Corine Ruiter, Ina Post, verkrachting Rheeze

28 Sep

CorineruiterHoogleraar Corine de Ruiter aanvaardt vandaag de leerstoel forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht. Ik heb haar een paar jaar geleden vrij uitvoerig gexc3xafnterviewd voor DIF, over seriemoordenaars. Ze was van de week al in het nieuws door een interview in de Volkskrant waarin ze het Nederlandse gevangenisbeleid bekritiseert: ze vindt dat gedetineerden slecht worden voorbereid op terugkeer in de maatschappij. "Zo maken arbeid en onderwijs niet langer deel uit van het standaardregime.Vaak zitten gevangenen 23 van de 24 uur in hun cel. Drugsverslaafde veelplegers worden voor lichte vergrijpen als diefstal twee jaar achter de tralies gezet."

De Wildersen van deze wereld zullen het er niet mee eens zijn, maar ik denk dat de meeste mensen inderdaad totaal geen idee hebben van het leven in de gevangenis. Op deze site is de hel van Vught nog altijd een van de meest gelezen artikelen, dat zegt misschien ook wel iets (ik weet alleen niet wat…) In de nieuwe uitgave van ‘De bende van Venlo’ vertelt Frenky P. ook vrij uitvoerig over zijn verblijf in de Ebi. Daar wordt een mens niet vrolijk van.

                                                                    *

Inapost2webIna Post was gisteravond bij Pauw & Witteman. Word ik ook altijd heel treurig van, het is een van de duidelijkste gerechtelijke dwalingen van de vorige eeuw, maar de verantwoordelijken willen het niet toegeven. Op 6 augustus heb ik vrij uitvoerig aandacht aan haar besteed. Daar staat ook een stukje over hxc3¡xc3¡r gevangenisleven en hoe zij de eerste dag heeft ervaren, toen ze na jarenlange detentie voor het eerst buiten kwam. Op de foto de rechercheur die de meest kwalijke rol heeft gespeeld bij haar veroordeling.

                                                                    *

Verkrachterhardenbergweb_1Er waren deze week twee berichten die de landelijke pers niet hebben gehaald, maar die wel mijn bijzondere aandacht hebben. De eerste volg ik al bijna een jaar. Op zondag 10 september is bij een camping in Rheeze (gemeente Hardenberg) een meisje van zeven jaar verkracht. De manier waarop vond ik zeer verontrustend: dit lijkt mij een man die door blijft gaan. Elke verkrachting – zeker van een kind – is gruwelijk, maar er zijn gradaties. Formeel valt een tongzoen ook al onder verkrachting, ik heb de indruk dat het in Rheeze om een veel ernstiger delict gaat. De politie IJsselland heeft deze zaak vanaf het begin zeer serieus genomen en maakt intensief jacht op de verkrachter. Zo werden er in februari 36.000 flyers verspreid met een compositietekening van de man. Ze werden huis aan huis in de gemeenten Hardenberg en delen van Ommen en Twenterand bezorgd.
Het zevenjarige meisje was op zondag 10 september aan het eind van de middag met haar xc3xa9xc3xa9n jaar jongere zusje en een vriendinnetje aan het spelen in de bossen bij camping xe2x80x99t Veld in Rheeze. Daar werden ze aangesproken door een man van ongeveer 30 jaar op een blauwe mountainbike. Hij maakte een praatje met de meisjes en eiste bij het weggaan een kusje. De kinderen wilden dat niet. Vervolgens trok de onbekende man het zevenjarige meisje een bosje in en misbruikte haar. De andere kinderen waren doodsbang blijven wachten. Vermoedelijk woonde de man niet in de buurt, hij vertelde de kinderen dat hij op de camping verbleef.

Deze week maakt de politie bekend dat er een DNA-test wordt gehouden onder 24 mannen. De kans dat de dader daarbij zit, lijkt overigens niet al te groot.

Uit een heel ander deel van het land ook zo’n verontrustend bericht.  Dinsdagmorgen probeerde een onbekende automobilist op bedrijventerrein De Hurk in Eindhoven een vijftienjarig meisje uit Veldhoven te ontvoeren. Rond acht uur reed een man met zijn auto het fietspad op en dwong hij het meisje tot stoppen. Hij trok haar van de fiets en probeerde haar in zijn auto te zetten. Het meisje rukte zich los en liep weg. De man waagde nog een poging. Hij pakte haar vast, stompte haar in de buik en wilde haar weer zijn auto in sleuren.

Op dat moment kwam er een vrachtwagen voorbij. De chauffeur stopte en schoot het meisje te hulp. Hij sloeg haar belager in het gezicht en riep tegen het meisje dat ze door moest fietsen. Aldus het Brabants Dagblad. Het is mij niet duidelijk waarom de man niet is gepakt, het lijkt mij dat zeker de vrachtwagenchauffeur de auto van de man moet hebben gezien. Hoe dan ook: deze man moet wel gevonden worden en dan mag hij van mij heel lang de gevangenis in. Desnoods onbehandeld. Samen met die verkrachter uit Rheeze in xc3xa9xc3xa9n cel.

                                                                  *

Ik hoop dat ik er vandaag aan toekom de rest van de Houtman-zaak online te krijgen. Gisteren was ik de hele dag bezig met andere dingen (boek Venlo en boek Moear). Waarbij ik tot de conclusie kwam dat de binnenstad van Antwerpen voor het verkeer minstens zo’n puinhoop is als Amsterdam, en dat  je aan de overkant van het IJ (bij het Centraal Station) het mooiste uitzicht hebt op de stad. Maar dat wist ik eigenlijk al (vandaar dat we daar ook waren).

Ik heb het eerste deel van de behandeling van de vermeende afpersing van Endstra dus gemist, maar er wel via-via het een en ander over gehoord. Ik weet haast niet meer wat ik ervan moet denken. Afgelopen maandag dacht ik even dat we verzeild waren geraakt in een aflevering van ‘Citroentje met suiker’, de Jordaanse klucht uit de jaren zestig. Het platte Amsterdams, de gabbers die de hele tijd met hun brommertjes door de stad rijden en elkaar kennen van ‘hxc3xa9 hallo’ en ‘wat drinken’, je kan er zo een tv-serie van maken, met Andrxc3xa9 Hazes op de achtergrond. De
titel heb ik al: Citroentje met Kogels.

No Responses to “Corine Ruiter, Ina Post, verkrachting Rheeze”

 1. Joopie September 28, 2007 at 9:42 am #

  Het zou toch ook te gek zijn als Frenky P wel vrolijk werd van het regime in de gevangenis.

  Vraag maar eens hoe vrolijk zijn slachtoffers en hun familie van hem werden !!!!

  Beste Joopie,

  ik bedoelde niet dat Frenky er vrolijk van zou moeten worden, ik werd er zelf niet vrolijk van. En ik raak er steeds meer van overtuigd dat Frenky bij maar xc3xa9xc3xa9n moord betrokken is geweest. Natuurlijk xc3xa9xc3xa9n te veel, maar daar krijgen anderen acht jaar voor, geen levenslang.

  Hendrik Jan

 2. Joopie September 28, 2007 at 1:15 pm #

  Alleen zijn (Frenkies) reakties en gedrag destijds bij de rechtbank zijn al reden genoeg om die knaap nooit meer los te laten in de maatschappij. Wat moet een geciviliseerde samenleving met zo’n figuur ?

 3. Rob Regeer September 28, 2007 at 2:18 pm #

  Hendrik Jan,

  De straffen in Nederland zijn veel te laag.
  Als je iemand met voorbedachte rade en in koele bloede vermoord moet je ook niet piepen.

  Ik wil je wel eens horen wanneer je vrouw of je kind door zo’n debiel wordt vermoord.
  Dan roep je zeker ook dat 8 jaar voldoende is?

  Rob

 4. joke October 9, 2007 at 9:23 pm #

  hoi joke hier , moet ik eff kwijt , een menselijk brein zit raar in elkaar , stel hendrikjan en rob , je ziet voor je ogen gebeuren , dat je vrouw en kinder in koele bloede vermoord worden , en jij hebt een wapen , wat zou jij doen ? weglopen , nou ikzelf denk dat ik hem tot gort had geshoten.
  graag reactie hier op .
  gr joke haverhoek

 5. Rob Regeer October 24, 2007 at 9:50 pm #

  Hoi Joke,

  Veel mensen hoor ik atijd roepen: Als ze mijn kinderen iets aandoen dan sta ik niet voor mijzelf in.

  Nou ik voeg de daad bij het woord.
  Wanneer mijn zoontje iets zal worden aangedaan door zo’n mongool dan zal ik niet rusten voordat ik hem/haar heb kapot gemaakt.

  Daar heb ik wel gevangenisstraf voor over.
  Van tevoren even wat cocaine nemen en flink wat drank.
  Ben je gelijk ontoerekenings vatbaar.

  Gr,

  Rob

 6. zwols balletje October 24, 2007 at 11:53 pm #

  Nou Rob …ik ben blij dat jij niet regeert in dit “verloren” land.

 7. Rob Regeer October 24, 2007 at 11:59 pm #

  Dag balletje,

  Bedoel je dit positief of negatief?

  Rob

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: