Anneke van der Stap: de laatste trein

31 Oct

Anneke12675Op maandagavond 11 juli 2005 stapt kunststudente Anneke van der Stap (22) in Enschede op de trein naar Den Haag: de intercity van 21.27 uur. Ze is om 23.53 uur op Den Haag Centraal, waar beelden van de beveiligingscameraxe2x80x99s haar signaleren. Daarna loopt het spoor dood. Elf dagen later wordt haar lichaam gevonden aan het Jaagpad in Rijswijk. Hoe is ze daar in hemelsnaam terechtgekomen, is ze vermoord en zo ja: door wie?

(Foto: aan het Jaagpad in Rijswijk, op de plek waar Annekexe2x80x99s lichaam is gevonden, legden vrienden en vriendinnen bloemen neer en hingen ze briefjes op)

Anneke van der Stap is 22 jaar geleden geboren op Java. Ze wordt als baby geadopteerd door Harry van der Stap en zijn vrouw, uit Rijswijk. Het gezin heeft nog twee andere Indonesische adoptiekinderen: broer Harry en zus Marieke. Anneke is een goede studente: ze volgt een atheneum-opleiding en daarna gaat ze naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In juli 2005 woont ze nog thuis. Het is voor het gezin een moeilijk jaar geweest: moeder is in de zomer van 2004 overleden aan een ernstige ziekte. Het plan is om een jaar later, in juli 2005, voor het eerst terug te gaan naar de xe2x80x98rootsxe2x80x99 van de kinderen. De tickets zijn al geregeld, als op 11 juli Anneke ineens spoorloos is verdwenen. Ze zou die maandagavond thuiskomen en als dat niet gebeurt gaan de alarmbellen meteen rinkelen. Dit is niets voor Anneke: ze hield zich altijd aan haar afspraken en ze zou nooit zomaar wegblijven.

LEES MEER

No Responses to “Anneke van der Stap: de laatste trein”

 1. Arn December 10, 2007 at 8:29 pm #

  Hoe komt het dat in de reportage van Peter r wordt gesuggereerd dat er geen beelden zijn op het station van Anneke?
  En dat de laatse beelden van haar, uit het supermarktje komen?
  In dat licht is het zeker ook opvallend dat de viend bij wie zij verbleef als verdachte werd aangemerkt.

 2. Ealynn December 11, 2007 at 3:39 pm #

  Ik word zo moe van al die domme verhalen over wat manga is en hoe die mensen dan wel niet zijn die daar van houden. Anneke was een vriendin van mij, zat in ons ‘manga’ tekenclubje OpenMinded en ja, toevallig houd onze tekenclub zich bezig met sensuele onderwerpen. Boeie. Er zijn tig andere groepjes in nederland die andere dingen tekenen. Er zijn tig varianten op wat manga wel en niet is. Het is in ieder geval niet zo bekrompen en eenzijdig zoals sensatiezoekers altijd maar zomaar lopen te publiceren. Peter R de Vries heeft met een van onze tekenaars gepraat, alles is precies uitgelegd en in het juiste kader geplaatst, en toch wordt er voor gekozen om alles weer op te hypen zodat sensatie kijkers er opaf zwermen als vliegen. Ik hoop idd maar dat het die tips waard is geweest. Ik snap dat het zo werkt met tv en het is belangrijk om zo veel mogelijk publiciteit te generen, maar het zuigt wel als je iedere keer zo afgebeeld wordt en het is triest dat de massa alleen op het sex en geweld plaatje reageert.

  Verder voor je allerlei claims maakt over schuilnamen, chatten en de hele onzin, verdiep je eerst eens in onze scene. Schuilnamen is zo’n negatief label terwijl we het alleen hier hebben over domme nicknames die elke jongere op internet gebruikt. Klinkt een stuk minder lekkermakend, nietwaar? En daar is nog wel veel meer over te zeggen, helaas wordt daar niet naar gekeken waardoor doodnormale zaken uit Anneke’s leven worden uitvergroot als iets gestoords, afwijkends en dat ze daardoor dan maar slachtoffer is geworden van andere perverselingen uit haar straatje. Van dat soort insinuaties word ik niet goed. Wil je meer van de anime/manga scene in nederland begrijpen kijk dan maar eens op het aniway forum en dan zie je dat van dat vage spectaculaire geneuzel maar weinig overeind blijft.

  @ Arn: Beelden van bewakingscamera’s worden na een week al gewist heb ik gehoord. Ik neem de politie in dat oogzicht het enorm kwalijk dat daar niet als eerste achteraan is gegaan. Dat ze een jaar na datum pas met een sms bombardement komen en dat Peter r de vries zoveel benadrukt dat de politie zoveel heeft gedaan. Zeker ze hebben veel gedaan, maar te laat! Het is toch belachelijk dat ze normaliter rond onze leeftijdscategorie na een paar dagen je pas gaan zoeken omdat je het recht heb van huis weg te lopen en onvindbaar te zijn??
  De persoon waar de vriend van Anneke mee chatte op die avond is iemand die ik weer ken, ik geloof echt dat dat hele gezeur over zijn verdachtmaking wel eens gelaten mag worden. >> ik vond de andere figuren veel verdachter, en daar was veel meer bewijs voor. (en frusterend hoe ze die allemaal weer moesten laten gaan)

  Verder neem ik mensen het kwalijk die wel de hele tijd de penetrante geur roken maar niet durfden te gaan kijken. Tjeez. Als ze eerder gevonden was dan waren er meer feiten aan het ligt gekomen. Ik snap de angst, maar damn… het had allemaal zo veel makkelijker kunnen gaan en dan hadden wij niet nu al twee jaar lang met al die vragen en verschrikkelijke scenario’s in ons hoofd gezeten.

 3. Josie December 11, 2007 at 10:31 pm #

  Ealyn,

  Eerst: ik wens jullie sterkte met alles. Dat Peter de mangahobby in het sentationele trok vond ik helemaal niet. Ik had er nog nooit van gehoord en ben alleen maar geboeid geraakt door deze strips. Ik vond de aflevering met veel respect voor iedereen gemaakt. Ik begrijp dat jullie het politieonderzoek sneller hadden gewild, en ja als ze die beelden van het station eerder hadden opgevraagd was het in ieder geval zeker geweest of ze niet of wel in Den Haag was aangekomen, maar alles overziende heeft de politie best veel voor het onderzoek uit de kast getrokken. Ik hoop voor iedereen om haar heen dat het nu wel tot een oplossing komt. Nogmaals sterkte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: