zou misstaan. Het is een warme ochtend, het is stil op straat. De woningen aan de Nachtegaallaan zijn goeddeels aan het zicht onttrekken door hoge heggen. Het is iets over negen als een motoragent van de Haagse politie hier poolshoogte gaat nemen. Een verpleegkundige van het nabijgelegen Juliana Kinderziekenhuis heeft de politie gebeld. Twee jongens op een scooter houden zich verdacht op bij geparkeerde autoxe2x80x99s. Het zou om twee allochtone personen gaan en getuigen menen onder een jas een lang voorwerp te hebben gezien. Wat vooral zo opvalt is de extreem dikke kleding die beiden dragen, gezien de temperatuur. Als de agent de jongens aanspreekt, reageren ze bliksemsnel: het xe2x80x98lange voorwerpxe2x80x99 blijkt een honkbalknuppel waarmee de agent wordt geslagen, de ander haalt een mes tevoorschijn en begint op de politieman in te steken. Hij raakt de agent in zijn bovenbeen. De politieman valt op de grond, de messteker komt op hem af om opnieuw toe te steken. De agent weet zijn pistool trekken en schiet de aanvaller van dichtbij neer. Het slachtoffer is vrijwel op slag dood en blijft op het trottoir liggen, de gewonde politieman strompelt op eigen kracht naar het ziekenhuis. Met zijn verwondingen valt het mee: hij kan na behandeling naar huis.

De andere vermoedelijke autokraker is er intussen, met zijn zwarte helm nog op, hardlopend vandoor gegaan in de richting van de Sportlaan. Een getuige achtervolgt hem nog enkele honderden meters maar kan hem daarna niet meer bijhouden. Een zoektocht met behulp van een helikopter en speurhonden levert niets op. Agenten doorzoeken het dichtbijgelegen Rode Kruis- en Juliana Kinderziekenhuis: ze houden er rekening mee dat een brutale voortvluchtige zonder blikken of blozen in een wachtkamer achter een tijdschrift is gaan zitten. In de loop van de ochtend wordt er in de bosjes bij de Nieboerweg wel een man aangehouden, maar die had niets met de zaak te maken. De zoektocht naar de tweede verdachte duurt tot laat in de middag voort, maar hij wordt nimmer meer gevonden. Op het eerste gezicht is het een koud kunstje zijn identiteit te achterhalen. Zijn compagnon is weliswaar dood, maar in diens kennissenkring zullen ongetwijfeld personen zijn die weten met wie hij omging en telefoontaps doen in dit soort gevallen ook wonderen. Toch slaagt de politie er niet in. Over het hoe en waarom wil de Haagse politiewoordvoerster anno 2007 niks kwijt, maar er is een logische verklaring voor: de recherche volgt een heel ander spoor. Dat blijkt allereerst uit berichten die drie weken na de dodelijke schietpartij de lokale krant halen: de doodgeschoten man was geen autokraker, maar was samen met een handlanger in de Vogelwijk voor een dubieuze incassoklus. Angst voor ontdekking zou de reden zijn geweest waarom het slachtoffer xe2x80″ een 36-jarige man uit Schiedam – de motoragent die hem aansprak met een mes heeft gestoken. "De twee mannen handelden zo goed als zeker in opdracht van een Haagse onroerendgoedhandelaar. Naar wie de twee op weg waren in de Vogelwijk is nog niet duidelijk. Het is ook niet bekend of het geld dat moest worden gexc3xafncasseerd met vastgoed had te maken of met schulden op een ander vlak."

Wat blijkt? Er is bij Misdaad Anoniem een anonieme tip binnengekomen waarin Victor xe2x80x99t Hooft wordt genoemd als opdrachtgever voor een gewelddadige incasso. De onbekende beller noemt een voornaam van een van de volgens hem betrokkenen. De politie neemt de tip xe2x80″ ondanks het anonieme karakter xe2x80″ zeer serieus. In september 2003 worden Victor xe2x80x99t Hooft en een 40-jarige medewerker van hem, die in Zwitserland woont, aangehouden. xe2x80x99t Hooft zit veertien dagen vast, de medewerker veel langer.

Mr. Ad Westendorp was als advocaat van xe2x80x99t Hooft betrokken bij die affaire uit 2003 en was bezig met het indienen van een schadeclaim. De zaak zou in december van dit jaar behandeld worden. Volgens hem was de verdenking jegens zijn clixc3xabnt onterecht en het gevolg van tunnelvisie bij de politie. "Dat blijkt ook uit het feit dat hij snel is vrijgelaten en niet verder vervolgd. De politie heeft werkelijk alles op alles gezet om het geringste spoortje van bewijs uit hem te persen, maar dat is in de verste verte niet gelukt, het verhaal zat helemaal tussen de oren van justitie."

In het Haagse deden toen xe2x80″ en ook nu weer xe2x80″ geruchten de ronde dat xe2x80x99t Hooft zakelijke geschillen nogal hardhandig oploste door knokploegen in te schakelen en tegenstanders gebroken armen te bezorgen. Westendorp: "Er is xc3xa9xc3xa9n anonieme melding waarin wordt gezegd dat die mannen in de buurt waren in opdracht van xe2x80x99t Hooft om een in de buurt wonende makelaar te bedreigen of af te persen. De politie is volledig op die anonieme tip afgegaan, ze hebben hem aangehouden en zijn intussen bij al zijn vrienden, bekenden en medewerkers gaan zoeken. In de anonieme tip is een voornaam genoemd, die min of meer blijkt overeen te komen met die van een 40-jarige medewerker uit Zwitserland. Die man hebben ze toen ook aangehouden, hij is in eerste instantie veroordeeld tot een vrij forse straf, van een jaar of drie, vier. In hoger beroep is
hij overtuigend vrijgesproken. De man uit Zwitserland zou de gevluchte handlanger zijn. Bij de zitting van het Hof was de motoragent aanwezig. Hij was heel stellig: "Dit is xe2x80x98m niet." Hij was er nooit eerder over benaderd, voor het hof was het duidelijk: vrijspraak, de man mocht tijdens de zitting meteen al weg."

Dat de politie weinig belang had bij een confrontatie van de motoragent met de verdachte Zwitserse medewerker is wel duidelijk: dat was een 40-jarige lange blonde Nederlander, de xe2x80x98autokrakersxe2x80x99 werden in de eerste berichten steeds aangeduid als xe2x80x98allochtone jongensxe2x80x99. In de buurt gingen de bewoners er destijds van uit dat het inderdaad om autokrakers gingen: bezoekers van de nabijgelegen ziekenhuizen parkeerden hun autoxe2x80x99s vaak in de Vogelwijk, inbraken in autoxe2x80x99s waren schering en inslag. Advocaat Westendorp: "Het dossier stond bol van de verdachtmakingen en geruchten, ook over dat zogenaamde hardhandig optreden van xe2x80x99t Hooft. De politie heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om daar enige aanwijzing voor te vinden, ze hadden er bij wijze van spreken een moord voor gedaan om iets te vinden, maar er was helemaal niets."

Ook xe2x80x99t Hooft zelf dacht toen mee met de politie: wie zou het op hem gemunt kunnen hebben? Er bleek xc3xa9xc3xa9n makelaar in de Vogelwijk te zijn met wie hij wel eens zaken deed. Die is door de politie ondervraagd, maar daar was geen spoor van een conflict. Westendorp: "Hij had zelf ook geen idee, hij was er wel heel erg op gespitst."

De aanhouding berokkende hem veel schade. Westendorp: "Een onroerend-goedman op de korrel bij justitie, dat is niet goed voor de zaken. Daarbij duurde het anderhalf jaar voor de zaak eindelijk werd geseponeerd. Dan ben je besmet, banken willen geen zaken meer doen, financieringen worden opgezegd, zakenmensen die op het punt stonden een overeenkomst te sluiten houden het voor gezien. Als je een paar grote projecten kwijtraakt die op de rol staan, dan loopt de schade al gauw op. We hadden het berekend op 2,2 miljoen euro, maar de rechtbank had het grootste deel afgewezen omdat het verband tussen de voorlopige hechtenis en de schade onvoldoende zou zijn aangetoond."

Iemand liquideren vanwege een zakelijk geschil is niet de beste oplossing om al of niet vermeende schulden te innen, bovendien gaat er dan meestal eerst een fase aan vooraf: afpersing. Daarvan is tot nu toe niets gebleken. Westendorp: "Ik heb uiteraard contact met de familie, ook zij tasten in het duister, niemand kan beredeneren wat het belang is van het doodschieten van xe2x80x99t Hooft."

In het criminele milieu is liquideren het beproefde middel om van een schuldeiser af te komen. xe2x80x99t Hooft had, voorzover bekend, maar bij xc3xa9xc3xa9n instantie een forse claim liggen: justitie. Daar zal de opdrachtgever in dit geval niet worden gezocht, maar waar dan wel? xe2x80x98t Hooft had in elk geval xc3xa9xc3xa9n vijand: de man die in november 2003 de zo schadelijke tip doorbelde naar Meld Misdaad Anoniem.

Het signalement van de dader luidt: een blanke man van ongeveer 1,90 meter. Hij heeft een opvallend afgetraind getekend gezicht en kort peper-en-zoutkleurig haar. De man heeft een mager postuur en heeft vermoedelijk geen tatoeages. Hij droeg een blauwzwarte jas die net iets over de heup viel en een blauw-zwarte werkbroek met donkere werkschoenen. Verder droeg hij zwarte fleece handschoenen en een petje.

Advertisements

No Responses to “Moord op 't Hooft: is de beller de killer?”

  1. x April 1, 2008 at 5:40 pm #

    Als de beller de killer zou zijn, dan moet er bij de politie worden gezocht?

  2. x May 10, 2009 at 9:55 pm #

    De onroerendgoed handelaar die ze wilden aanpakken was hoogstwaarschijnlijk de Haagsche huisjesmelker Harry O. die idd in de vogelwijk woont

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: