Woensdag 26 september: Wijsmuller in de Bunker, Rita in de Lichtmis

26 Sep

Wijsmullerbunker2web_2

Als ik de kranten zo bekijk heb ik gisteren niet veel gemist in de Bunker: er werd een verklaring voorgelezen van Maria Houtman, maar daar staat niets in dat maandag niet aan de orde is geweest. Het andere nieuws kwam van buitenaf: Orminda Soerel, zus van Dino en ook als verdachte aangemerkt, heeft een hersenbloeding gehad. Voer voor complotdenkers: hartproblemen voor Holleeder, nu dit weer. Wel aardig om te lezen: het verslag van Peter Groenendijk over cafxc3xa9 De Hallen, dat maandag zo’n prominente rol speelde in de zaak-Houtman. Staat hier

Het verhoor van getuige John Wijsmuller, van vorige week donderdag, heb ik inmiddels uitgewerkt. Ik hoop dat ik vandaag toekom aan het verslag van afgelopen maandag, over de zaak-Houtman. Wijsmuller staat hier

                                                         *

Rita Verdonk was gisteren bij de Lichtmis. Ik kan er ook niks aan doen, maar zo heet dat daar nu eenmaal, het groepje huizen en de watertoren aan de A28 bij Rouveen. Mijn roots liggen daar een kilometertje verderop, vandaar dat het web-log van Rouveen mij inseinde over deze historische gebeurtenis.

Torenlichtmis1

De oude watertoren is nu een hotel-restaurant van de voortvarende Slagharense ondernemer Hennie ‘Kernwasser Wunderland’ van der Most. VVD-raadslid Jan Talen (van de gemeente Staphorst) was vorige week al in het nieuws met zijn actie om Rita terug te krijgen in de VVD-fractie. Het Torentje in Den Haag zit er voorlopig nog niet in, maar de Toren van de Lichtmis aka De Koperen Hoogte is een mooi begin.

Is een goed restaurant ook, trouwens, een paar weken geleden las ik een zeer lovend verslag van een of ander eetteam. Ik ben er zelf ook wel eens geweest en was er ook enthousiast over. Maar de doorsnee-Rouvener is wat minder gecharmeerd van ‘al die kleine hapjes’.

Afgezien daarvan is de toren een zeer fotogeniek object. Bijgaand plaatje schoot ik zelf. Ik ben zelfs nog een keer bij het pand geweest om ze voor te stellen een fotowedstrijd te organiseren: wie maakt de mooiste opname van de Koperen Hoogte. Nooit meer wat van gehoord.

No Responses to “Woensdag 26 september: Wijsmuller in de Bunker, Rita in de Lichtmis”

 1. Frank September 26, 2007 at 1:22 pm #

  Waarom hier aandacht voor Rita, vind jij haar zo misdadig? Het bezoek van een tweedekamerlid aan de provincie is toch geen historische gebeurtenis? Als op je weblog meer faits divers komen, laat dan nog eens weten hoe het met je hardlooptrainingen gaat.

  Beste Frank,

  afgelopen zaterdag voor het eerst sinds bijna een jaar weer een halve marathon gelopen, in Hattem, 1:40:36. Is een vrij zwaar parcours, had eigenlijk onder de 1.40 gemoeten. In november vorig jaar last gekregen van hamstringblessure, daarna wat buitenlandse reizen, duurde even voor ik weer terug was.

  Hendrik Jan

 2. Frank September 26, 2007 at 3:08 pm #

  Keurig hoor, ik doe het je niet na. Mijn PR is nu nog zo’n 11 minuten langzamer! Goed dat je ‘weer terug’ bent.

 3. Gast September 26, 2007 at 6:12 pm #

  (H)JK in (H)attem vergeten we vaak de H, succes met je (h)ardlopen. Heb je trouwens ook wel eens aan de grachtenloop mee gedaan?

  Trouwens in de koperen hoogte hebben ze maar xc3xa9xc3xa9n mooi ding dat is het cafxc3xa9 net onder de bovenste kamer. Heb zelf een keer op het bovenste bed mogen liggen. Vond het niet helemaal wat ik er van verwacht had. Vraag me nu pas af of me ook zware jongens zijn voor gegaan. Einde geneuzel

 4. Zwols balletje September 26, 2007 at 8:22 pm #

  Ook voor Hennie v.d M. is het niet alles goud wat er blinkt.
  Zijn tegenover gelegen piri piri kippenrestaurant legt allang geen gouden eieren meer.
  Boze (of jaloerse?)tongen zeggen dat het torentje, wat ie ooit voor xc3x89xc3x89N gulden “kreeg”, vanaf dag xc3xa9xc3xa9n….ongeveer 200.000 euro verlies per jaar brengt.
  Gelukkig zit er veel duur koper op de kop.
  Als de nood echt aan de man komt levert dat wel goudgeld op.

 5. sal September 26, 2007 at 9:37 pm #

  Bolle Richard hield niet bij wie betaalde

  PAUL VUGTS

  De broers ‘Bolle’ Richard en Mark ‘Zuurkool’ G. waren aan de beurt om zich te verantwoorden voor het vermoede afpersen van Kees Houtman. Zij waren het met Willem Holleeder eens: het dossier staat vol onzinverhalen.

  Voor iemand die aan het begin van de zitting aankondigde zich op zijn zwijgrecht te zullen beroepen, had Richard G. nog aardig wat tekst. Mark ‘Zuurkool’ G. (38) zweeg en verliet zelfs halverwege de behandeling van zijn zaak de gerechtsbunker in Osdorp, maar Richard (44) ergerde zich zo aan de verklaringen van getuigen die hem werden voorgehouden, dat hij tegen zijn voornemen in voortdurend naar de microfoon greep.

  Tal van getuigen hebben de recherche verteld dat ‘Bolle’ Richard G. deel uitmaakte van het ‘brommerclubje’ rond Willem Holleeder dat Kees Houtman – handelaar in vastgoed en hasj te Amsterdam – een miljoen euro zou hebben afgeperst. Vervolgens werd Houtman voortdurend gedwongen tot onvrijwillige uitstapjes achterop de brommer of op de scooter die Holleeder hem uiteindelijk gaf.

  Dat de rechtbank met name de voor hem belastende onderdelen van verklaringen aan hem voorhield, schoot G. in het verkeerde keelgat. ”U hecht zoveel waarde aan die verklaringen, terwijl er ook zoveel onzinnige dingen in staan,” vond G. ”Ik vind het ten opzichte van mij als verdachte allemaal nogal negatief gepresenteerd. (…) Ik zit te luisteren naar allemaal dingen die niet relevant zijn. Als de recherche deze zaak integraal had onderzocht en ook al die mensen had ondervraagd die hadden kunnen vertellen dat ik nergens mee te maken heb, had u veel zaken kunnen wegstrepen en waren we zo klaar geweest.”

  Toen de rechtbank hem voorhield dat de later geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl de recherche vertelde dat Kees Houtman eens in een luëordeel was vastgehouden door Holleeder en zijn clubje, terwijl Renxc3xa9 van D. Van der Bijls cafxc3xa9 De Hallen ‘binnenstormde’ om die laatste te belagen, werd het G. weer te gortig. ”Is dat niet dezelfde verklaring waarin Van der Bijl zegt dat mijn vriend meneer Holleeder aan de overkant stond te kijken toen Van D. het cafxc3xa9 binnenging, terwijl diezelfde Holleeder op datzelfde moment ook Houtman zou hebben vastgehouden in de Yab Yum?”

  Getuigen zeggen dat G. 50.000 euro kreeg van het van Houtman afgeperste miljoen. Lastige vragen over zijn financixc3xable positie zaten hem ook dwars. Hij baatte twaalf jaar een cafxc3xa9 uit in Spanje, maar heeft nu een uitkering. ”Is mijn inkomen ook al relevant voor deze rechtszaak? Ik heb een uitkering, eet veel bij mensen en mag twee keer in de week bij mijn ouders eten.” Hoe hij zijn drie brommers en al dat stappen in kroegen en de Yab Yum bekostigde? ”Als ik met Holleeder uitging, betaalde ik weinig. Misschien is dat weer raar of zo, maar ik ga niet allemaal precies bijhouden wie betaalde.”

  Holleeder had ‘s ochtends al verteld dat zijn vriend Richard G. weinig onkosten maakte. ”Cor van Hout had het bij Richard altijd over de drie B’s: Bed, Bank, Bad: daar was Richard altijd te vinden.”

  Rechtbankvoorzitter Rino Verpalen: ”En dan is daar nog de B van Brommer.”

  Holleeder: ”Da’s nog een vierde B.! Ha! En er is ook nog NB, van Niet Betalen!”

  xc2xa9 Het Parool, 26-09-2007, 11:46 uur

 6. Brillie September 26, 2007 at 11:14 pm #

  Ik was er ook… maar dan voor de radio beurs die daar was…

 7. Anonymous September 27, 2007 at 8:02 am #

  Orminda sterkte!!

 8. Wippoldenaar September 27, 2007 at 9:51 am #

  Als Rita wist hoe gezellig die radiomarkt was dan was ze zaterdag naar de Lichtmis gekomen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: