Rijsbergen: bondscoach tussen de kogels

31 Oct

Rijsbergenfernandoweb"Wim". In Trinidad & Tobago is dat genoeg, dan weet iedereen dat het over de bondscoach gaat. Oud-Feyenoordspeler en international Wim Rijsbergen moet het Caribische landje klaarstomen voor de Wereldkampioenschappen Voetbal 2010, in Afrika. Volgend jaar beginnen de selectiewedstrijden. Of hij de finish haalt? "Dat weet je nooit. Het is een heel andere situatie dan in 2006, met Beenhakker." Een van de problemen: er is eigenlijk nog geen elftal en de jongens die er wel zijn, moeten nogal eens bukken. Voor kogels.

(Foto: Rijsbergen op de perstribune in Port of Spain, tijdens een schooltoernooi)

"Dit is toch prxc3¬°chtig?" Met een brede armzwaai loopt Wim Rijsbergen naar buiten. In een restaurant aan de haven van Chaguaramas hebben we de geneugten van de Trinidadse keuken geproefd. Nee, dit keer geen haai. En gepraat. Over van alles en nog wat. Over zijn strooptochten door de Zwolse binnenstad met top-kok Jonnie Boer van De Librije, een goede vriend van hem. Over muziek. Over eten. Over misdaad. In deze haven, Pier 1, werd in januari 2005 een 61-jarige Nederlander aangehouden met 5 kilo heroxc3xafne, in een boot die eigendom was van de minister van toerisme. Over drugsbendes op Trinidad: gemiddeld xc3xa9xc3xa9n moord per dag, op een bevolking van 1,3 miljoen. Over musea. Over Leiden, de stad waar hij geboren en getogen is en waar hij je alles over kan vertellen. Over hardlopen. Er is eigenlijk maar xc3xa9xc3xa9n onderwerp dat niet aan de orde is gekomen: voetbal. Dat hadden we al besproken en er is meer in het leven dan voetbal.

LEES MEER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: