Endstra: zijn laatste gesprek

31 Oct

Garagebrouwer1web

                                 (reportage uit Aktueel, november 2007)

Op 17 mei 2004 wordt Willem Endstra voor zijn kantoor neergeschoten als hij naar zijn gepantserde BMW loopt. Hij wordt vergezeld door David Denneboom. Maar David was niet de laatste die met de vastgoedmagnaat sprak: dat was automonteur Jan Brouwer uit Haarlem. Endstra was met hem aan het bellen over een nieuwe BMW. "Ik hoorde dat er geschoten werd. Daarna was er een heleboel geschreeuw. Ik heb nog een paar minuten geluisterd, ik hoorde ambulances, toen heb ik de verbinding maar verbroken."

LEES MEER

No Responses to “Endstra: zijn laatste gesprek”

 1. Mr X December 3, 2007 at 2:18 pm #

  Die garage ziet er ook niet echt uit als een bonafide bedrijf voor dat soort merken auto’s. Die hebben meestal toch wel een iets luxere showroom.

 2. zandhapper May 19, 2011 at 1:07 am #

  Ik was even vergeten dat er 2 gewonden waren bij de schietpartij.In de media is die tweede gewonde eingelijk een beetje weggemoffeld.
  Maar in wat voor een soort wagen werden die achterbank gesprekken ook alweer gehouden.Kijk als ik meneer Endstra ken en ik zie hem in een kleine volkswagen golf stappen dan ga ik als kennis in crime toch even de boel in de gaten houden.Stapt Endstra regelmatig in een hele mooie limo dan wil ik als kwade kennis toch weten of ik misschien ook niet met die andere gespreks-partner zaken kan doen.De criminele wereld is klein en onze Mink heeft zijn eigen inlichtingen-cel die dergelijke gesprekken al na de eerste afspraak had doorgekregen.

 3. Jason May 19, 2011 at 1:41 pm #

  @ zandhapper

  Deze had ik even over het hoofd gezien maar dat de tweede persoon, David Denneboom, een beetje werd ‘weggemoffeld’ door de media was omdat hij van geen enkele nieuwswaarde was. ‘Weggemoffeld’ is dan ook een groot woord, er was gewoon niks over te vertellen. Zelfde verhaal als destijds met Cor van Hout waarbij Robert ter Haak uiteindelijk nog kwam te overlijden.

  ‘.De criminele wereld is klein en onze Mink heeft zijn eigen inlichtingen-cel die dergelijke gesprekken al na de eerste afspraak had doorgekregen.’

  Als dat zo is, wat op zich niet onmogelijk is, rijst wel de vraag waarom ‘onze Mink’ Endstra eerst de vuile was buiten liet hangen met het risico daar zelf de dupe van te worden.
  Van Kok is, zowel bij justitie als in de onderwereld, bekend dat hij informant was/is terwijl hij in tegenstelling tot Hillis (vooralsnog) buiten schot blijft. Daarentegen kon hij wxc3xa9l in Kolbak opdraven om te getuigen maar Hillis niet.
  Met in het achterhoofd jouw idee dat alles, dus de IRT-affaire en ‘nageboorte’, met elkaar in verbinding staat zie ik de logica niet.
  Zo zijn er meer dingen die niet te rijmen zijn.
  Dan doel ik alleen al op het feit dat justitie (Teeven) koste wat kost Willem Holleeder en Dino Soerel wilde hebben.
  Als de ‘nageboorte’ van de IRT zoals jij het stelt, nog steeds als organisatie actief is, dan bedoel ik dus niet de ‘losse platten’ en de individuele corruptie, en uitgaande van de redenering dat jongens als Holleeder ‘en kornuiten’ (zoals jij in je andere reactie noemde) de hand boven het hoofd gehouden werd, zijn zij nodig in het veld. Door ze op te pakken en te veroordelen leggen ze, dus de ‘platten’, hun eigen organisatie vleugellam. Als Hillis informatie had over IRT (gerelateerde)-zaken, wat zeker niet onmogelijk is, wat destijds niet openbaar is geworden maar wat nu toch een gevaar kan vormen voor bijvoorbeeld een weggepromoveerde stropdas, dan zal hij dat zeker niet voor zichzelf gehouden hebben.

 4. zandhapper May 19, 2011 at 10:47 pm #

  Wat ik duidelijk probeer te maken is dat er bij opheffing van een groep,bedrijf of wat dan ook altijd een netwerk zal blijven bestaan van oud leden.Als je binnen het IRT hebt gewerkt en als onderdeel van die functie vrij kon beschikken over grote sommen geld maar toch vooral de grenzeloze toegang tot moooie vrouwen,luxe autoxc2xb4s en het macho gevoel het heel moeilijk is om na opheffing weer een saaie kantoorbaan te moeten aanvaarden of weer bonnen uitschrijven op straat.Wat beterft de overlapping van het IRT en Gladio wil ik duidelijk maken dat Nederland een hele kleine speeltuin is.En als er in die speeltuin enkele verschillende overheidsdiensten een dubbel spel spelen dan zullen ze elkaar ongetwijfeld de wegen kruisen.Wapen- en drughandel zijn vaak aan elkaar gekoppeld.Dat Fred Teeven zo graag Holleeder achter d etralies wilde hebben is ook een manier van machtsvertoon.Veel criminele en platte dienders dragen in hun gedrag graag het onaantastbare uit.Drugshandelaren die heel stoer open en bloot in een woonwijk zakken gaan overladen,Stoere bodyguards die met dikke bobbels door de grachtengordel trekken voor wat extra aandacht van de dames.Neem nu de lichaamtaal van Fred Teeven als hij weer eens om commentaar wordt gevraagd.Hij zit achterover hangend met een blik van wie maakt me nog wat.
  Maar ik wil je vragen wat jij weet over de organistaie achter de mega smokkel met de ORION vliegtuigen van de marine.Kijk als die bemanning zaken deed met HAxc2xb4s IRT of Nageboortes van GLADIO.Hoe lang liep die smokkellijn al en wat is er waar dat er op schepen speciale smokkel leidingen werden gelast en jaren zijn gebruikt als bergplaats.Ik zelf ken alleen de praktijk van grootschalige tabak smokkel vanuit afghanistan.Er werd schuim van transportkisten weggesneden om te dienen als smokkelruimte.Maar er zullen ongetijfel ook mensen bij geweest zijn die ipv tabak wat anders hebben geladen.Uiteindelijk kwamen die wapens uit een Apache maar dat waren vast niet de eerste maar moelijk wel de laatste in die vorm.Er werden heel wat officiele wapens op zeer ongebruikelijke wijze verstuurt.Wat dat betreft had ik een heel arsenaal aan kunnen leggen waarbij de vraag opkomt hoe dit ongemerkt door de diverse controles kwam.
  Wat betreft de nevenschade bij de schietpartijen kan juist in die onbeduidende personen een deel van de oplossing liggen.
  Om iemand in het juiste schootsveld te krijgen kan je iemand vragen om even buiten te gaan roken of wat dan ook.Als jij dan buiten de aanvalssector blijft kom er vanaf met wat ongevaarlijke schotwonden.

 5. Jason May 20, 2011 at 12:30 pm #

  @ zandhapper

  Je haalt werkelijk van alles door elkaar. In sommige dingen zit wel een kern van waarheid maar als geheel klopt het niet. Even heel concreet waren IRT en Gladio organisaties door de regering of met medeweten van de regering opgezet. Dat daarbij corruptie voorkwam/voorkomt en dat in beide gevallen dezelfde spelers, zoals jij het stelde, een rol speelden, klopt, maar is niet verrassend. Wat ik al zei: doordat de wapenvondst bij Klepper en Mieremet onder de pet werd gehouden hadden alle betrokkenen bijna vrij spel t.a.v. het IRT. Wat betreft Orion: dat was geen organisatie en was ook in eerste instantie, i.t.t. IRT en Gladio niet bekend bij justitie. Dat is pas aan het rollen gekomen nadat de CID op Curaxc3xa7ao benaderd was door xc3xa9xc3xa9n van de betrokkenen die een beetje knijp zat. Het ging ook helemaal niet om een mega-smokkel waar een organisatie achter zat maar om een paar corrupte officieren en de geruchten dat er HA erbij betrokken waren. Van die hele geplande operatie is uiteindelijk niks terechtgekomen omdat door omstandigheden tot twee of drie keer toe de boel afgeblazen werd. Het enige (!) gelukte transport met een Orion vliegtuig werd onderschept omdat de CID inmiddels op de hoogte was en met xc3xa9xc3xa9n van de betrokkenen afspraken had gemaakt. De CID ontkende, evenals Fred Teeven dat er sprake was van opzet en uitlokking. Uiteindelijk werd Teeven volgens mij nog beschuldigd van meineed. Al met al ging het om een relatief kleine zaak en geen mega-smokkel. Wel werd er veel gepatrouilleerd vanwege de bekende lijnen met bijvoorbeeld Venezuela, waardoor enkele transporten door Orion vliegtuigen i.s.m. marineschepen werden onderschept(!).
  Een paar jaar later werd de marine in verlegenheid gebracht vanwege een drugsvangst op xc3xa9xc3xa9n van de schepen die werd ingezet i.v.m. drugsbestrijding. Er is, met name in de zaak-Orion altijd gezegd dat de HA hierbij betrokken waren maar van een organisatie van het kaliber IRT of Gladio was absoluut geen sprake, daarvoor was het veel te kleinschalig.

  Wat betreft die ‘gelaste leidingen’ waar je het nog over hebt, weet ik van een schip dat onder de aandacht was en waar de douane een paar dagen heeft lopen zoeken naar de handel die verstopt was in een verborgen compartiment. Echter, dit was geen marinefregat.

  Tot slot over de ‘nevenschade’ bij die schietpartijen: dat was in deze beide gevallen niet aan de orde. Zowel Denneboom als Ter Haak werden beschouwd als ‘collateral damage’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: