Zaterdag 29 september: Citroentje met Kogels

29 Sep

DirkstalVoor de liefhebbers van harde klappen: Dirk Stal, vriend van wijlen Peter ‘Hurricane’ Smit, maakt ons attent op het K1-gebeuren dat vanavond om kwart voor elf bij SBS te zien is. Klik op de afbeelding voor de details.

                                    *

Kuijpersbunkersep1_2

Er zitten mensen te wachten op het vervolg van de Houtman-zaak. Ik heb gisteren wel een stukje uitgewerkt, dat staat hier alvast. Ik had mxc3xa9xc3xa9r kunnen doen, maar in plaats daarvan ben ik 25 kilometer gaan hardlopen. Erg hxc3xa8?

We pikken de draad op bij deel xc3xa9xc3xa9n, waar de rechter de verklaring van Maria Houtman behandelt. Ik had het gisteren over een Amsterdamse klucht, dit deel van het proces, en de titel ‘Citroentje met Kogels’ houd ik er even in. Zonder te vergeten dat het hier wel over mensenlevens gaat. Over een echtgenoot, een vader, die meedogenloos is afgeknald. En die in zijn laatste levensjaar hxc3xa9xc3xa9l vervelend is bedreigd, dat staat voor mij wel vast, de vraag is alleen: door wie? En als Willem Holleeder erachter zat, is dat hard te maken? 

Over de verklaring van Maria Houtman, dus. Eerst verklaarde ze niet onder haar eigen naam, in april 2006 wel.

Rechter: Ze heeft het over bedreiging, dat de moord zeer traumatisch voor haar is en dat ze erg bang is geweest voor haar eigen leven. Ze heeft niet steeds hetzelfde gezegd. Op 2 november (de dag van de moord) zegt ze: "Ik ga u niet vertellen wie dat gedaan heeft. Ik weet hoe het zit. Mijn huis wordt opgeblazen met dynamiet. Een jaar geleden is hij thuis bedreigd. Anders zouden ze ons vermoorden."

Op 3 november verklaart ze dat zij en haar dochter hebben gezien wie haar man bedreigden. Ze beschrijft het postuur, maar ze heeft hen niet herkend. Twee pagina’s later heeft ze alleen stemmen gehoord: van George van Kleef en Renxc3xa9 van D. "Als ik te veel zeg, dan hang ik."

Vervolgens ontstaat er een discussie over een ontbrekend stukje, waarin Maria Houtman iets zou hebben gezegd over xe2x80x98de bierkoningxe2x80x99. Dat is foetsie, maar in een ander proces-verbaal wordt er wel naar verwezen. Plooij leest voor: "Kijk nou toch, ze slachten hem toch af, ik ga de naam niet noemen van de bierkoning."

Holleeder constateert: "Meneer Plooij moet er gelukkig zelf om lachen."

Maria Houtman verklaart dat er twee mensen met een Vespa komen aanrijden en dat even later Renxc3xa9 van D. en George van Kleef in de hal staan. Ze klappen de helm omhoog en zeggen, dreigend met een pistool: "Jij gaat ons betalen, xc3xa9xc3xa9n miljoen, anders plakken we dynamiet op je dak." Van haar man hoorde ze dat Willem Holleeder twee straten verderop stond.

Renxc3xa9 van D.: Er zitten allemaal cameraxe2x80x99s op dat huis. Mijn moeder loopt er vijf keer per dag met de hond door de straat en dan zal ik daar voor de deur gaan staan schreeuwen en met een pistool zwaaien? Ik ben met normen en waarden opgegroeid. Ik zit zelf in een rouwproces. Mijn moeder is de eerste die het hoort als ik daar ga staan, dat zou ik nooit doen. Dacht u dat meneer Houtman daarna nog bij mij over de vloer zou komen? Als iemand bij mij zoiets zou doen, zou ik hem nooit meer aankijken. Ik vind het onbegrijpelijk.

Rechter: Maar zij zegt het wel, ze snapt er helemaal niks van.

Van D.: Ze is gevoed door bepaalde mensen om haar heen. Ik heb acht jaar geleden zelf een kind verloren, dan is er een leegte, dan ben je heel kwetsbaar en kun je allerlei dingen voor waar aannemen.

(op de publieke tribune: "Wat een slap geouwehoer!")

Van D.: In het dossier staat zoveel onzin dat ik bang van mxe2x80x99n eigen werd toen ik het las (op de publieke tribune wordt xc3xa9rg gelachen). Ik weet dat ik een heel goed persoon ben. Ik had hem de laatste week nog op de Vespucci-markt gesproken.

Rechter: Toch gek dat zij dat zegt. Juist over u!

Van D.: Ze is gevoed door bepaalde mensen, kroegpraat uit cafxc3xa9 De Hallen. Ik ben vijf keer in De Hallen geweest, drie keer bij een feest. Er is nooit iets gebeurd van gekkigheid of zo.

Rechter: Wie was het dan?

Van D.: Wist ik het maar. Ik kom overal, maar er komt niemand naar me toe.

Rechter: Heeft Houtman niet met u gesproken over die bedreiging aan de deur?

Van D.: Nee.

Rechter, tegen Holleeder: Was u in de buurt?

Holleeder: Nee.

Rechter: Heeft u er iets over opgevangen?

Holleeder: Helemaal niet.

Rechter: Er is toch een verklaring waarin Cees Houtman u beschuldigt?

Holleeder: Hij beschuldigt mij niet. Dit is helemaal niet gebeurd, ik heb er nooit met Cees Houtman over gesproken.

Rechter: Haar zus zegt: het waren George en Richard, een ander zegt: Renxc3xa9 van D. en George. Maria Houtman denkt dat zij dit bewust zo heeft verklaard omdat Richard G. wel vaker om geld heeft gevraagd en omdat ze Van D. uit de wind wilde houden. Er zijn meer mensen die van de afpersing hebben gehoord, ook vxc3xb3xc3xb3r de liquidatie. Thomas van der Bijl had het gehoord twee dagen nadat het gebeurd was en Houtman had toen de namen van George van Kleef en Renxc3xa9 van D. genoemd en dat Willem Holleeder verderop stond.

Holleeder: Belachelijk.

Rechter: Houtman noemt de namen van Richard en van u.

Van D.: Ik snap het zelf niet, er is een wirwar van verklaringen.

Rechter: Hebt u er met Van der Bijl over gesproken?

Van D.: Nee, ik kende hem helemaal niet (Publieke tribune: "Vxc3¡rken!") Ik heb hem nooit gesproken, alleen van hxc3xa9 hallo en klaar.

Rechter: de anonieme bedreigde getuige C zegt: "Begin 2005 heb ik gehoord dat hem een miljoen is afgeperst door Willem Holleeder en consorten. Daar wordt de naam xe2x80x98Witte Renxc3xa9xe2x80x99 bij genoemd. Bent u dat?

Van D.: Nee, ik heb nooit een bijnaam gekregen

Holleeder: Alleen: de gierigaard!

(rest volgt)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: