Woensdag 17 oktober: Anton de Krom, Maike Dijkhuis

17 Oct

In NRC Handelsblad

stonden Joris Luyendijk en Arnon Grunberg gisteren precies onder elkaar, zonder dat er enig verband was tussen de berichten. Toeval? Toen was nog niet bekend dat Luyendijk de Publieksprijs had gekregen. Grunberg was de andere meest kansrijke kandidaat. Het blijft toch vreemd: bij Luyendijk heb je ‘t idee dat hij op zoek is naar de waarheid, gewoon goed journalistiek werk. Grunberg neemt voortdurend loopjes met de waarheid.

Zolang hij dat in romanvorm doet heb ik daar niet veel (wel een paar) problemen mee, maar hoe betrouwbaar is hij als correspondent van NRC? Je zou verwachten dat hij dat als journalist doet en dat wil ik ook best geloven, maar ik heb zo mijn twijfels. Het punt is dat mensen die goed kunnen schrijven wel eens de neiging hebben de werkelijkheid ietsjes naar hun hand te zetten.

Neem zijn stukje van gisteren. Hij reist door Afghanistan met de Nederlandse troepen. Het gaat dit keer over Niels, een man met een baard en prachtige ogen, een vrouw en twee kinderen. Ze zitten op het terras van de Echoxe2x80x99s, een soort van cafxc3xa9 op het kamp waar je ook kunt eten. "Achter de bar van Echo’s staat een vrouw over wie Niels zegt: "Iedere dag komt zij op haar bezemsteel aangevlogen. Ze heeft een diep decolletxc3xa9 waar twee theezakjes in hangen en zij is bereid iedere man die een erectie kan produceren te bedienen."

Vervolgens vertelt Niels hoe je een dildo het kamp kunt binnensmokkelen. Niels heeft ook een warm contact met de generaal, die tegen hem had gezegd: "Ik heb een probleem, Niels. Ik kreeg een film opgestuurd door Den Haag. En in die film speelt een van mijn onderofficieren. Het was geen gewone film. Wat moet ik doen? ‘Nou’, zeg ik, ‘was hij in uniform?’ Nee, zegt de generaal, hij had niets aan. ‘Heeft hij iets gedaan wat defensie te schande maakt? xe2x80x98Als het mijn jongen was, zou ik trots op hem zijn, zegt de generaal."

Wat moet je daar nu van geloven?

                                                                               *

Paramaribostievenramdharie

De Volkskrant had gisteren een reportage over het huis van de Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom in Paramaribo. Er stond een foto bij van het huis. Toevallig was ik eind vorig jaar even in Suriname en raakte ik tamelijk verbijsterd door de houten huizen – krotten – die daar in het centrum van Paramaribo staan. In een verloren uurtje heb ik er wat foto’s van gemaakt en toevallig zat het huis van die Anton er ook bij, niet wetend dat het een verzetsheld was. De foto links is van Stieven Ramdharie van de Volkskrant, de foto rechts is van mij, uit een andere hoek. Als de Volkskrant problemen heeft met het copyright haal ik ‘m wel weg.

Paramaribohuis

Het is het geboortehuis van de in 1945 in Duitse gevangenschap gestorven verzetsstrijder, dichter, schrijver en nationalist Anton de Kom. De Stichting Mooi Suriname, een initiatief van Surinamers in Nederland, wil de houten woning herbouwen en inrichten als museum.

                         *                        

Maike2bunkerwebEr zijn sectoren in de markt die ik niet heel nauwlettend volg, maar bij toeval hoor je wel eens wat. Zo werd ik gisteren even gexc3xafnterviewd over ‘gangsterliefjes’ door een nieuw blad. De verslaggeefster wist te melden dat Maike Dijkhuis een interview heeft gegeven aan het blad Heleen, dat in november uitkomt. Kennelijk in navolging van Anita Schuts, die afgelopen weekend in de Telegraaf haar verhaal deed – maar ook niet meer dan dat.

Ik vrees dat de glossy ook niet al te diep in zal gaan op heikele kwesties. Kan eigenlijk ook niet, in dit stadium van het proces. Het zal blijven bij een poging wat goodwill te kweken en daar is helemaal niet zoveel op tegen. Er is al genoeg ‘badwill’ over de dames heen gekomen. Op de foto Maike (links) met haar advocate, komend uit de Bunker.

Inmiddels hoor ik dat het zo’n vaart niet loopt met dat interview: er is wel een aanvraag, maar die is afgewezen.

Advertisements

One Response to “Woensdag 17 oktober: Anton de Krom, Maike Dijkhuis”

  1. Anton August 15, 2014 at 8:00 am #

    Kop: Anton de Krom…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: