Woensdag 28 november: Michel, Frans, Henk & Olaf

28 Nov

FranshalsemaNu gaan de bloemen nog dood,

nu gaat de zon nog onder

en geen mens kan zonder

water en zonder brood

Stil maar wacht maar, alles wordt nieuw,

de hemel en de aarde.

Een christelijk kinderliedje dat ook bij niet-religieuze begrafenissen nog wel eens gezongen schijnt te worden. ‘Hoop’ heet het, en ik zou er te midden van al het criminele geweld, de haatmails, de ergernissen en frustraties op deze site, niet over begonnen zijn ware het niet dat ik dezer dagen toevallig (nou ja) ontdekte dat het geschreven is door mijn op xc3xa9xc3xa9n na (Lennaert Nijgh) favoriete Nederlandse tekstschrijver: de dit jaar 80 jaar geworden Michel van der Plas (‘Zondagmiddag Buitenveldert’).

Ook toevallig (dat wel) hoorde ik diezelfde dag van Frans Halsema zijn ‘Ik ben nou nog springlevend, maar straks ben ik dood.’ Nogal een tegenstelling. Ik dacht dat dat ook van Van der Plas was, maar dat blijkt niet te kloppen: dit is een door Ernst van Altena vertaalde Jacques Brel.

Michel van der Plas en Frans Halsema doen me altijd denken aan het radioprogramma Cursief, waar ik in de jaren zestig enorm fan van was, de meeste heb ik nog op een hele oude band staan. Van der Plas was daar een van de vaste tekstschrijvers. Een van de grootste ‘rellen’ uit de historie van Cursief is in mijn herinnering een lied dat Van der Plas schreef over roddeljournalist Henk van der Meijden. Het was ongenadig hard en grof. Ik herinner me onder anderen: "Wie schijt publiekelijk privxc3xa9, de eeuwige prostituee, de pennehoer van alle tijden: Henk van der Meijden!"

Frans Halsema zong het en die is vervolgens de rest van zijn leven door Van der Meijden in de ban gedaan en heeft daar veel schade van ondervonden. Op het laatst schijnt het nog een beetje bijgelegd te zijn, maar het lied over Van der Meijden staat voorzover ik kon nagaan op geen enkele elpee of cd.

                                                                   *

Olafh2web_2In het boven aangehaalde lied van Frans Halsema, xe2x80x98Springlevendxe2x80x99, staat de zinsnede: xe2x80x98Verrek met je schapen, val dood met de herder.xe2x80x99 Staat er vanmorgen net een reactie op de site van xe2x80x98Zwols balletjexe2x80x99 die begint met:

"Als de herder roept dan lopen alle schapen achter hem aan."

Hij schrijft verder: "Anders dan veel reageerders, ben ik zeer critisch en denk over bepaalde dingen lang na."

Dat critisch is leuk: zegt iets over zijn leeftijd, schat zo: tussen 55 en 60.

"Toen hajee zich in de kijker probeerde te werken met deze Olafzaak, heb ik mij er een uurtje mee bezig gehouden.

Dat was genoeg om tot de bovenstaande reacties te komen.

Hajee wil er een boek over schrijven.

Ook gaat hajee vermelden dat O(laf) wegens gebrek aan bewijs is vrijgesproken van een poging om de kluis van Gamma Sittard te kraken. Dit was een maandje voor de moord.

En de twee getuigen die hem ook zagen wegrennen en even later de moord ontdekten (autokopers) komen dan ook ten tonele.

Overigens zullen wij dan ook horen of Olaf nu wel of niet op de wc. zat ten tijde van de schietpartij.

Ook al was Zwakhalen dan een ex rolleman en 15 jaar voor de moord al eens in zijn kaak geschoten… Dan nog blijft het feit dat Olaf door zijn lafheid de moord op mevr.

Zwakhalen niet heeft voorkomen en een vrijpleiten van hemzelf heeft verijdeld. Hij had dan geen kruitslijmsporen op zich gehad en was aantoonbaar niet de drievoudige moordenaar.

Anders dan E. Louwes heeft hij er alles aan gedaan om zich schuldig te doen lijken. Jo Zwakhalen was niet direct dood.

Hij schijnt de politie nog duidelijk gemaakt te hebben dat Olaf de schutter was."

De reactie gaat nog verder, wie het helemaal wil lezen: het staat onder de reportage over Olaf H., ik beperk me hier even tot deze punten.

Ten eerste: ik ga geen boek schrijven over de zaak Zwakhalen, ik ben wel bezig met een boek waarin deze reportage wordt opgenomen.

Dat Olaf H. geen brandschone burger is, staat in het artikel, hij was betrokken bij een hennepkwekerij. De mislukte poging tot inbraak vond ik wat onduidelijk, hij was ervoor vrijgesproken, je zit met een bepaalde lengte van een artikel, dan maak je een keus. De hennepkwekerij vond ik relevanter, maar daar kan men over twisten.

Wat mijn probleem is met de redenatie van de rechters is: iemand is betrokken bij criminele activiteiten, dus dan zal die ook wel in staat zijn tot zoxe2x80x99n moord. Het met een pistool van dichtbij neerschieten van drie mensen, waaronder een totaal onschuldig meisje van negen, dat staat in geen enkele verhouding tot het kruimelwerk waar Olaf van wordt verdacht.

Ik denk dat in het artikel ook de voor Olaf belastende dingen voldoende aan de orde komen, ik heb ook niet het idee dat iedereen die het gelezen heeft meteen roept: hij is absoluut onschuldig, we moeten de straat op.

Dat Olaf van de plaats delict is weggerend, is duidelijk, dat zegt hij zelf ook. Hoe zou hij daar anders moeten zijn vertrokken. Vliegend? Als hij niet de dader is, dan is het nog dom en strafbaar, dat weet hij zelf maar al te goed. Als we zijn verhaal even volgen: hij hoorde schoten, maar wist op dat moment niet wat er precies was gebeurd. Dat de schutter daarna de woning binnenkwam om de vrouw dood te schieten kon hij niet weten: de dader had hem ook gezien, dus was het logisch te denken dat hij het op hem had voorzien. Vluchten was het enige verstandige, maar daarna had hij zich moeten melden.

Waar ZB die kruitslijmsporen vandaan komen, weet ik niet, voorzover mij bekend zijn er geen sporen op of bij Olaf aangetroffen.

Dat Zwakhalen Olaf heeft aangewezen als de schutter is nieuw voor mij, ik heb dat in het dossier niet gezien.

De reportage over Olaf H. staat hier

Advertisements

No Responses to “Woensdag 28 november: Michel, Frans, Henk & Olaf”

 1. Sjerp Jaarsma November 28, 2007 at 9:13 pm #

  De meeste lezers van deze site zullen bij RTL Boulevard na vijf minuten wel wegzappen, wanneer John, Peter R. of Harry niet aan de desk als deskundige zit.
  In dat geval hebben zij dan vanavond het item over Lennaert Nijgh gemist. Boulevard wordt even na middernacht hehaald op RTL 5. Deze week komt er een biografie uit over Lennaert Nijgh.De titel is Testament en is geschreven door Peter Voskuil. Op 16 december zendt de AVRO de film ‘Tip van de sluier’ uit.

 2. Sjerp Jaarsma November 28, 2007 at 9:37 pm #

  Toevoeging aan mijn vorige reactie: Voor de lezers die denken wat heeft Lennaert Nijgh nou met misdaad te maken. Eind 1990 verscheen van zijn hand het boek ‘Moord en Doodslag’. Dit boek gaat over twaalf beroemde Nederlandse moordzaken.

 3. zwols balletje November 29, 2007 at 2:02 am #

  Jammer dat jij beter schrijft dan leest hajee.
  Nergens zeg ik dat O(laf) kruitslijm op zich had.
  Als hij verstandig was geweest dan had hij gebeld naar alarm en had vervolgens aan kunnen tonen dat hij niet de dader was,omdat hij GEEN kruitslijmsporen op zich droeg.
  Neem mij niet in de maling hajee.
  Jij weet geen onderscheid te maken tussen zaken als super criminele Holleertjes en een volkomen onschuldig meisje als dat in de zaak Zwakhalen.
  Jij confronteert mensen als de schoondochter van Zwakhalen en haar dochtertje met zaken die vreselijk veel pijn doen.
  Dank zij jou komt alles weer in alle hevigheid terug bij deze mensen.
  Slapeloze nachten, nachtmerries en weet jij veel.
  Nee dus hajee….als jij dat wel wist….dan was je hier niet aan begonnen.
  Denk na man, nogmaals waar ben je mee bezig?
  Zonder enige noodzaak dwing jij een meisje van 13 jaar om alles weer en weer en weer te beleven.
  Wie ben jij dan wel om dat te doen?
  Waar is jouw fatsoen.
  Deze mensen moeten op enig moment jouw boek lezen , omdat het over hen gaat. Ga jij ook in jouw boek vermelden dat O(laf) beweerde dat hij nooit eerder bij Zwakhalen was?
  Het meisje herkende hem van een eerder bezoek(14 dagen terug).
  O(laf) antwoordde destijds dat hij nooit eerder terplekke was voor het testen van de auto omdat hij als vrachtwagenchauffeur ook zo wel kon zien dat de auto goed was.
  Zwols balletje neemt geen woord terug van wat hij in deze zaak schreef.
  Sterker nog ik vind mijn leeftijdsgenoot een grote kloot.
  Ps. het rijmen gaat goed hajee,
  dat valt mij reuze mee.
  Jouw rijm is een omarmend rijm ofwel een ABBA rijm.
  Dat is in de sinterklaastijd een verademing ….als jij voor xc3xa9xc3xa9n keer begrijpt wat ik bedoel.
  Ohja nog wat: m.b.t. cursief….
  Wie deelt publiekelijk dat mee…..henk van der meyden.
  Het was de de tijd van Dimitri Frenkel Frank en co.
  Ik heb de casette ook nog ergens.
  Ik kom er ooit nog op terug.
  Ennuh hajee, een fout maken is erg,
  een fout niet herstellen is erger.

 4. sander November 29, 2007 at 5:39 pm #

  Het is toch heel normaal dat papa vuurwapens in huis had?? Wat een schijnvertoning dit. Is ze soms bang dat haar dochter teveel in de publiciteit komt, omdat ze haar die verklaring erin hebben gestampt? Dat het kind misschien ooit beseft dat ze helemaal niet gezien heeft wat ze verklaart? Willen ze daarom nu opeens rust in de tent, terwijl ze zelf destijds foto’s heeft laten nemen van haar dochter? Dat kind is na haar coma goed bewerkt om bepaalde dingen te verklaren. Dat is pas schandelijk, wat lullen we nou over een foto. Die hele buurt heeft daar aan meegewerkt. Een soort Twin-Peaks is het daar, dat zie je wel vaker in die contreien. Ik vertrouw dat hele Limburgse zooitje voor geen cent, sorry dat ik het zo zeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: